Geplaatst op: 26-04-2022
Auteur: Redactie
NRIT
Uitgever: NRIT Media

Nieuw rapport van WTTC en JLL schetst de paraatheid van steden in de wereld voor duurzame groei van reizen en toerisme

WTTC en JLL brengen nieuwste ‘Destination 2030: Global cities’ readiness for sustainable tourism growth’ uit

Nieuw rapport van WTTC en JLL schetst de paraatheid van steden in de wereld voor duurzame groei van reizen en toerisme

In Manilla op de Filipijnen hebben De World Travel & Tourism Council (WTTC) en JLL vandaag het rapport 'Destination 2030: Global cities' readiness for sustainable tourism growth' uitgebracht waarin wordt ingegaan op wat een stad beter voorbereidt op de groei van Travel & Tourism. Voorafgaand aan de pandemie groeide de reis- en toerismesector al bijna tien jaar sneller dan de wereldeconomie, met een jaarlijkse gemiddelde groei van 4,3% vergeleken met 2,9% tot 2019, en een bijdrage van bijna 9,2 biljoen dollar aan de wereldeconomie in de hetzelfde jaar.


Na de de pandemie, ziet de wereldwijde reis- en toerismesector eindelijk tekenen van herstel. Terwijl de sector zich blijft ontwikkelen, zorgde de stopzetting van het internationale reizen niet alleen voor nieuwe uitdagingen, maar ook voor beleidsmakers, leiders van bestemmingen en belanghebbenden om de sector paraat te houden. Het rapport, ook wel ‘Destination 2030’ genoemd, gaat in op wat een stad klaar maakt voor duurzaam reizen en toerisme. 63 steden in de wereld werden gemeten en gecategoriseerd in een van de vijf niveaus van "gereedheid", terwijl ze haalbare oplossingen boden om duurzame groei in toeristische activiteiten op elke bestemming te bevorderen.


Julia Simpson, WTTC President & CEO, zei: "Reizen en toerisme spelen een ongelooflijk belangrijke rol in de economie van een stad, niet alleen om het BBP te stimuleren, maar ook om banen te creëren en het levensonderhoud te verbeteren van degenen die afhankelijk zijn van onze sector."  Om een stad echt te laten bloeien en om reizen en toerisme op een duurzame manier te ontwikkelen, moeten volgens WTTC belanghebbenden begrijpen hoe voorbereid de stad is op de verwachte groei in toerisme en de daaruit voortvloeiende uitdagingen en kansen die voor ons liggen. "Het collectieve onderzoek dat de gereedheidsindex heeft opgeleverd, onderstreept het belang en de brede betrokkenheid die nodig is van de toeristische sector", zegt Dan Fenton, directeur van Global Tourism and Destination Development Services, JLL Hotels & Hospitality toe. "Onze industrie moet een leidende rol spelen in vrijwel alle indicatoren die deel uitmaken van de index."


Volgens het innovatieve rapport variëren de niveaus van "gereedheid" op een schaal van opkomende tot gevestigde toeristische centra met verschillende infrastructuurniveaus. Het gaat verder met het uitleggen van de huidige kansen en uitdagingen waarmee steden worden geconfronteerd en biedt aanbevelingen voor het opbouwen en onderhouden van toeristische activiteiten. Hoewel de vijf typologieën verschillende benaderingen van ontwikkeling zullen vereisen, is geen enkele typologie beter dan de andere, en ze zullen allemaal proactiviteit vereisen bij strategische planning en implementatie op bestemmingsniveau:

  • Dawning Developers, zoals New Delhi en Riyadh, zijn steden met een opkomende toeristische infrastructuur, een tragere groei van het toerisme en een lagere bezoekersconcentratie. Dergelijke bestemmingen hebben vaak een schone lei bij het plannen van toeristische ontwikkeling op de lange termijn met veel kansen in het verschiet.
  • Opkomende Performers, zoals Dubrovnik en Buenos Aires, zijn steden die een groeiend toeristisch momentum ervaren, mogelijk gemaakt door een opkomende toeristische infrastructuur, en die enorme kansen bieden voor strategische ontwikkeling. Bestemmingen in deze categorie kunnen echter te maken krijgen met druk en uitdagingen, zoals overbevolking.
  • Balanced Dynamics, zoals Auckland en Vancouver, zijn steden met een gevestigde toeristische infrastructuur en potentieel voor verdere groei van reizen en toerisme, zowel in het vrijetijds- als het zakelijke segment, terwijl schaal en concentratie in evenwicht zijn.
  • Mature Performers, zoals Miami, Berlijn en Hong Kong, zijn steden met een sterke dynamiek van vrijetijds- en/of zakenreizen en een gevestigde toeristische infrastructuur. Aangezien deze bestemmingen de groei van Travel & Tourism verder willen stimuleren, moeten ze proactief rekening houden met potentiële druk en mogelijkheden voor diversificatie om spanningen die verband houden met bezoekersvolumes te voorkomen.
  • Managing Momentum, zoals Amsterdam, Londen en Las Vegas, zijn steden met een historisch hoog groeimomentum, ondersteund door een gevestigde toeristische infrastructuur. Bestemmingen binnen deze typologie hebben meer kans dan 'Mature Performers' om al het stadium te hebben bereikt waarin ze de druk voelen om schaal en concentratie in evenwicht te brengen terwijl ze blijven profiteren van reizen en toerisme.

