Geplaatst op: 22-03-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Uitbreiding Vincentre van start

Uitbreiding Vincentre van start

De bouw van de uitbreiding van het Vincentre in het Brabantse Nuenen is van start gegaan. Het nieuwe Vincentre wordt 2,5 keer zo groot en kan groeien naar 45.000 bezoekers per jaar. In Nuenen heeft de schilder een kwart van zijn werk geschilderd. Het museum is het startpunt van de beleving van het cultureel erfgoed van Van Gogh in Nuenen. 

Naast het bestaande museum komt de uitbreiding in de vorm van een expressieve en eigentijdse versie van een langskap boerderij. Architectenbureau diederendirrix uit Eindhoven ontwierp het plan, dat recht doet aan het dorpse en Brabantse karakter van toen en de hedendaagse kijk op duurzame en vernieuwende architectuur. Naast de vaste tentoonstelling, biedt de nieuwbouw ook ruimte voor tijdelijke programmering en wisseltentoonstellingen. Bovendien wordt met Tinker en in samenwerking met ASML Vincents Lichtlab gerealiseerd.

Van Gogh als icoon van Brabant

Gedeputeerde Stijn Smulders van de provincie Noord-Brabant was heel blij met de versterkte toeristische voorziening in zijn provincie. "Wij zetten als provincie in op Van Gogh als ons grote icoon met diverse te bezoeken locaties. Daarbij is Nuenen een pareltje maar we hebben ook de intentie om in Zundert en Etten-Leur te gaan investeren. Dat moeten ook stevige hotspots voor Van Gogh worden.” Verwonderd was Smulders wel dat het zo lang geduurd heeft voordat Brabant en de Brabanders het belang van Van Gogh zijn gaan inzien. " In het buitenland waren misschien wel veel eerder dergelijke grote visitorcentra gerealiseerd. Zo groot is Van Gogh namelijk internationaal.” 

Vincentre

Het verhaal van Vincent vertellen

Frank van den Eijnden van Van Gogh Brabant: "Het is echt nodig dat het centrum wordt uitgebreid want voor corona zaten we echt op het maximum aantal bezoekers.” Toch is grote groei geen doel. "We zien allemaal de potentie van Nuenen in het verhaal van Van Gogh maar we moeten wel voorzichtig zijn met die potentie. We zetten in op een kwalitatief vernieuwd museum met nog steeds een beperkte capaciteit als het het over toeristische bezoeken gaat. Aantallen die passen bij de gemeente en iets toevoegen aan de gemeenschap.” Het centrale verhaal dat Brabant wil vertellen is ‘Becoming Vincent’. Hoe is hij die schilder geworden en dat verhaal verbinden de vijf grote Van Goghlocaties in Brabant met arrangementen en gezamenlijk aanbod. 

Focus op in Vincent geïnteresseerd publiek

Directeur Simone van der Heiden is blij dat na 7 jaar plannen maken eindelijk de schop in de grond kan. "We willen dat meer mensen die het dorp bezoeken ook het Vincentre bezoeken.” Voor Nederlanders is Nuenen misschien een witte vlek maar bezoekers komen vanuit de hele wereld. "Ze zoeken hier het Van Gogh-verhaal en staan op de plek waar Vincent stond en zijn werk maakte. Je ziet letterlijk zijn werk in bijvoorbeeld het huis waar hij woonde dat aan de overkant van de straat staat.” Bang voor tegengas uit het dorp is ze niet. "Er komt hier echt een geïnteresseerd publiek dat bewust naar Nuenen komt; die hier graag verblijven en wat uitgeven.” Om als Vincentre op te gaan in het grote Brabantse verhaal biedt in haar optiek alleen maar kansen "Samen ben je veel sterker en samen kun je nog meer het verhaal vertellen. Dingen die je als kleine lokale stichting niet voor elkaar krijgt, lukken nu wel.” 

Vincentre

Overheidsbijdrage noodzakelijk

Het museum verwacht tussen 2023 en 2026 van 20.000 naar 45.000 bezoekers per jaar te groeien. Die worden daar ontvangen door 160 gepassioneerde vrijwilligers. Toch is een bijdrage van overheden voor een dergelijke voorziening onontbeerlijk. Frank van den Eijnden: "We hebben dan een sluitende businesscase. Maar dan nog zullen dit soort voorzieningen altijd met provinciale en gemeentelijke bijdrages overeind moeten blijven. Er is geen enkele culturele voorziening die zonder kan.” Zo versterkte de provincie een lening van 2,5 miljoen euro voor de uitbreiding van het museum. Stijn Smulders: "Samen met de bijdragen van Gemeente Nuenen, de Brainport Regiodeal, ASML, BPD Cultuurfonds, BrabantC, Mondriaanfonds en veel lokale en regionale bedrijven wordt hier een museum van internationale allure gebouwd.” 

