Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 16-12-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Eindelijk....toerisme krijgt volwaardige plek in economisch beleid

Eindelijk....toerisme krijgt volwaardige plek in economisch beleid

Nederland krijgt na een ellenlange formatie een nieuwe regering. Het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ biedt voor de vrijetijdssector heel wat aanknopingspunten. Belangrijkste feit is wel dat toerisme een volwaardige plek krijgt in het economisch beleid. De regering gaat de culturele sector extra ondersteunen, er gaan miljarden naar het landelijk gebied, maar de uitstoot van de luchtvaart komt onder het vergrootglas.

Toerisme

Grote winst voor de vrijetijdssector is de erkenning van het belang van de sector. De nieuwe regering stelt dat bedrijven en ondernemers onmisbaar zijn voor Nederland en het vergroten van het toekomstig verdienvermogen. Alleen op die manier is er voldoende geld voor investeringen in welvaart en publieke voorzieningen. "We willen een economie die werkt voor mensen”, staat er letterlijk en dat sluit heel goed aan bij de visie van de vrijetijdssector met toerisme als middel voor welvaart en welzijn voor alle Nederlanders en niet als uiteindelijk doel. 

In het regeerakkoord staat dat toerisme een volwaardige plek krijgt in het economisch beleid, waarbij ingezet wordt op spreiding. Herre Dijkema (Toerisme VAN) reageert namens de Nederlandse DMO’s enthousiast: "YESSS! Net het nieuwe regeerakkoord doorgenomen en daar lees ik dat toerisme een volwaardige plek krijgt in het economische beleid van het kabinet. Ik zou bijna zeggen: eindelijk.....! Samen met de collega's ga ik graag met het kabinet aan de slag om de woorden van het regeerakkoord om te zetten in daden.” Jos Vranken van NBTC spreekt over een mooie en zeer terechte uitkomst: "We kijken uit naar concretiseringen en samenwerking met het nieuwe kabinet.” 

Kees van Wijk spreekt namens Gastvrij Nederland van een eerste goede stap: "Die volwaardige plek heeft toerisme nu absoluut niet, maar heeft het wel verdiend én is keihard nodig." Want de ondernemers uit de brede gastvrijheidssector zijn niet alleen verantwoordelijk voor 91,2 miljard aan omzet en ruim 800.000 banen, het belang van toerisme en recreatie is veel breder. Zo vergroot het de kwaliteit van leven, maakt het mensen gezonder en gelukkiger en verbindt het groepen mensen. De sector draagt bij aan het succes van andere sectoren (inkomen en werkgelegenheid toeleveranciers) en aan het vestigingsklimaat. Ondernemers scheppen banen in regio’s waar (van oudsher) minder werk is. De aanwezigheid van (zakelijke) toeristen en recreanten is essentieel voor winkels en voor openbare voorzieningen. 

Door de coronacrisis heeft de samenleving – en zeker ook de gastvrijheidssector sector – economische averij opgelopen. "Maar ook in sociaal en welzijnsopzicht heeft deze crisis een forse impact op de bevolking", stelt Van Wijk. "Er is dus heel wat reparatiewerk nodig. De sector biedt aan mee te werken, maar vraagt van de Rijksoverheid een integrale beleidsaanpak en gecommitteerd partnerschap."  

Een volwaardige plek in het economische beleid moet zich wat Gastvrij Nederland betreft vertalen in een minister van Toerisme. Iemand die de tijd, aandacht en de financiële middelen heeft om met de sector te werken aan herstel van die sector. Volgens Van Wijk is de basis in dit coalitieakkoord gelegd, maar is concrete uitwerking nog wel nodig. "Wij zien uit naar de samenwerking met dit nieuwe kabinet”, besluit van Wijk.

Verder zet de nieuwe coalitie in op bruisende winkelstraten voor de leefbaarheid van dorpen en steden. Samenwerking tussen retail, horeca en cultuur wordt in die gebieden gestimuleerd. Daarnaast wordt vermenging van functies toegestaan door het reguleren van blurring. 

Cultuur

Het nieuwe kabinet gaat structureel 200 miljoen euro investeren in de creatieve en culturele sector. Daarbij is er ook aandacht voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie, komt er een herstelplan voor de sector en is er aandacht voor het toegankelijk maken van cultuur voor iedereen onder andere door een goede regionale spreiding en extra investeringen in cultuurparticipatie.  