De paraatheidscategorieën zijn bepaald door het analyseren van gegevens over 79 indicatoren binnen acht pijlers. Naast de zes pijlers die in het vorige rapport waren opgenomen, ¬– schaal, concentratie, vrije tijd, bedrijvigheid, stedelijke paraatheid en beleidsprioritering – zijn er twee nieuwe pijlers toegevoegd: milieugereedheid en veiligheid en beveiliging.

Deze toevoegingen zorgden voor een betere focus op duurzaamheid, sociale impact en veiligheid en beveiliging in combinatie met de meer conventionele indicatoren die de sector blijven aansturen.


De pandemie heeft aangetoond dat er dringend behoefte is aan een holistische kijk op de planning en het beheer van bestemmingen. Het belang van steden als aanjagers van succes kan niet worden onderschat, waardoor het een prioriteit is om ons opnieuw in te zetten voor de toekomst van bestemmingen.

Link: https://research.wttc.org/destination-2030-jll-wttc-report
Trefwoorden: Rapport destiantions 2030, wereldsteden, groei toerisme

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
30/11/17
Customer Journey “Teaching 3 weeks on Leisure & Events Management and Tourism in Shanghai”
De pre-exposure fase Een uitnodiging om les te gaan geven als visiting professors bij Shanghai N...
04/03/16
Richting geven aan de groei. Column Jos Vranken
In ieder nummer van Recreatie & Toerisme maakt de redactie ruimte vrij voor een Bedrijfscolumn. ...
23/11/15
Joie de vivre
Joie de vivre
23/11/15 · Onderzoek · Nienke van Boom | Lees meer
Vrijetijd - of ‘leisure’ - wordt vaak geassocieerd met plat vermaak, hedonistisch consumentisme...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/06/22
Vlaanderen ontwikkelt Bestemmingsbarometer
Hoe meet je een florerende bestemming? In Vlaanderen hebben ze al een idee en presenteren dat in een Bestemmingsbarometer.
23/06/22
Exclusief voor leden
Vakantie dichterbij door hoge benzineprijs
Vakantiegangers blijven deze zomer dichter bij huis vanwege het coronavirus, de hoge brandstofprijzen en de inflatie. Deze invloeden zijn groot op de beslissingen van vakantiegangers.
22/06/22
Friesland, Drenthe, Zeeland en Noord-Brabant beste fietsprovincies
Het Fietsplatform presenteert de nieuwe Kwaliteitsmonitor. Welke provincies scoren het best?
13/06/22
Aantal faillissementen stijgt maar weinig faillissementen in gastvrijheidssector
Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in mei van dit jaar 71 bedrijven meer failliet verklaard dan in april, meldt het CBS. In de vrijetijdssector is het aantal faillissementen laag.
10/06/22
Schok bij Inholland door overlijden Karel Werdler
Karel Werdler had een geweldig talent om verbindingen te leggen tussen mensen. Hij had een groot hart voor de reiswereld en toerisme. Na een kort ziekbed overleed Karel op maandag 7 juni.
07/06/22
Vernieuwd platform voor evenementen
Respons lanceert Events Insights als nieuw online platform met gedetailleerde informatie over evenementensector. Eigenlijk gaat het om een vernieuwing van de Respons databaseproducten, maar met uitzondering van de data is alles nieuw. Respons directeur Lex Kruijver: "De vernieuwing stond al lang op onze planning en door de coronacrisis konden we deze versneld doorvoeren."
01/06/22
Eindelijk harde cijfers over de particuliere verhuur in Nederland
Eindelijk. Harde cijfers over de particuliere verhuur in Nederland. Een nieuwe sector met veel aandacht en impact maar op het totaal aantal overnachtingen blijkt het erg mee te vallen.
31/05/22
Exclusief voor leden
Nederland populaire bestemming - inhaalslag vakantievluchten
Toeristen lijken een inhaalslag te maken. Vooral de vakantievluchten worden volop geboekt en overtreffen het niveau van 2019. De component 'vervoer' in toerisme herstelt zich goed in maar per soort vervoer zijn er grote verschillen. De cruisesector loopt bijvoorbeeld nog flink achter.