Geplaatst op: 11-02-2022
Auteur: Marc Gerlings

Philip Freriks mag Franse blik op platteland verwoorden

Philip Freriks mag Franse blik op platteland verwoorden
Philoip Freriks. Foto: Fries Museum
Bij de tentoonstelling À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet in het Fries Museum verschijnt een audiotour, ingesproken door journalist en tv-presentator Philip Freriks. 

In de audiotour draagt Freriks gedichten voor van 19de eeuwse tot hedendaagse auteurs, waarin de natuur centraal staat – evenals in de tentoonstelling die op 19 februari van start gaat in Leeuwarden. In À la campagne wordt een reis gemaakt langs de artistieke ontwikkeling van de ‘Franse blik’ op het landschap, met topkunstenaars als Cézanne, Renoir, Monet, Pissarro, Gauguin en Van Gogh uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

In de gratis audiotour geeft Phillip Freriks een poëtische draai aan de tentoonstelling. Gedichten van onder anderen Victor Hugo, Rutger Kopland, Abdelkader Benali en Remco Campert illustreren een dozijn werken uit À la campagne. De gedichten zijn te beluisteren door de QR-codes in de tentoonstelling te scannen met de fotofunctie van je telefoon.

Philip Freriks is journalist, publicist en tv-presentator. Veertien jaar lang presenteerde hij het NOS-journaal. Daarnaast is hij bekend van populaire programma’s als De Slimste Mens en Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij schreef onder andere het kinderkunstboek Schilders van Parijs, en de boeken Ik herinner me en Gare du Nord, waarmee hij op theatertournee door Nederland ging. 

Deze tentoonstelling is een samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen en is onderdeel van Arcadia 2022, de biënnale in Leeuwarden. Dankzij de renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen reizen publiekslievelingen en onontdekte schatten eenmalig af naar Leeuwarden.

Topics:Cultuur
Trefwoorden: museum, tentoonstelling, audiotoer

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

22/09/23
Exclusief voor leden
Waarom is het perspectief duurzaam vliegen met waterstof voor Rotterdam zo goed?
Op de startbaan ziet het er nog klein uit maar de drone met waterstof als brandstof kan het pad vrijmaken voor échte vluchten. Waterstof lijkt voor Rotterdam The Hague Airport een snellere optie voor de ontwikkeling van duurzaam vliegen dan een vliegtuig gevuld met zware batterijen.
22/09/23
Exclusief voor leden
Beschikbaar inkomen stijgt
Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens was in het tweede kwartaal van dit jaar 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat lijkt een goed signaal voor de vrijetijdseconomie. Daarmee hebben gezinnen genoeg in de huishoudbeurs om te besteden aan toerisme en recreatie.
21/09/23
Aantrekkelijk rivierpark Tweestromenland door niet baggeren
Het is voor recreatie een aantrekkelijke optie. Stop met het baggeren en laat de natuur meer het werk doen en daarmee ontstaat de basis voor een recreatief aantrekkelijk rivierpark. Het ontwerp voor de Nieuwe Waterweg ontving hiervoor de Eo Wijersprijs. Dit ontwerp kan leiden tot een nationale verandering.
21/09/23
Exclusief voor leden
Zorgen om lager sportgedrag tijdens Nationale Sportweek
Meestal is de Nationale Sportweek het feest voor gemeenten om de sportinitiatieven te vieren maar nu zijn er zorgen over de terugval in het sportgedrag van de Nederlanders. Het lijkt een lastig te keren trend.
21/09/23
Exclusief voor leden
Kloosterveste investeert 1 miljoen euro in hotel De Zon
Het voormalige hotel De Zon in het kleine Friese dorp Oosterwolde wordt in oude luister hersteld en krijgt binnenkort zijn oude functie terug.
21/09/23
Wat te doen bij een Microsoft audit?
Hoe dit precies in z’n werk gaat en wat je moet doen op het moment dat je een brief of mail hebt ontvangen, vertellen we je stap voor stap.
20/09/23
Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg
De wandelroutes en fietspaden op Park Vliegbasis Soesterberg hebben deze week een duidelijke bewegwijzering gekregen. Bovendien heeft het park aan de noordzijde een nieuwe toegang.
20/09/23
Bezoekerscentrum Binnenhof Renovatie open in november
Viel het je gisteren ook op dat de Prinsjesdag rijtoer niet op het Binnenhof kwam? Dat plein is veranderd in een grote bouwput. Voor bezoekers wordt die historische locatie in november veel duidelijker met de opening van het ‘Informatiecentrum Binnenhof Renovatie’.

||| Agenda |||

25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 heeft als thema ruimte en wordt op maandag 25 september 2023 gehouden in d...
27/09/23 t/m 28-09-23
27/09/23 t/m 28-09-23: Vakbeurs Openbare Ruimte 2023
Openbare ruimte is urgenter dan ooit. Duurzaamheid, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, circu...
28/09/23
28/09/23 t/m 28-09-23: Unesco Werelderfgoed & Klimaat
Ook wel eens gedroomd van zwemmen met schildpadden op de Galápagoseilanden? Of van een tripje naar...
04/10/23
04/10/23 t/m 04-10-23: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON samen met NKC, KCI, BOVAG, KCJ en de ANWB het Du...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...