Geplaatst op: 22-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Twee scenario's op tafel voor exploitatie Rubenskasteel

Twee scenario's op tafel voor exploitatie Rubenskasteel
Rubens.

In 2019 kocht Toerisme Vlaanderen het Rubenskasteel om het als erfgoed te bewaren en om het open te stellen voor bezoekers. "Maar het werk is nog niet af," meldt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir heeft samen met de CEO van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde bekendgemaakt welke Twee scenario’s er op tafel liggen voor de toekomstige toeristische invulling van het Rubenskasteel en de bijhorende gebouwen en het gebied. Dat gebeurde tijdens het Welkomweekend in het Rubenskasteel dat plaatsvond op 19 en 20 maart.

Eind 2020 ging een participatief traject van start waarbij buurtbewoners, ondernemers, bezoekers en experts hun licht konden laten schijnen over de herbestemming van de kasteelsite. "Daarbij vormden de principes van onze strategische toekomstvisie rond toerisme ‘Reizen naar Morgen’ de leidraad,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Concreet wil dit zeggen dat we bij al de toekomstideeën die ons via het participatief traject werden aangereikt zeer goed nagekeken hebben in hoeverre ze het evenwicht tussen de noden van bewoners, ondernemers en bezoekers respecteerden, en ook de verdraagkracht, de ziel van de plek zelf.”

Twee mogelijke scenario’s voor de herbestemming van het Rubenkasteel liggen nu op tafel.

1 - Het eerste scenario focust op het Rubenskasteel als een plek om te kunnen ontsnappen aan de drukte van elke dag. In dit scenario wordt een onthaastingshotel voorzien in het kasteel waar de gasten alle faciliteiten hebben om tot rust te komen en de omliggende natuur te verkennen. In het neerhof komen in dit scenario een brasserie met moestuin, multifunctionele ruimtes en een bezoekerscentrum rond Rubens. 

2 - Het tweede scenario ziet het Rubenskasteel vooral als een levendige plek voor een breed publiek. In dit scenario krijgen een gastronomische restaurant, ruimtes voor kleinschalige feesten, flexibele ruimtes voor vergaderingen en een bezoekerscentrum rond Rubens een onderkomen in het kasteel. In het neerhof komen in dit scenario een microbrouwerij met café, een kleinschalige bed&breakfast en de mogelijkheid om ceremonies te houden in de kapel. 
 
"In beide scenario’s zal de aanwezigheid van Vlaamse Meester Pieter Paul Rubens natuurlijk zeer goed voelbaar zijn,” zegt Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir. "Beide scenario’s sluiten zeer dicht aan bij de resultaten van de enquêtes die we met Toerisme Vlaanderen hebben afgenomen bij omwonenden en lokale ondernemers. Het is nu hoog tijd om dit prachtige domein te herwaarderen en terug te geven aan de mensen. In de eerste plaats aan de Zemstenaars, maar bij uitbreiding ook aan alle bezoekers uit Vlaanderen en ver daarbuiten. Vanaf 2024 willen we dit domein permanent openstellen voor het brede publiek.”

"We hebben vandaag opnieuw een belangrijke stap richting herbestemming gezet, maar het werk is natuurlijk nog lang niet af," besluit Peter De Wilde. "We zijn nu bezig met het aanstellen van een architectenbureau dat de scenario’s zal omzetten in gedetailleerde plannen. Daarmee trekken we naar lokale en bovenlokale ondernemers die één van deze scenario’s in de praktijk zullen realiseren.”
Trefwoorden: Rubens, kasteel, duurzaam toerisme, dmo, erfgoed

||| Blogs |||

01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/23
Kampeerauto van het jaar 2023 bekend!
Nederlandse camperaars hebben als Kampeerauto’s van het jaar 2023 gekozen voor de Tonke EQV, de Affinity Duo, de Knaus Tourer Van 500 MQ en de Frankia Neo-i. Dat zijn respectievelijk een camperbusje, een buscamper, een half integraal en een integraalcamper.
17/01/23
Exclusief voor leden
Hoe komen we tot een eerlijke prijs voor reizen
Het grote probleem voor de reisbranche is dat vliegreizen relatief goedkoop zijn. Er zit geen belasting op kerosine en de maatschappelijke schade komt niet in de ticketprijs tot uitdrukking. Kan een werkelijke prijs voor vliegen helpen? Elske Doets (Doets Reizen), Stef Driessen (ABN-AMRO), Paul Peeters (BUas), Fenny Koppen (Riksja) en Florian Reuter (Impact Institute) gingen in debat over true pricing.
22/12/22
Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen
Dankzij bundeling en verrijking van onderzoek weten we veel over de recreatieve fietser. Om deze kennis verder uit te breiden liet het Fietsplatform De Afdeling Onderzoek beschikbare gegevens koppelen aan de Leisure Leefstijlen. Dit model deelt Nederlanders in zeven groepen (kleuren) in op basis van hun vrijetijdsmotieven en -gedrag.
22/12/22
Rotterdam The Hague Airport blijft binnen geluidsruimte
Rotterdam The Hague Airport is dit gebruiksjaar (1 november 2021 tot en met 31 oktober 2022) binnen de vergunde geluidsruimte gebleven.
05/12/22
Eén Europees luchtruim zorgt voor minder CO2-uitstoot
De KLM steunt de plannen voor één Europees luchtruim het zogenaamde Single European Sky 2+. Daardoor zijn directere vluchtroutes mogelijk en wordt zowel brandstof als CO2 bespaard.
21/11/22
Exclusief voor leden
Booking.com verbetert Duurzaam Reizen-programma met footprint over luchtvaart
Booking.com voegt productfuncties toe aan het Duurzaam Reizen-programma. Het programma is een jaar geleden gestart zodat consumenten bewustere keuzes kunnen maken voor hun reis. Onder meer is een filter toegevoegd over de belasting van vliegreizen naar het vakantiehuis. Als vernieuwing zijn ook drie niveaus gemaakt in het programma.
02/11/22
KHN slaat handen ineen met Too Good to Go om voedselverspilling in de horeca te voorkomen
Ondernemers die aangesloten zijn bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden sinds deze maand acti...
28/10/22
RIU Hotels & Resorts gaat voor kooivrij inkoopbeleid kippeneieren
RIU Hotels & Resorts, een hotel-brand van TUI met het hoofdkantoor in het Spaanse Mallorca, wil eind 2025 een volledig kooivrij inkoopbeleid voor alle soorten kippeneieren die door RIU hotels over de hele wereld worden gebruikt. RIU Hotels & Resorts heeft 100 accommodaties in meer dan 20 landen.