Geplaatst op: 17-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Gastvrij Nederland boos over onevenwichtigheid maatregelen versoepelingen

Gastvrij Nederland boos over onevenwichtigheid maatregelen versoepelingen
Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland. Foto: Gastvrij Nederland.
Gastvrij Nederland is "verbijsterd" over de versoepelingen, die het kabinet tijdens de persconferentie van 14 januari 2022 aankondigt. "Er zit werkelijk niets in het vat voor ondernemers uit de gastvrijheidssector”, reageert Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland, furieus. "Dit is bijna onwerkelijk”. Vooral de onevenwichtigheid waardoor de gastvrijheidsindustrie op geen enkele manier kan deelnemen aan de versoepelingen is de bracheorganisatie een doorn in het oog.

Een maand na het ingaan van de strenge lockdown van december 2021, meldt het kabinet dat er ruimte is voor versoepelingen. Zo kunnen mensen weer in niet-essentiele winkels terecht, is bezoek aan contactberoepen toegestaan, wordt binnen en buiten sporten ruimer mogelijk, vervalt de maximum groepsgrootte buiten en vervalt het thuiswerkadvies.

Maar de hele gastvrijheidssector blijft voorlopig nog op slot en dat schiet bij Kees van Wijk volledig in het verkeerde keelgat. "Dit is heel onevenwichtig beleid. Elke ondernemer uit elke sector zou toch op z’n minst iets moeten profiteren van de openstelling.”

Boos over onevenwichtigheid

Gastvrij Nederland pleit voor meer evenwicht in de maatregelen. Ondernemers uit de gastvrijheidssector zitten er volledig doorheen. Een goede onderbouwing van de overheid voor dichthouden van deze sectoren is afwezig. Bekend is dat de besmettingen toch vooral niet bij de bedrijven in de gastvrijheidssector plaatsvinden. Daarnaast is de toegankelijkheid van de gastvrijheidssector aantoonbaar van groot belang van het welzijn en welbevinden van heel veel Nederlanders omdat zij kunnen ontspannen, vertier zoeken, uit eten gaan, elkaar ontmoeten, reizen, sporten, cultuur snuiven en congressen en evenementen bijwonen. En hebben zij met alle maatregelen en protocollen bewezen dat zij veilig en verantwoord open kunnen.

Gestrompel is rampzalig voor bedrijven

Gastvrij Nederland doet een dringende oproep aan het kabinet om spoedig met perspectief te komen voor deze bedrijven. Het gestrompel van lockdown naar lockdown, de extreem korte tijd tussen besluit en inwerkingtreden en een besluitvormginscyclus van drie weken is rampzalig voor bedrijven.

Verbijsterd KHN

Ook Koninklijke Horeca Nederland gebruikte het woord 'verbijsterd. In een reactie wordt het maatschappelijk belang van de gastvrijheidseconomie genoemd. Het steekt dat in de landen rondom Nederland de horeca wél open is.

Nederland is corona-moe en heeft genoeg van alle maatregelen. De samenleving snakt naar lucht, perspectief, contact en wil elkaar weer ontmoeten. Als huiskamer van de samenleving kan de horeca dit op een veilige manier faciliteren. Dat heeft de sector tijdens de perioden van heropening keer op keer bewezen. Horecaondernemers zijn boos en begrijpen niet dat binnen de versoepelingsruimte die nu wordt geboden, geen ruimte voor de horeca is. De aanhoudende onzekerheid en het gebrek aan perspectief zorgen voor onzekerheid, frustratie en psychische druk, ook bij hun medewerkers. Het onnodig dichthouden van een sector die juist voor een veilige ontmoetingsplek zorgt, heeft bovendien enorme gevolgen voor de (mentale) gezondheid en weerbaarheid van de samenleving. Het wordt tijd dat het kabinet het sociaal-maatschappelijk belang van de sector herkent. Een gezonde samenleving kan immers de druk op de zorg verkleinen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "De afgelopen weken hebben we er echt werkelijk alles aan gedaan en meerdere gesprekken gevoerd met de nieuwe minister van EZK om ook de horeca mee laten te nemen in de versoepelingsruimte, maar dat zit er vooralsnog niet in. Onbegrijpelijk en onacceptabel aangezien de horeca in heel Europa gewoon open is. Als branche willen we dan ook per direct gelijkgesteld worden en komen daarom in actie.”
Trefwoorden: corona, versoepeling, gastvrijheidseconomie, horeca, cultuur

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/05/22
Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil
De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied alsmede andere belanghebbenden.
27/05/22
Spannende verhalen in Op vleugels gedragen
Harold van der Linden heeft 55 jaar lang aan de stuurknuppel van een vliegtuig gezeten. Vrijwel vanaf de oprichting was hij in dienst van Transavia waardoor hij de groei, en de groeistuipen, van deze luchtvaartmaatschappij van nabij heeft meegemaakt. Op 1 juni overhandigt hij zijn verhalenbundel Gedragen op vleugels aan CEO Transavia Marcel de Nooijer.
25/05/22
Kees van Wijk: Toerisme in Nederland aan de slag met de Actieagenda
Kees van Wijk is voorzitter van koepel Gastvrij Nederland. Van Wijk sprong afgelopen jaren van de pa...
25/05/22
Festivals & Concerten grote corona verliezers
Dat concerten en festivals slechte jaren achter de rug hebben, is geen verrassing. Maar de cijfers van Respons en VVEM zijn wel ontnuchterend.
25/05/22
Nieuwe naam en centrumgebouw voor Vakantiepark Beekse Bergen
Vakantiepark Beekse Bergen gaat verder onder de naam Lake Resort en heeft een nieuw centrumgebouw.
25/05/22
Exclusief voor leden
Vakantiepark Klein Vink zet natuurwaaier in
Hoe kun je als vakantiepark ervoor zorgen dat volwassenen en kinderen meer weten over de natuur en die gaan ontdekken? Klein Vink ontwikkelde een natuurwaaier.
25/05/22
Horeca scoort slecht op allergeneninformatie, NVWA deelt boetes uit
De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. Dat blijkt uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij 5.000 bedrijven die nu ook optreedt.
25/05/22
Toeristische overstappunten 2.0 in Achterhoek
Inmiddels zijn de eerste 13 toeristische overstappunten 2.0 gerealiseerd. Naast de opwaardering van bestaande TOP’s zijn een viertal nieuwe TOP’s ontwikkeld.