Geplaatst op: 09-02-2022
Auteur: Redactie
NRIT Media

Populaire dagattracties hebben te weinig laadpalen

Populaire dagattracties hebben te weinig laadpalen

Bezoekers die met een elektrische auto komen, lopen bij veel attracties het risico dat zij niet bij een laadpunt kunnen parkeren. Van de populairste attracties heeft 48% onvoldoende laadpunten, zelfs voor het lagere bezoekersaantal door corona. Dit blijkt uit onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar laadpunten bij de 25 populairste dagattracties in Nederland die beschikken over een eigen parkeerterrein. 


Kwart attracties heeft geen laadpunt voor elektrische auto

Het merendeel van de attracties heeft laadpunten voor een elektrische auto. Toch hebben zeven van de 25 onderzochte parkeerterreinen bij dagattracties (oftewel 28%) geen mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto. 


Toename op acht parkeerterreinen

Bij acht parkeerterreinen is het aantal laadpunten toegenomen ten opzichte van het vorige onderzoek in 2019. Bij vier attracties waren in 2019 nog geen laadpalen te vinden, maar in 2021 wel: Dierenpark Amersfoort, GaiaZOO, Het Spoorwegmuseum en Artis. De Efteling is een uitschieter in de toename van laadpunten, want het Brabantse attractiepark liet dit jaar 60 extra laadpalen installeren.

 

Hoewel het aantal parkeerplaatsen voor elektrische auto’s er toenam, voldoet de hoeveelheid elektrische parkeermogelijkheden van Safaripark Beekse Bergen, Artis en het Nederlands Openluchtmuseum nog altijd niet aan de te verwachten vraag van de gebruikelijke bezoekersaantallen van voor de coronatijd.

Trefwoorden: Laadpalen, elektrische auto

CELTH



||| Nieuws |||

03/07/25
Zomervakantie start met bijna 8% meer nieuwe caravans en campers
Aan de vooravond van de zomervakantie is de kampeerbranche in Nederland flink gegroeid. In de eerste helft van 2025 zijn er 6.256 nieuwe caravans en campers afgeleverd, een stijging van 7,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2024.
03/07/25
Exclusief voor leden
Minder spanning op arbeidsmarkt gastvrijheidssector
De Landelijke Data Alliantie heeft de nieuwste kwartaalupdate van de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector online gezet. Zien we daar de eerste tekenen van een trendbreuk naar een minder overspannen arbeidsmarkt in de gastvrijheidssector?
03/07/25
Steeds meer reizigers kiezen voor budgetmaatschappijen
Het aantal passagiers dat via Nederlandse luchthavens met een budgetmaatschappij vliegt, is in twintig jaar tijd verdrievoudigd. In 2024 maakten 27,8 miljoen reizigers gebruik van een prijsvechter, tegenover 9,3 miljoen in 2004.
02/07/25
Exclusief voor leden
Starbucks met 180 zitplaatsen opent op Schiphol
Centraal gelegen in de vernieuwde Lounge 1 van Schiphol is geopend een grote Starbucks-locatie van 500 vierkante meter. De herontwikkeling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Schiphol, Avolta AG en Starbucks.
02/07/25
Minder Nederlanders deze zomer op vakantie
Volgens de meest recente ANWB Vakantiemonitor kiest een kleiner percentage van de Nederlanders – 57% vergeleken met 73% vorig jaar – ervoor om in juli en augustus op vakantie te gaan. Deze verschuiving kenmerkt zich door een duidelijke voorkeur voor dichterbij huis. Vakanties binnen Europa en in eigen land winnen terrein, wat resulteert in de auto als meest gekozen vervoermiddel.
02/07/25
Exclusief voor leden
Forse impact van btw-verhoging op logiessector
De btw-verhoging op logies leidt tot een vraagafname tot 30%, een 8,5% lagere omzet uit toeristische overnachtingen en flinke gevolgen voor budgethotels en de logiessector in de grensstreek. Toch wil het kabinet de btw-verhoging niet terugdraaien.
02/07/25
Exclusief voor leden
Versnelling gebruik AI
Van chatbots en sociale media campagnes tot en met werkprocessen in de horeca, AI is niet meer weg te denken uit de sector leisure. Het gebruik van AI maakt een versnelling mee in onze maatschappij.
30/06/25
Metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk in ontwikkeling
De bestaande fietsroute vanuit Westland naar het centrum van Delft wordt ontwikkeld tot metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk.