Geplaatst op: 15-12-2021
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2021-5

6 sprekers over lessen in doorzetten van transitie

4 november Start-up energy

6 sprekers over lessen in doorzetten van transitie

Het online evenement ‘Vanuit crisis naar transitie’ leverde veel geïnteresseerde kijkers op. Iedereen in het vakgebied ziet en voelt de grote veranderingen aan, zoals de klimaat- en duurzaamheidstransitie. De uitzending van NRIT, LOTM en Kennisnetwerk Destinatie Nederland leverde concrete tips op voor een succesvolle transitie. "Blijf nieuwe dingen proberen tijdens een crisis,” gaf onder meer Martijn Westerbrink (dEVENTer) de kijker mee.

Aan de slag door CO2-belasting

De uitzending startte met Jos van der Sterren over het vorig jaar opgerichte Europese netwerk Tourban (zie www.tourban.eu). "De kernvraag is de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering en hoe je dat doet. Er blijft wel een spanningsveld tussen duurzame oplossingen maar de consument wil er niet méér voor betalen, verwachten de ondernemers.” Als tip om toch in de sector de maatschappelijk gewilde transitie erdoor te krijgen is de overheid er bij te betrekken door helder te zijn naar ondernemers. Tegelijkertijd heft die overheid een heffing waardoor ondernemers wel moeten. "Door de komende CO2-belasting moeten ondernemers aan de slag met duurzaam toerisme. Er is nu nog een gebrek aan kennis en goed opgeleide mensen voor deze ontwikkeling. Ondernemers verwachten meer duidelijke regels van de overheid zodat ze weten waar ze aan toe zijn.”

Wat hebben jij en je partners nodig?

Saskia Griep van touroperator Better Places weet als geen ander hoe je de transitie inzet en volhoudt. Dit zijn haar tips. "Straks komt er klimaatverandering en daar willen we op voorbereid zijn als touroperator. Daarom hebben we de stap naar Europa gemaakt tijdens de coronacrisis,” zegt de voorheen verre reizenspecialist. "In het diepste van de crisis, keken we naar wat kunnen we wel?” Better Places zette voor het eerst reizen op eigen land in de markt. "Die reizen zijn in de Maashorst en de Biesbosch en dat loopt super goed.” Tips om die lange transitie vol te houden: "Altijd in beweging blijven. Focus op de lange termijn. Blijf overleggen met je partners en kijk wat zij nodig hebben.”

Werk eerst aan bewustwording

Diana Korteweg Maris (Kenniscentrum Kusttoerisme en HZ) en Wies Buysrogge (Impuls Zeeland) verbonden onderzoek aan investeringen die de regionale investeringsmaatschappij kan opzetten:

Wies: "Ondernemers vragen aan ons over de duurzame transitie, waar begin ik dan? Daarom werk je eerst aan bewustwording. Wat betekent bijvoorbeeld zo een groot onderwerp als een energietransitie voor jouw onderneming? We planten zaadjes over de grote transities. Ondertussen is er 6 miljoen gestoken in Fonds VerblijfsRecreatie en vandaaruit worden leningen verstrekt. En hoe werk je ermee in de praktijk: "Laat zien welke waarden je hebt als bedrijf voor je omgeving.” Diana: "Het recreatiebedrijf is ook een voorbeeld voor je gasten, die de ervaringen over duurzaamheid en transitie meenemen naar huis. Geef die inspiratie en dat pakken je bezoekers thuis weer op.”

Duitse gast is gevoelig voor duurzaam verblijf

Gabriel Coppoolse, eigenaar van ‘Ons buiten natuurlijk kamperen’ over zijn verandering waarbij hij de bakens verzet van veel entertainment naar duurzame accommodaties, "connected to earth, zoals hij het uitdrukt: "We doen nu waar we zelf achter staan en dat voelt weer goed.” Onder meer investeerde Coppoolse op duurzame wellness, een nieuwe natuurlijke speeltuin en verbetering van duurzame faciliteiten (investeringsbedrag ongeveer 2 miljoen euro). Over de ontwikkeling van duurzame accommodaties zegt hij, "We gaan van afval naar circulaire waarde van je accommodaties. In de Randstad zijn de ontwikkelingen al tien jaar verder bij de consument, die gasten willen een duurzame camping ervaren. Onze Duitse gasten zijn ook veel verder. De ADAC-inspecteur gaf er extra betekenis aan in de gids. De Duitse gast spreekt dit enorm aan.”

