Geplaatst op: 09-05-2022
Auteur: Redactie
NRIT

Lowlands opent enorme zonneparking

Lowlands opent enorme zonneparking
Foto: Lowlands

Het Lowlandsfestival heeft boven haar parkeerterrein een enorm zonnepark geopend. Onder de 90.000 zonnepanelen kunnen de bezoekers parkeren. De Solar Carport is door Solarfields in samenwerking met MOJO Concerts gerealiseerd op de parkeerterreinen van Lowlands en is met zijn oppervlakte van 35 hectare de grootste solar carport ter wereld.

De oppervlakte van het duurzame parkeerterrein beslaat in totaal 35 hectare en biedt daarmee ruimte voor 15.000 auto’s. Met behulp van 90.000 zonnepanelen levert het systeem een vermogen van 35 MWp, wat betekent dat zo’n 10.000 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 100 Lowlandsweekenden per jaar. De Solar Carport blijft permanent op deze locatie staan.

Festival verduurzamen

Het Lowlandsfestival vindt jaarlijks plaats op een vaste locatie in Biddinghuizen. De organisatie is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Het energieverbruik blijft hierbij een uitdaging. Per Lowlandseditie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de Solar Carport maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.

Ruben Brouwer (directeur MOJO Concerts): "We zijn trots op de realisatie van Solar Carport. Voor ons bedrijf is het essentieel dat we ons inzetten voor een duurzame samenleving en met dit initiatief zorgen we ervoor dat er meer duurzame, groene energie wordt opgewekt. In onze transitie naar het alleen gebruiken van hernieuwbare energie, is dit een enorm grote stap”.

Lichtdoorlatende zonnepanelen

De gebruikte bifacial zonnepanelen voor deze grootschalige solar carport laten licht door. Hierdoor kan het licht wat door de grond wordt gereflecteerd ook worden benut voor de opwekking van energie. Naast een hogere energieopbrengst, geeft dit de mogelijkheid om het gras onder de zonnepanelen beter te laten groeien. Omdat de carport slechts een aantal keer in het jaar ingezet wordt als parkeerplaats, grazen er gedurende de rest van het jaar schapen. Hierdoor is er sprake van driedubbel gebruik van de grond.

Bijdrage aan lokale energiecoöperatie

Voor de lokale omgeving is er vanuit de opbrengsten van Solar Carport Biddinghuizen een gebiedsfonds ter beschikking gesteld. Ton van Amerongen, wethouder van gemeente Dronten, heeft symbolisch een eerste cheque van €10.000,- aan energiecoöperatie BEN overhandigd. 

Trefwoorden: evenementen, festivals, duurzaamheid, energie, Flevoland

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...