Geplaatst op: 13-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

Na debat over toerisme uitvoering concreet maken

Na debat over toerisme uitvoering concreet maken
Minister Adriaansens ging onder meer in op co-financiering van campagnes: \

Het debat over toerisme dat de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat woensdag 11 mei voerde is een voorzichtige stap in de goede richting, aldus brancheorganisatie Destinatie Nederland (i.o.). Er was brede waardering voor de toeristische sector en de toon was constructief. Nu is het zaak dat er scherpte in het beleid en de uitvoering gebracht wordt.

"Goed om te zien dat de Kamerleden en minister Adriaansens oog hadden voor zowel de problemen waarmee de sector wordt geconfronteerd als de kansen die er liggen", aldus Herre Dijkema, directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, woordvoerder namens Destinatie Nederland (i.o). laat dat in zijn reactie op het debat weten aan NRIT. "Ook dat de minister een rol ziet voor de destinatiemanagementorganisaties op het vlak van bestemmingsontwikkeling en spreiding is een belangrijk signaal. Het zegt iets over de positie die wij innemen." 

Gedurende het debat werd er onder andere gepleit voor een herstelplan om de toeristische sector na corona uit het slop te trekken en werd er aandacht gevraagd voor het ontbreken van relevante data. Ook het verduurzamen van de sector kwam ter sprake. Stuk voor stuk onderwerpen die de gezamenlijke toeristische organisaties van groot belang vinden.

Winst maar lange weg te gaan

"Dat deze punten de aandacht van de nationale politiek hebben, is al winst. Het Rijk kan hierin een voortrekkersrol vervullen na zich lange tijd afzijdig te hebben gehouden omdat het vond dat toerisme iets voor de lokale en regionale overheden was", aldus Dijkema. "Wel is er nog een lange weg te gaan want van samenhangend nationaal beleid is nog geen sprake en ook na dit debat is het ons nog niet duidelijk hoe toerisme concreet een volwaardige plek krijgt in het economisch beleid van het kabinet. Hierover blijven wij graag het gesprek aangaan en wij hebben er vertrouwen in dat dit zeker niet de laatste keer was dat De Haag zich over dit belangrijke onderwerp buigt." 

Het artikel met de weergave van het debat van 11 mei 2022: Geen herstelplan voor toerisme wel veel steun voor de sector

Destinatie Nederland

In de brancheorganisatie Destinatie Nederland (i.o.) zijn onder andere verenigd: Rotterdam Partners, Amsterdam & Partners, Utrecht Marketing, Eindhoven365, The Hague & Partners, Marketing Groningen, Dordrecht Marketing & Partners, Marketing Drenthe, MarketingOost, Leiden & Partners, VisitBrabant, Kennisnetwerk Destinatie Nederland, Merk Fryslân, Maastricht Marketing, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

Trefwoorden: debat, toerisme, destinatie, management, Herre Dijkema

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/05/22
Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil
De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied alsmede andere belanghebbenden.
27/05/22
Spannende verhalen in Op vleugels gedragen
Harold van der Linden heeft 55 jaar lang aan de stuurknuppel van een vliegtuig gezeten. Vrijwel vanaf de oprichting was hij in dienst van Transavia waardoor hij de groei, en de groeistuipen, van deze luchtvaartmaatschappij van nabij heeft meegemaakt. Op 1 juni overhandigt hij zijn verhalenbundel Gedragen op vleugels aan CEO Transavia Marcel de Nooijer.
25/05/22
Kees van Wijk: Toerisme in Nederland aan de slag met de Actieagenda
Kees van Wijk is voorzitter van koepel Gastvrij Nederland. Van Wijk sprong afgelopen jaren van de pa...
25/05/22
Festivals & Concerten grote corona verliezers
Dat concerten en festivals slechte jaren achter de rug hebben, is geen verrassing. Maar de cijfers van Respons en VVEM zijn wel ontnuchterend.
25/05/22
Nieuwe naam en centrumgebouw voor Vakantiepark Beekse Bergen
Vakantiepark Beekse Bergen gaat verder onder de naam Lake Resort en heeft een nieuw centrumgebouw.
25/05/22
Exclusief voor leden
Vakantiepark Klein Vink zet natuurwaaier in
Hoe kun je als vakantiepark ervoor zorgen dat volwassenen en kinderen meer weten over de natuur en die gaan ontdekken? Klein Vink ontwikkelde een natuurwaaier.
25/05/22
Horeca scoort slecht op allergeneninformatie, NVWA deelt boetes uit
De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. Dat blijkt uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij 5.000 bedrijven die nu ook optreedt.
25/05/22
Toeristische overstappunten 2.0 in Achterhoek
Inmiddels zijn de eerste 13 toeristische overstappunten 2.0 gerealiseerd. Naast de opwaardering van bestaande TOP’s zijn een viertal nieuwe TOP’s ontwikkeld.