Geplaatst op: 16-02-2022
Auteur: Marc Gerlings

Brancheverenigingen blij met komende versoepelingen maar willen ook laatste obstakels afbouwen

Brancheverenigingen blij met komende versoepelingen maar willen ook laatste obstakels afbouwen
VSCD \
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is enorm blij dat het merendeel van de restricties per 25 februari wordt losgelaten. De branchevereniging lobbyt nu voor het afschaffen van het 1G beleid voor clubs en discotheken. De theaters reageren "aangenaam verrast" en bij de sport kan het verenigingsleven weer terugkeren.

Aanstaande vrijdag volgen de eerste extra versoepelingen. Dit betekent dat vanaf komende vrijdag horeca en cultuur hun deuren mogen openen tot 01.00 uur. Een week later wordt de sluitingstijd volledig losgelaten en verdwijnen ook de coronapas, de 1,5 meter afstand en de mondkapjesplicht.

Clubs & Nightlifebedrijven zijn sinds 12 maart 2020 grotendeels gesloten geweest. Vanaf 25 februari kunnen zij de deuren weer openen, mits zij een negatieve testuitslag (1G) als voorwaarde voor toegang hanteren voor drukke locaties waar meer dan 500 personen binnen zijn. Echter gaat een aanvullend testbeleid door het invoeren van 1G voor Clubs & Nightlifebedrijven simpelweg niet werken, meent KHN. 'Het is onlogisch dat mensen die op stap gaan wel moeten testen voor een clubbezoek, terwijl ze op alle andere plekken zoals thuis, op school en in de collegebanken wel samenkomen zonder restricties. Je treft bovendien een doelgroep waar de testbereidheid laag is, wat betekent dat je daardoor juist illegale feesten nog verder in de hand werkt. Bovendien zijn de testlocaties van Testen voor Toegang niet altijd makkelijk toegankelijk. Mensen moeten ver rijden of lang wachten om zich te kunnen laten testen. De grootste groep bezoekers van de nachthoreca besluit pas op de avond zelf, of kort daarvoor, om een club of discotheek te bezoeken,' staat in een reactie.

De theaters zijn aangenaam verrast

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is ook "aangenaam verrast" met de komende versoepelingen, maar vraagt het kabinet ook af te zien van de laatste beperkingen die nog gelden. Plus er ligt nog een wens voor compensatie.

Hoewel de versoepelingen op dit moment meer zijn dan waar de sector op had gehoopt, is het maximumaantal van 500 bezoekers voor ongeplaceerde evenementen voor podia een lelijke streep door de rekening. De VSCD vraagt het kabinet dan ook om deze arbitraire beperking in te trekken, zodat het publiek weer optimaal kan genieten.

Daarnaast pleiten we voor de afschaffing van het coronatoegangsbewijs, in welke vorm dan ook. Nu de 1,5 meter afstand straks in de gehele maatschappij vervalt, men in het openbaar geen afstand meer hoeft te houden, is ook binnen podia het coronatoegangsbewijs overbodig geworden.

De versoepelingen betekenen dat voor veel podia juist nu een spannende tijd aanbreekt. De afgelopen weken is gebleken dat zelfs met huidige beperking de zalen niet altijd vol zitten. Zelfs als er straks geen beperking meer geldt, is het onzeker of het publiek meteen in groten getale komt. Schade compensatie blijft dan ook noodzakelijk voor zowel podia als (vrije) producenten.

In sport wordt verenigingsleven mogelijk

De sport is blij met de heropening van sportaccommodaties en de horeca op deze locaties. Dat maakt het verenigingsleven weer mogelijk. Per vrijdag aanstaande kan de horeca op sportaccommodaties open tot 01.00 uur en blijft het coronatoegangsbewijs (CTB) gelden waar het nu ook getoond moet worden. Binnen is een bezoekersnorm, placering, het dragen van mondkapjes en de 1,5 meter afstandsregel niet meer verplicht. Op plekken met meer dan 500 mensen binnen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing wel verplicht.

Op 25 februari gelden overal de normale openingstijden en vervalt ook de CTB-plicht op plaatsen waar minder dan 500 mensen bijeen zijn. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. 

Werkgevers: wat doen we met de schuldenberg?

VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen naar gevolgen van de coronacrisis. Als 25 februari vrijwel alle coronamaatregelen eraf zijn, resteren twee enorme vraagstukken. Dat zijn het vinden van oplossingen voor financiële positie van ondernemers in de getroffen sectoren en het plan voor de lange termijn om nieuw lockdowns te voorkomen. ‘Er moeten oplossingen komen voor de schulden die ondernemers hebben opgelopen en de eigen vermogens die zijn opgebrand. Bovendien moeten ondernemers die dat willen ook verantwoord kunnen stoppen’, aldus VNO-NCW, MKB-Nederland. Over beide vraagstukken spreken de ondernemingsorganisaties deze week met een delegatie van het kabinet. 

Trefwoorden: KHN, VSCD, NOCNSF, horeca, theater, sport, cultuur

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
10% stijging pechhulp Nederlanders bij wintersport
De ANWB Alarmcentrale ontving tussen december 2023 en maart 2024 ruim 11.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig seizoen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...
19/02/24
Tom van 't Hek wordt voorzitter Nederlandse Sportraad
Voormalig bondscoach hockey en oud tophockeyer Tom van 't Hek wordt de nieuwe voorzitter van de voor...
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
22/01/24
Den Haag, Arnhem en Apeldoorn speelsteden EK Beachvolleybal 2024
In Arnhem, Apeldoorn en Den Haag wordt van 13 t/m 18 augustus gestreden om de Europese titel. De Arnhemmers maken zich op voor een echte lokale sportzomer.

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...