Light Lab

Chipmachinefabrikant ASML draagt ook flink bij aan de uitbreiding. Program Manager Community Engagement & Sponsoring Carl Leen over de intentie van het bedrijf: "Wij vinden het heel belangrijk dat we kunnen bijdragen aan een aangename leefomgeving in Brabant. Zowel voor de locals als onze internationale medewerkers. Bovendien is Van Gogh een hele mooie link met ASML. Licht is een cruciaal onderdeel van onze machines en Van Gogh heeft ontdekt hoe je met licht betere schilderijen kan maken.” Lichttechnologie gaat in het nieuwe Vincentre dan ook een belangrijke rol spelen. "Hier gaan we techniek met kunst en creativiteit combineren in het Lightlab. Je komt dan in een experience terecht waar je via verschillende exposities interacties meer te weten komt over licht en hoe Van Gogh met licht heeft gespeeld om betere schilderijen te maken. 

Vincentre
Link: https://www.vangoghsites.com/nl/nieuws/uitbreiding-museum-vincentre-van-start
Trefwoorden: cultuur, dagrecreatie, musea, bezoekerscentra, noord-brabant

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

02/10/23
Fietsvakantie in eigen land steeds populairder
Fietsvakanties zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De voornaamste reden is dat veel mensen inzien dat ons eigen land tal van mooie plekken heeft, die je op de fiets natuurlijk goed kunt verkennen. Daarbij komt ook dat sinds de opkomst van de e-bike, het fietsen nog meer in trek is dan dat dit daarvoor het geval was.
02/10/23
Exclusief voor leden
Aangrijpende klankbeleving Panorama Ysselsteyn
Op 13 oktober 2023 start op de Duitse begraafplaats Ysselsteyn, net over de Brabantse grens in Limburg, een aangrijpende klankbeleving genaamd Panorama Ysselsteyn.
02/10/23
Vernieuwing Schipholbrug blokkeert staande mastroute
Rijkswaterstaat verbreedt en vernieuwt de Schipholbrug over de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Deze beweegbare brug is onderdeel van de oostelijke Staande Mastroute. De werkzaamheden hebben gevolgen voor de bekende recreatieve staande mastroute.
02/10/23
CORPUS werkt samen met Oogfonds
Het Oogfonds en educatieve attractie CORPUS, het interactieve reisavontuur door het menselijk lichaam, bundelen hun krachten om het onderzoek naar erfelijke oogziekten mogelijk te maken.
02/10/23
40% minder ruimte voor prive jets op Schiphol
Er is minder ruimte voor privévliegtuigen op Schiphol vanaf 31 maart 2024. Dat staat in Schiphols capaciteitsdeclaratie, het officiële document met daarin de beschikbare capaciteit voor het zomerseizoen 2024.
29/09/23
Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum
In opdracht van het Rijksmuseum fotografeerde Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme. De toerismesector draait weer op volle toeren. Reizigers gaan en masse op zoek naar unieke ervaringen. Raji zet het ideale vakantiebeeld neer, volledig escapisme.
29/09/23
Hurtigruten meert voor het eerst aan in Scheveningen
De Noorderlichtexpedities van rederij Hurtigruten gaan dit weekend van start. De MS Maud vertrekt binnenkort vanuit Londen om koers te zetten naar het noorden van Scandinavië en zal onderweg voor het eerst op 1 oktober ook aanmeren in de haven van Seaport The Hague-Scheveningen.
29/09/23
Herstel stadsmuur Maastricht
In maart 2019 stortte een gedeelte van de Maastrichtse stadsmuur bij het stadspark in. In 2023 en 2024 wordt de walmuur en het rondeel De Vijf Koppen, het halfronde bolwerk bij de muur, restaureren. Bezoekers krijgen tot die tijd uitleg via bouwdoeken.

||| Agenda |||

04/10/23
04/10/23 t/m 04-10-23: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON samen met NKC, KCI, BOVAG, KCJ en de ANWB het Du...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...