Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 01-02-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Formule 1 legt Zandvoort geen windeieren

Formule 1 legt Zandvoort geen windeieren
Afbeelding van Leslin_Liu via Pixabay

De gemeente Zandvoort kijkt zeer tevreden terug op de Dutch Grand Prix (DGP) zoals die in het eerste weekend van september 2021 op het circuit van Zandvoort is verreden. Dat staat in het gemeentelijk evaluatierapport. Uit onderzoek van de Breda University of Applied Sciences blijkt dat bezoekers in Zandvoort in totaal 39,6 miljoen euro hebben uitgegeven. Met de bestedingen van de organisatie maar met aftrek van bestedingen die zonder de DGP ook zouden worden gedaan en de tickets, zijn de additionele bestedingen in Zandvoort op 22,2 miljoen euro berekend. In Zandvoort heeft het evenement 244 banen opgeleverd. 

Tevreden gemeente

De gemeente Zandvoort kijkt terug op een goed verlopen evenement, waarbij Zandvoort op de kaart is gezet in de regio, Nederland en de rest van de wereld. Het mediabereik nationaal en internationaal was boven verwachting, er verschenen ruim 11.000 mediaberichten. In Nederland alleen al waren er ruim 18 miljoen tv-kijkers tijdens de evenement

In de praktijk bleek dat de zeer zorgvuldige voorbereidingen heel goed uitpakten. Er hebben zich geen noemenswaardige veiligheidsincidenten voorgedaan, er waren geen calamiteiten. Burgemeester David Moolenburgh: "Ik kijk terug op een goed en veilig verlopen evenement, waarbij Zandvoort op de kaart is gezet in de regio, Nederland en de rest van de wereld. Net als de vele inwoners ben ik ongelofelijk trots wat wij hier, binnen de toen geldende coronamaatregelen, gezamenlijk neergezet hebben. Grote complimenten dan ook aan de DGP-organisatie, ons eigen programmateam F1, Zandvoort Beyond, Spaarnelanden, de vervoerders, hulpdiensten, de vele vrijwilligers en alle anderen die meegewerkt hebben.”

Veel bezoekers van buiten regio

Het evenement heeft in totaal 126.650 bezoekers getrokken die samen 195.000 bezoeken hebben gemaakt. 19% van de bezoekers is afkomstig van de MRA (waarvan 3% uit Zandvoort), 77% uit de rest van Nederland en 4% uit het buitenland. Een groot deel van de bezoekers (87%) van de bezoekers is additioneel en waren dus niet in Zandvoort geweest als het evenement niet had plaatsgevonden. 26% van alle DGP bezoekers overnacht in de MRA-regio. Gemiddeld verblijven ze 2,5 nachten en besteden ze 77 euro per persoon per nacht. Gezamenlijk leidt dit tot 7,6 miljoen euro aan overnachtingsbestedingen in de MRA-regio, waarvan 2,7 miljoen euro in Zandvoort besteed wordt.

Bewoners onder de indruk

De Dutch Grand Prix heeft bij de bewoners van Zandvoort een diepe indruk gemaakt. Ruim tachtig procent van de bewoners denkt het evenement nog lang te zullen herinneren en bijna negentig procent van de bewoners geeft aan onder de indruk te zijn geraakt van het evenement, genoten te hebben en dat het evenement hen positief verrast heeft. - Onder bewoners is een kleine groep (ongeveer vijf procent) die uitgesproken negatief is over de Dutch Grand Prix. Zij vinden het evenement belastend voor het milieu en niet meer van deze tijd. 

Hoge waardering en weinig negatieve impact

Bewoners geven in vergelijking met bezoekers en ondernemers het hoogste gemiddelde rapportcijfer aan het evenement, namelijk een 8,9. De helft van de bewoners is van mening dat de Dutch Grand Prix geen negatieve effecten heeft. In de top drie van negatieve effecten die bewoners het evenement toedichten wordt hinder genoemd (twintig procent), dat het mensen verdeelt in voor en tegenstanders (elf procent) en dat het evenement leidt tot milieuschade (elf procent). De meest genoemde positieve effecten die bewoners het evenement toedichten, zijn het op de kaart zetten van Zandvoort (genoemd door twee derde van de bewoners), het versterken van het imago (genoemd door een derde) en de bijdrage aan de lokale economie (genoemd door de helft van de bewoners). Daarnaast noemt een derde van de bewoners dat het evenement bewoners trots maakt op hun woonplaats en dat het de infrastructuur van het dorp verbetert. Deze positieve effecten worden door tachtig procent van de bewoners belangrijk geacht.

