Geplaatst op: 25-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?

Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?
Zelf energie opwekken heeft meerdere voordelen in de recreatiesector. Naast het veiligstellen van je energiebron en het onder controle houden van de energietarieven, kan het je flink wat kosten besparen of nog beter zelfs geld opleveren. 

Iets dat de milieuactivist in je zal aanspreken, is de kans om de uitstoot van broeikasgassen, de vervuiling en de koolstofvoetafdruk te verminderen. Wil je vanwege deze voordelen beginnen met zelf energie opwekken? Maak dan gebruik van een van de onderstaande manieren, die over het algemeen relatief goedkoop zijn. Dit is al helemaal het geval op de lange termijn. 

Wind

De goedkoopste van alle hernieuwbare energiebronnen en de minst vervuilende van allemaal, windenergie is alleen haalbaar op locaties met een goede windsnelheid. Omdat windturbines landruimte kunnen delen, is het een goede keuze voor boerderijen. De belangrijkste nadelen zijn geluidsoverlast en hoge initiële investeringen. Nogmaals, net als zonne-energie is de levensduur van windturbines lang en is hun investeringsrendement indrukwekkend.

Zon

Beschouwd als een van de meest populaire keuzes voor energieopwekking, wordt zonne-energie geproduceerd door zonnepanelen te installeren om de energie van de zon op te vangen. De ideale locatie voor zonnepanelen is een schuin dak. De zonneboiler gebruikt natuurlijke energie direct om het water te verwarmen. Het belangrijkste nadeel van het opwekken van elektriciteit uit zonnepanelen zijn de hoge initiële kosten. De lange levensduur van 20-25 jaar maakt het echter op de lange termijn een uitstekende optie.

Dieselgenerator

Het is een populaire keuze voor energieopwekking op afgelegen locaties. Hoewel ze eenvoudig te gebruiken en goedkoop zijn, zijn dieselgeneratoren geen goede keuze voor een 24-uurs stroomvoorziening. De redenen zijn talrijk. Geluidsvervuiling, luchtvervuiling, uitstoot van broeikasgassen en hoge onderhoudskosten zijn slechts enkele van de nadelen van deze energiebron. Hoewel dit geen goede keuze is voor permanente elektriciteitsopwekking, kunnen dieselgeneratoren worden gebruikt als back-upoptie in combinatie met een van de andere opties voor hernieuwbare energie die genoemd worden in dit artikel.

Biogas

Het is het organische afval dat ontleedt in afwezigheid van zuurstof om methaan te produceren. Biogas of methaan kan worden gebruikt om aardgas te vervangen voor de opwekking van elektriciteit of direct te worden gebruikt voor verwarming of koken. Methaan en kooldioxide, een bijproduct van dit proces, zijn beide broeikasgassen en kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Door methaan te verbranden, kun je de uitstoot verminderen. Voor locaties die in grote hoeveelheden organisch afval produceren, is een biogasinstallatie een uitstekende keuze om goedkope elektriciteit op te wekken. Het nadeel van biogas is dat het regelmatig onderhoud en constante aandacht vereist voor een vlotte en efficiënte werking.

Waterkrachtcentrale

Als je woning over stromend water beschikt, kun je gebruikmaken van alternatieve energie om goedkope elektriciteit op te wekken. Het enige dat je hoeft te doen, is het stromende water een kleine turbine laten draaien om elektriciteit te produceren. Betrouwbaarder en goedkoper dan zonne- of windenergie, kunnen waterkrachtcentrales elektriciteit opwekken zolang er stromend water is om de turbine te laten draaien. In Nederland is dit helaas niet altijd mogelijk vanwege het gebrek aan hoogteverschillen. 
Trefwoorden: energie, wind, zon, water

||| Blogs |||

31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/05/22
easyJet herstelt snel van pandemie
Deze zomer vliegt easyJet bijna weer op pré-coronaniveau. De ticketverkoop loopt als een speer, de omzet groeit spectaculair vanuit een diep dal en het verlies loopt scherp terug. Ook rond duurzaamheid maakt de luchtvaartmaatschappij stappen.
18/05/22
Recreatiezoneringsplan Veluwe vastgesteld
Gedeputeerde Staten heeft het Recreatiezoneringsplan Veluwe vastgesteld. Tot eind maart kon er een z...
16/05/22
Nederland kan 189 Blauwe Vlaggen hijsen
Dit jaar kunnen 59 Nederlandse stranden en 130 jachthavens de Blauwe Vlag laten wapperen. Dat zijn er 6 meer dan in 2021.
09/05/22
Exclusief voor leden
Trend: De bromfiets is vaker stil
De ontwikkeling was al te zien bij de opmars van de elektrische fietsen. De nieuwe fiets die verkocht wordt is vaak een elektrische. Dat gebeurt ook bij de bromfiets. Voor het eerst is de helft van de nieuwe bromfietsen voorzien van die stille elektrische motor.
04/05/22
Feestelijke ingebruikname van geëlektrificeerde boot ‘Jeroen Krabbé’
Na een maandenlange refit keert de ‘Jeroen Krabbé’ boot terug op de Amsterdamse grachten ...
03/05/22
TUI breidt aanbod stedenreizen per trein uit met GreenCityTrip
TUI Nederland tekent een overeenkomst met GreenCityTrip voor verbreding van het aanbod stedenreizen ...
28/04/22
Jonge ondernemer (20) lanceert 100% elektrisch camperverhuur bedrijf
Vandaag lanceert de jonge Nederlandse ondernemer Daan van der Ende (20) een nieuwe startup in het ve...
26/04/22
Nieuw rapport van WTTC en JLL schetst de paraatheid van steden in de wereld voor duurzame groei van reizen en toerisme
In Manilla op de Filipijnen hebben De World Travel & Tourism Council (WTTC) en JLL vandaag het r...