Luchtvaart

De uitstoot van de luchtvaart wordt een groot aandachtspunt van het nieuwe kabinet. Die gaan ze fors omlaag brengen. Zo wordt ingezet op het verduurzamen van vliegtuigbrandstoffen en moet Nederland koploper worden in de productie van synthetische kerosine. Een EU-belasting op kerosine wordt ondersteund. Er komen ook emissieplafonds per luchthaven en de vliegticketbelasting wordt verhoogd waarbij de opbrengst deels gebruikt wordt voor de verduurzaming van de luchtvaart en vermindering van leefomgevingseffecten. Die belasting moet 400 miljoen euro per jaar gaan opbrengen. Verder liggen de negatieve effecten van de luchtvaart op mens, milieu en natuur onder de loep. In 2022 valt het besluit over Lelystad Airport waarbij ook gekeken wordt naar de laagvliegroutes. Andere landen moeten zo snel mogelijk qua kosten en reistijd goed bereikbaar worden met de trein. 

Natuur

Om de natuur in Nederland in goede staat te brengen kiest de nieuwe regering voor een brede aanpak die zich richt op de verscheidenheid aan gebieden. Die aanpak richt zich niet alleen op stikstof, maar ook op de (Europese) normen en opgaven van de waterkwaliteit, bodem, klimaat en biodiversiteit. Een gedifferentieerde aanpak zal leiden tot grote aanpassingen in het landelijk gebied. Daartoe krijgen landbouw en natuur een Nationaal Programma Landelijke Gebied waarvoor in een transitiefonds tot 2035 cumulatief 25 miljard euro wordt gestoken. 

Sport

De aandacht voor sport en bewegen is matig. Letterlijk staat in het coalitieakkoord: "We stimuleren sport en bewegen in het kader van het bevorderen van de gezondheid. Bij de sportvereniging begint een gezond leven. Daarom helpen we sportverenigingen om straks klaar te staan Nederlanders weer aan het sporten te krijgen.” Het Preventieakkoord is hierbij leidend. Voor sportstimulering is de komende periode elk jaar 25 miljoen extra beschikbaar. Relatief weinig in het kader van de miljarden waarmee in andere sectoren wordt gestrooid. De Nederlandse Sportraad reageert teleurgesteld, voorzitter Michael van Praag: "De vrijblijvendheid moet eraf. De toenemende bewegingsarmoede in Nederland leidt tot chronische ziekten en verzwakt ons immuunsysteem. Sport en bewegen zijn hard nodig, juist nu, nu corona onze gezondheid bedreigt. Helaas heeft het nieuwe kabinet hier onvoldoende aandacht voor”. Waar het nieuwe kabinet 25 miljoen wil investeren is volgens de Sportraad 485 miljoen euro nodig. 

Recreatie en evenementen

Teleurstellend is dat de woordjes recreatie en evenementen niet 1x genoemd worden in het coalitieakkoord. Bij de paragraaf over de versnelling van de woningbouw hadden we toch ook aandacht voor recreatie in de woonomgeving verwacht. Dat de zwaar getroffen evenementensector niet 1x wordt genoemd is heel teleurstellend. 

Link: https://www.kabinetsformatie2021.nl/documenten/publicaties/2021/12/15/coalitieakkoord-omzien-naar-elkaar-vooruitkijken-naar-de-toekomst
Trefwoorden: beleid, regeerakkoord, toerisme, luchtvaart, natuur, sport, recreatie, cultuur

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
Exclusief voor leden
Madurodam opent grootste attractie ooit: De Windjager
Madurodam in Den Haag heeft vandaag haar nieuwste en grootste overdekte attractie geopend: De Windjager. Deze innovatieve dark ride laat bezoekers op meeslepende wijze ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut.
10/07/25
RBT Heuvelrug & Vallei heeft veel bereikt in 2024 maar ook uitdagingen in jubileumjaar
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft een prima 2024 achter de rug. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.
10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
10/07/25
Exclusief voor leden
Vrije consumptie stagneert, grote verschillen in vrijetijdssector
Nederlandse consumenten maken een pas op de plaats. Uit transactiedata van ING blijkt dat consumenten iets minder goederen en iets meer diensten kochten. Uit de vrijetijdssector komen wisselende resultaten naar voren.
10/07/25
Andere Tijden viert 25-jarig jubileum met aflevering over vrije tijd
Het geschiedenisprogramma Andere Tijden bestaat 25 jaar. Al een kwart eeuw brengt het programma bijzondere verhalen uit de recente geschiedenis, met oog voor de actualiteit, verrassende invalshoeken, onbekende feiten en unieke beelden. De eerste aflevering op 22 juli gaat over vrije tijd.