Tips voor ondernemers: "Ga na waar je zelf achter staat. Waar sta je voor en dan pas de volgende stap zetten. Dat wordt het vertrekpunt voor je investeringen. Voor elk bedrijf is er een gast als je weet voor wie je het doet. Als je alleen op korte termijn investeert kun je de boot missen.”

Cultuur is informatiedrager

Martin Cnossen van Merk Fryslan bekijkt transitie vanuit zijn rol als destinatieorganisatie: "In 2022 vindt het eerste Arcadia jaar plaats, de opvolger van Culture Hoofdstad (2018). Vanuit de Sustainable Global Goals die worden meegenomen in de visie, zie je dat veel Friezen mee willen werken aan de programmering.” En hoe bouw je aan die community die duurzaamheid voor elkaar krijgt? "Cultuur is een sterke pijler in dit proces. Natuurtoerisme is ook een onderdeel dat we willen versterken. Meerdere regio’s in Friesland kunnen zich nog ontwikkelen, zoals de Waddenkust. Daar zie je dat er nog geen druk op toerisme staat vanuit de discussie van overtoerisme. Onze oproep aan het nieuwe kabinet: steun de ondernemers in de duurzame ontwikkelingen. De Rijksoverheid is daarin een belangrijke partner.”

Scenario’s voor rust in je organisatie

Martijn Westerbrink (evenementenorganisatie dEVENTer): "2021 was de grootste speeltuin voor evenementen die je maar kunt verzinnen.” Dat heeft ook invloed op de ontwikkeling van duurzame evenementen: "Kansen grijpen als die zich voordoen. Blijf nieuwe dingen proberen tijdens een crisis. Kijk altijd een stapje breder, met 6 scenario’s voor op- en afschalen bijvoorbeeld waarmee we evenementen ook duurzamer kunnen organiseren.”

Trefwoorden: transitie, toerisme, recreatie, transitie, duurzame transitie, duurzaam toerisme, dmo's, sdg's, evenementen, verblijfsrecreatie, campings, bungalowparken, vakantieparken, investeringsmaatschappijen, ondernemen, reisbranche, duurzaam reizen

||| Blogs |||

15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/01/22
Exclusief voor leden
EZ over regie nemen voor circulaire economie
De overheid moet regie nemen’ een veelgehoorde zin op televisie, in de krant en op sociale media. ...
11/01/22
Uitbreiding Waterpark Zwartkruis in Friese Noardburgum impuls voor regio
Waterpark Zwartkruis in Noardburgum breidt uit met 34 luxe vakantievilla’s. Wethouder Gelbrig Hoek...
11/01/22
Marieken Nieuwdorp voorzitter KMVK
Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK), heeft sinds 1 januari 2022 een nieuwe voorzitter. Marieken Nieuwdorp (64) is door het Algemeen Bestuur van deze stichting gekozen als opvolger van Derk Jan Verstand.
13/12/21
De nieuwste trends in toerisme, recreatie en vrije tijd
Vandaag verschijnt de 40ste editie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd. Wat in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon met een dun boekje rond het toen nieuwe ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is in veertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig jaarboek voor de gehele toerisme- en vrijetijdssector met trends, data, ontwikkelingen en inspiratie.
08/12/21
Longlist Wandelroute van het Jaar 2022
Wandelen is populairder dan ooit. Tijdens lockdowns trokken honderdduizenden Nederlanders, Belgen en...
24/11/21
Zo kunnen we onze steden groener maken
Volgens de Verenigde Naties woonde in 2018 55 procent van de wereldbevolking in steden, en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 60 procent in 2030. Door de sterke concentratie van inwoners dragen steden enorm bij aan de algemene niveaus van vervuiling en CO2-uitstoot, maar biedt ook de mogelijkheid om veranderingen door te voeren die een brede en diepe impact kunnen hebben.
09/11/21
Roompot investeert 2 miljoen euro in zonnepanelen en vermindert hiermee zijn CO2-voetafdruk met bijna 800.00 kg per jaar
Roompot installeert bijna 1.000 zonnepanelen op het dak van zijn hoofdkantoorOok 8 vakantieparken kr...
08/11/21
Exclusief voor leden
Grootste touroperator maakt van Black Friday een Fair Friday
Black Friday wordt Fair Friday bij touroperator TUI. Want juist op een dag van stuntprijzen en waanzinnige kortingen, staat TUI ook even stil bij de toekomst, meldt het hoofdkantoor. Het is een doorontwikkeling van het in maart aangekondigde Fair Travel.