Geplaatst op: 25-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?

Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?
Zelf energie opwekken heeft meerdere voordelen in de recreatiesector. Naast het veiligstellen van je energiebron en het onder controle houden van de energietarieven, kan het je flink wat kosten besparen of nog beter zelfs geld opleveren. 

Iets dat de milieuactivist in je zal aanspreken, is de kans om de uitstoot van broeikasgassen, de vervuiling en de koolstofvoetafdruk te verminderen. Wil je vanwege deze voordelen beginnen met zelf energie opwekken? Maak dan gebruik van een van de onderstaande manieren, die over het algemeen relatief goedkoop zijn. Dit is al helemaal het geval op de lange termijn. 

Wind

De goedkoopste van alle hernieuwbare energiebronnen en de minst vervuilende van allemaal, windenergie is alleen haalbaar op locaties met een goede windsnelheid. Omdat windturbines landruimte kunnen delen, is het een goede keuze voor boerderijen. De belangrijkste nadelen zijn geluidsoverlast en hoge initiële investeringen. Nogmaals, net als zonne-energie is de levensduur van windturbines lang en is hun investeringsrendement indrukwekkend.

Zon

Beschouwd als een van de meest populaire keuzes voor energieopwekking, wordt zonne-energie geproduceerd door zonnepanelen te installeren om de energie van de zon op te vangen. De ideale locatie voor zonnepanelen is een schuin dak. De zonneboiler gebruikt natuurlijke energie direct om het water te verwarmen. Het belangrijkste nadeel van het opwekken van elektriciteit uit zonnepanelen zijn de hoge initiële kosten. De lange levensduur van 20-25 jaar maakt het echter op de lange termijn een uitstekende optie.

Dieselgenerator

Het is een populaire keuze voor energieopwekking op afgelegen locaties. Hoewel ze eenvoudig te gebruiken en goedkoop zijn, zijn dieselgeneratoren geen goede keuze voor een 24-uurs stroomvoorziening. De redenen zijn talrijk. Geluidsvervuiling, luchtvervuiling, uitstoot van broeikasgassen en hoge onderhoudskosten zijn slechts enkele van de nadelen van deze energiebron. Hoewel dit geen goede keuze is voor permanente elektriciteitsopwekking, kunnen dieselgeneratoren worden gebruikt als back-upoptie in combinatie met een van de andere opties voor hernieuwbare energie die genoemd worden in dit artikel.

Biogas

Het is het organische afval dat ontleedt in afwezigheid van zuurstof om methaan te produceren. Biogas of methaan kan worden gebruikt om aardgas te vervangen voor de opwekking van elektriciteit of direct te worden gebruikt voor verwarming of koken. Methaan en kooldioxide, een bijproduct van dit proces, zijn beide broeikasgassen en kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Door methaan te verbranden, kun je de uitstoot verminderen. Voor locaties die in grote hoeveelheden organisch afval produceren, is een biogasinstallatie een uitstekende keuze om goedkope elektriciteit op te wekken. Het nadeel van biogas is dat het regelmatig onderhoud en constante aandacht vereist voor een vlotte en efficiënte werking.

Waterkrachtcentrale

Als je woning over stromend water beschikt, kun je gebruikmaken van alternatieve energie om goedkope elektriciteit op te wekken. Het enige dat je hoeft te doen, is het stromende water een kleine turbine laten draaien om elektriciteit te produceren. Betrouwbaarder en goedkoper dan zonne- of windenergie, kunnen waterkrachtcentrales elektriciteit opwekken zolang er stromend water is om de turbine te laten draaien. In Nederland is dit helaas niet altijd mogelijk vanwege het gebrek aan hoogteverschillen. 
Trefwoorden: energie, wind, zon, water

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
09/04/24
De Kunst van de Korte Keten centraal in Overijssel
In Overijssel is het kleinste mobiele museum van Nederland gepresenteerd: Blij in de Wei!' op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug. De Korte Keten Experience gaat niet alleen om de kunstwerken maar vooral om het verhaal van de korte keten en streekproducten en hun producenten.
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Exclusief voor leden
50 Best practices voor duurzaam toerisme in 1 publicatie
Bent u op zoek naar best practices voor duurzaam toerisme? Dan is de publicatie ‘Duurzaamheid in Oostenrijk’ van het Oostentijks Nationaal Bureau voor Toerisme iets voor u.
29/03/24
Exclusief voor leden
European Sleeper arriveert voor het eerst in Praag
Nederland heeft een rechtstreekse nachtverbinding per trein met Praag. Deze week is de eerste European Sleeper gearriveerd in Praag.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...