Geplaatst op: 10-12-2021
Auteur: Redactie
NRIT

GaiaZOO ontwikkelt samen met gemeente Toren van Gaia

GaiaZOO ontwikkelt samen met gemeente Toren van Gaia

De Zuid-Limburgse dierentuin GaiaZOO krijgt bij de entree een 17 meter hoge uitkijktoren. De toren moet de dierentuin verbinden met het stadje Kerkrade. Daarom draagt de gemeente ook financieel bij aan de toren die wel binnen de omheining van het park staat, maar tijdens openingstijden ook voor niet-bezoekers toegankelijk is. 

Op donderdag 9 december hebben directeur Rob Huppertz (GaiaZOO) en wethouder Tim Weijers (stadsmarketing & toerisme) de gezamenlijke plannen gepresenteerd voor de Toren van Gaia.

Toren van Gaia

GaiaZOO bouwt bij de entree van het park een markante houten uitkijktoren: "De houten toren met wenteltrappen komt te staan in onze weide met Lakenvelder koeien. Vanaf de toren heb je uitzicht op de contouren van Kerkrade en zijn markante herkenningspunten. De totale hoogte van het uitkijkpunt kun je vergelijken met drie volwassen mannelijke giraffen, oftewel 17 meter. Deze blikvanger is een transparante constructie van roestkleurig staal met elementen van bronsgroen eikenhout en refereert daarmee ook naar het mijnverleden van Zuid-Limburg”, aldus Huppertz.

TorenvanGaia

De toren is voor élke bezoeker, ook diegene die geen kaartje voor de dierentuin koopt, gratis toegankelijk. Uiteraard staat deze wel binnen de omheining van het park en is de toren buiten openingstijden niet bereikbaar voor publiek.

Co-creatie met gemeente Kerkrade 

Voor de realisatie van de Toren van Gaia slaan GaiaZOO en Gemeente Kerkrade de handen ineen. Wethouder Weijers: "In ons toeristisch beleid spelen het ‘Verleiden’ van bezoekers en het onderling ‘Verbinden’ van toeristische attracties en omgeving een belangrijke rol. Dit project past goed binnen deze uitgangspunten en biedt de gelegenheid om op een unieke manier te zien wat Kerkrade zoal te bieden heeft. Ook zet deze openbaar en gratis toegankelijke attractie bezoekers aan tot bewegen en dat sluit goed aan op onze Vie-doelstellingen, waarbij we onze burgers en die in de regio gezonder en vitaler willen maken. Wij hebben dan ook besloten de bouw van dit uitkijkpunt financieel mede mogelijk te maken.” De verwachte totaalkosten van deze nieuwe attractie bedragen €250.000 en de gemeente zal maximaal €125.000 bijdragen aan de toren. 

Ontwerp op bijzondere plek 

De Toren van Gaia is ontworpen door Ed Vliegen van HermansVliegenArchitecten. Ed Vliegen licht de gedachte achter de bijzondere constructie, die wordt gebouwd in duurzaam hout, toe: "Ik heb dit uitkijkpunt ontworpen om mensen uit te dagen om flink te klimmen en te genieten van het uitzicht. Tegelijkertijd is de toren bedoeld als ontmoetingspunt voor bezoekers die gezamenlijk de ervaring van het mooie uitzicht kunnen delen.” De Toren markeert tevens een bijzondere plek: het geografisch middelpunt van Kerkrade ligt namelijk precies in de dierentuin! 

Realisatie 

De presentatie van de plannen voor de Toren van Gaia is de eerste stap in het bouwproces. Binnenkort zal GaiaZOO de omgevingsvergunning voor dit nieuwbouwproject aanvragen. De Toren van Gaia maakt deel uit van de herinrichting van het entreegebied van GaiaZOO waar in 2022 ook een nieuwe bezoekersservice en een volière voor Limburgse vogels zal verrijzen. Het streven is om de Toren van Gaia in de zomer van 2022 op te leveren. Iedereen kan de voortgang van het project volgen via de Social Media kanalen van GaiaZOO en Beleef Kerkrade.


Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, attracties, uitkijktorens, Limburg

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...