Geplaatst op: 01-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Lockdown kost vakantiedagen van gezinnen

Lockdown kost vakantiedagen van gezinnen
De lockdown heeft voor de vrijetijdssector een lastige bijwerking, het kost vakantiedagen bij gezinnen. Dat is net een belangrijke doelgroep voor toerisme en recreatie.

60 procent van de ouders wil betere afspraken voor het combineren van werk en zorg tijdens lockdowns. Vooral een flexibele opstelling/begrip van de werkgever (33%) en extra betaald verlof (27%) zijn volgens de ouders goede oplossingen. Dat blijkt uit een enquête die de FNV afgelopen vier dagen heeft gehouden. Ruim 1500 leden uit sectoren als handel, bouw, industrie, zorg en welzijn, overheid, onderwijs en financiële dienstverlening deden daaraan mee.

FNV-vicevoorzitter FNV Kitty Jong: "Dit is nu al de derde lockdown van de scholen, de vraag is hoe ouders dit moeten oplossen. Er ontbreekt, ook hiervoor, een langere termijnvisie bij het kabinet. Met veel stress, passen en meten komen ouders deze week wel weer door. Maar er is geen perspectief of oplossing voor de toekomst. Leden van de FNV geven aan dat ze  behoefte hebben aan goede afspraken met de werkgever én extra betaald verlof. Jong: ‘Wij zijn ongeveer het enige land in Europa dat niets ter ondersteuning voor ouders heeft geregeld. Nu corona langer lijkt te blijven, is dat echt nodig."

Vakantiedagen opnemen

Ruim een kwart van de ouders ziet deze week al niet, hoe ze het goed moet regelen, 43% vindt het vervelend, maar ziet wel oplossingen. 20% brengt de kinderen toch noodgedwongen naar oma en opa, eenzelfde percentage werkt thuis door terwijl de kinderen er ook zijn. Een op de tien neemt vakantiedagen op.

Bijna 47% van de leden geeft aan, wel steun en begrip van werkgevers te ervaren, maar een meerderheid zegt dat de werkgever geen maatregelen heeft getroffen. Bijna een kwart zegt dit niet te weten. Dat betekent dat maar een kwart van de werkgevers wel maatregelen heeft genomen. Een enkele werkgever kent ouders extra verlof toe, of maakt afspraken om het werk op een later moment in te halen.
Trefwoorden: lockdown, vakantie

||| Blogs |||

31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/08/22
Inflatie raakt consument steeds harder
De Nederlandse economie is sterk uit de coronacrisis gekomen bleek twee dagen geleden uit CBS-cijfers over het eerste halfjaar maar CPB waarschuwt nu voor hoge inflatie en dat kan van invloed zijn op de aanschaf van reizen en dagjes uit.
11/08/22
Serieus met kunst omgaan in vakantieparken
Bij menig hotel of vakantiepark vind je een mooie foto aan de wand van de kamermuur en dat is het dan. Dat kan stukken beter. Een voorbeeld van een nieuwe luxe accommodatie in Griekenland waar kunst met zorg is geselecteerd.
10/08/22
Hitte: genoeg drinken en blijf uit de zon
Het gaat er op de meeste campings en vakantieparken rustig aan toe. De meeste gasten nemen een langzamer tempo aan als het vakantietijd is. Dat past nu goed bij de mogelijke hittegolf van de komende dagen. Let extra op ouderen en kinderen op het vakantiepark.
08/08/22
Exclusief voor leden
Musicalfilm Het feest van tante Rita gedraaid op Beerze Bulten
Afgelopen voorjaar en zomer werd op camping Beerze Bulten de bioscoopfilm Het Feest van Tante Rita opgenomen. De film gaat in december 2022 in première en de eerste beelden zijn vrijgegeven.
02/08/22
Exclusief voor leden
67.500 reizigers kunnen vliegen vanaf Schiphol in september
Voor de maanden september en oktober 2022 stelt luchthaven Schiphol ook een maximum aantal reizigers per dag vast, na overleg met luchtvaartmaatschappijen. In september geldt er een maximum van 67.500 lokaal vertrekkende reizigers per dag. De herfstvakantie levert een capaciteitsprobleem op.
22/07/22
Veel herhaalbezoek aan Belgische Kust
Wie zijn de vakantiegangers aan de Belgische kust? Wat vinden ze van hun vakantie? Wat voor activiteiten ondernemen ze? En wat levert het op? Provinciaal toeristisch bedrijf Westtoer ondervroeg 10.000 vakantiegangers en vond de antwoorden.
14/07/22
Sterke groei transacties in leisure maar wel donkere wolken boven ondernemers
Rabobank ziet in alle leisuresectoren een sterke stijging van het aantal digitale transacties tot ver boven het niveau van 2019. . Maar er hangen ook donkere wolken boven de sector vanwege teruglopende koopkracht van de consumenten, hogere kosten, de belastingschuld en personeelsproblematiek.
14/07/22
Exclusief voor leden
17% werkenden voelt dwang bereikbaar zijn voor de werkgever
Eén op de zes Nederlanders voelt zich gedwongen om tijdens vakantie bereikbaar te zijn voor werk. 37% heeft er geen problemen mee als de werkgever tijdens de vakantie mailt of belt.