Geplaatst op: 21-04-2022
Auteur: Redactie
NRIT

NLsportraad: Overheid moet sporten en bewegen erkennen als 1e levensbehoefte

NLsportraad: Overheid moet sporten en bewegen erkennen als 1e levensbehoefte
Photo by Jenny Hill on Unsplash

De NLsportraad wil dat de overheid sporten en bewegen als eerste levensbehoefte erkent. Dat schrijven ze in een brief aan de bewindspersonen van het ministerie van VWS. Tegelijkertijd moet de overheid zich veel actiever opstellen omdat mensen niet altijd zelf de keuze maken voor een gezonde leefstijl.

"Sporten en bewegen is een van de voorwaarden voor betere bescherming tegen het ontstaan van ziektes en tegen ernstige gevolgen van infectieziektes, waaronder COVID-19”, stelt de NLsportraad. "Het is hoog tijd dat de overheid dat erkent, ertoe overgaat om de bewegingsarmoede aan te pakken en daarbij een switch maakt van gezondheidsbevordering naar gezondheidsbescherming. Bij gezondheidsbescherming beschermt de overheid burgers actief tegen ongezond leven.” 

Grootste gezondheidsprobleem van deze eeuw

Met twee pandemische ‘wake-up calls’ - bewegingsarmoede en COVID-19 - plus onderzoek dat aantoont dat bewegingsarmoede het grootste gezondheidsprobleem van de 21ste eeuw is, verbaasde het de raad enorm dat minister Helder al in haar eerste week aangaf dat sport en bewegen geen essentiële dienstverlening is. De NLsportraad roept de drie bewindspersonen van het ministerie van VWS daarom op om sporten en bewegen te beschouwen als eerste levensbehoefte en de Nederlandse bevolking tegen inactiviteit te beschermen. Zo kunnen zij het verschil maken voor de vitaliteit en gezondheid van Nederland. Maatregelen tegen roken hebben laten zien hoe succesvol de overstap is geweest van gezondheidsbevordering naar beschermende maatregelen zoals het verbieden van rookreclames en het roken op de werkplek en in de horeca.

Gezondheidsbescherming vs gezondheidsbevordering

Gezondheidsbescherming is iets anders dan gezondheidsbevordering. Bij gezondheidsbevordering wordt ervan uitgegaan dat burgers een individuele keuze kunnen maken voor een gezonde leefstijl. Het uitgangspunt bij gezondheidsbescherming is dat de overheid burgers moet beschermen. "Mensen kunnen niet altijd zelf de keuze maken om een actieve leefstijl te hebben. Kijk alleen al naar volgebouwde wijken zonder sportvoorzieningen. Of neem scholen, kantoren en zorginstellingen waar kinderen, volwassenen en ouderen ‘verplicht’ worden om te zitten. Maar denk ook aan groepen mensen die weinig te kiezen hebben, zoals mensen met een beperking of een laag inkomen. In dit soort situaties moeten mensen door de overheid beschermd worden tegen inactiviteit”, aldus raadslid Erik Scherder.

Overheid kan verschil maken

De overheid kan bij de aanpak van bewegingsarmoede een cruciale, beschermende rol spelen. Voorzitter Michael van Praag: "De Nederlandse Sportraad wil dat sport en bewegen een publieke voorziening wordt en dat de rol van de overheid vast komt te liggen in een sportwet. Dat staat in ons advies ‘De opstelling op het speelveld’ en daarmee wordt sport en bewegen toegankelijk voor iedereen. De urgentie van het vraagstuk van inactiviteit is zo groot dat we hier niet omheen kunnen. Tot het zover is, biedt de Wet Publieke Gezondheid het kabinet in ieder geval de mogelijkheid om sport en bewegen essentieel te verklaren, waardoor het huidige sport- en beweegaanbod onder alle omstandigheden open kan blijven”.

Link: https://www.nederlandse-sportraad.nl
Topics:Beleid, Sport
Trefwoorden: beleid, sporten, bewegen, gezondheid

||| Blogs |||

09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/08/22
Recreatiegebied Park Vliegbasis Soesterberg internationaal in beeld door Vuelta
Op zaterdag 20 augustus komt La Vuelta (Ronde van Spanje) naar Utrecht. Het wielerpeloton doorkruist het Utrechtse landschap en een tussensprint ligt precies op de oude vliegbasis Soesterberg.
15/08/22
Smart mobility  informeert bezoekers Vuelta
Om zowel de duizenden toeschouwers als weggebruikers en aanwonenden te informeren over de bereikbaarheid zetten de provincies Utrecht, Noord Brabant en Gelderland Smart Mobility in.
11/07/22
Actieve Sports bij Landal
Landal GreenParks heeft voor actievelingen twee primeurs. Landal Kasteeldomein De Cauberg in Valkenburg heeft sinds kort een mountainbike parcours voor haar gasten. Landal Strandresort Ouddorp heeft een pump track en een skatebowl voor zowel toeristen als bewoners.
11/07/22
Evenementen herstellen licht in 2021 na gitzwart 2020
Hoe hebben sportevenementen het in 2020 en 2021 gedaan? Respons zocht het uit.
22/06/22
Fonds Gehandicaptensport goede doel van Vuelta Holanda 2022
Fonds Gehandicaptensport is het goede doel van La Vuelta Holanda 2022.
10/06/22
Floriade meets Almere City Run
Het ene evenement ontmoet het andere. Ze maken mooi gebruik van elkaars beleving. Op 26 juni vindt de Almere City Run plaats met start en finish op de Esplanade. In het jaar dat Almere in het teken staat van de Floriade Expo, maakt de samenwerking tussen beide organisaties deze editie uniek.
27/05/22
Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil
De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied alsmede andere belanghebbenden.
16/05/22
Helft van de Nederlanders voldoet aan beweegrichtlijn
Hoe beweegt Nederland? Het CBS en RIVM zochten het uit.