Bezoekers op het circuit hebben met name de sfeer hoog gewaardeerd (gemiddeld rapportcijfer 8,9); ook de bereikbaarheid van Zandvoort en de organisatie kregen gemiddelde rapportcijfers boven de 8. De overige onderdelen (fanzone, entertainment, kwaliteit eten en drinken, toegankelijkheid circuit, informatievoorziening) waardeerden de bezoekers met gemiddelde rapportcijfers tussen de 7,4 en 7,9. De overgrote meerderheid van de bezoekers geeft aan binnen een jaar terug te komen naar Zandvoort.

Ondernemers gaven gemiddeld een 8,7 als rapportcijfer voor de sfeer in het dorp (waarbij een 10 het meest gegeven cijfer is). Ook de sfeer in het eigen bedrijf tijdens het raceweekend werd hoog gewaardeerd: gemiddelde rapportcijfer 8,4.

Aanzienlijke bestedingen

Ook de economische impact is aanzienlijk. Bezoekers besteden in totaal 39,6 miljoen euro in Zandvoort, waarvan 28,3 miljoen aan tickets. Daarbovenop besteden bezoekers 1,3 miljoen euro in de overige gemeenten van de MRA-regio. De additionele bestedingen van bezoekers bedragen 9,9 miljoen in Zandvoort (het grote verschil met de totale bestedingen zit in het verwijderen van de ticketbestedingen) en 1,1 miljoen in de overige gemeenten van de MRA-regio. De overnachtingen van 2.000 coureurs, begeleiders en officials in de MRA-regio leverden 1,5 miljoen aan bestedingen De DGP-organisatie besteedde 9,8 miljoen in Zandvoort en 14,6 miljoen in de overige MRA gemeenten. Samengevat betekent dit dat de Dutch Grand Prix geleid heeft tot 22,3 miljoen aan additionele bestedingen in Zandvoort en 22,2 miljoen in de overige gemeenten van de MRA-regio. In de gehele MRA-regio (incl Zandvoort) zijn de totale additionele bestedingen 44,5 miljoen. De werkgelegenheid die met de bestedingen samenhangt is 244 banen in Zandvoort en 498 banen in de MRA-regio (inclusief Zandvoort). 

Link: https://www.zandvoort.nl/formule1/
Trefwoorden: evenementen, onderzoek, sport, waardering, economische betekenis,

CELTH



||| Nieuws |||

15/04/25
Ahoy location of the year
In Venray zijn de Live Entertainment Production Awards (LEPA) uitgereikt. Rotterdam Ahoy mocht de prestigieuze titel 'Location of the Year 2024’ in ontvangst nemen.
05/03/25
EK indoor atletiek biedt tribune voor fans met visuele beperking
Tijdens de kampioenschappen wordt op zowel zaterdag- als zondagochtend voor het eerst een speciale tribune ingericht voor mensen met een visuele beperking.
10/02/25
Nationale Sportweek telt liefst 5 host cities
Van 19 tot en met 28 september 2025 vindt de Nationale Sportweek plaats, waarbij heel Nederland in beweging komt. Vijf steden springen eruit als host cities: Leeuwarden, Bunschoten, Zoetermeer, Westland en Helmond.
07/01/25
Exclusief voor leden
Apollo Reizen wordt sponsor Sparta
Apollo Reizen heeft vandaag aangekondigd sponsor te worden van voetbalclub Sparta Rotterdam. Deze nieuwe sponsoring markeert voor Apollo Reizen het versterken van de band tussen sport en reizen.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
03/12/24
Bluebird-index wijst Frankrijk aan voor beste sneeuwomstandigheden
Hoewel de grote meerderheid van de sneeuwliefhebbers (60%) de ervaring van een wintersportvakantie onvervangbaar vindt, onafhankelijk van hoeveel sneeuw er zou vallen, wacht (33%) op een duidelijke sneeuwgarantie alvorens een vakantie te boeken, volgens cijfers van reisorganisatie Sunweb.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.