Geplaatst op: 25-11-2021
Auteur: redactie
NRIT Media

Overhandiging eerste tactiele prentenboek van sprookje De redders van Ruigrijk

Stichting Natuurpark de Efteling doneert 250 boekenpakketten aan bassischolen door het hele land

Overhandiging eerste tactiele prentenboek van sprookje De redders van Ruigrijk

Deze week is het allereerste tactiele exemplaar van het sprookje ‘De Redders van Ruigrijk’ overhandigd op basisschool De Rietvest in Klundert. Guus Sjerp, 7 jaar, ontving uit handen van Gerd Leers, voorzitter Stichting Natuurpark de Efteling, en Colette Pelt, projectleider Stichting PrentenboekenPlus, het eerste tactiele prentenboek van dit bijzondere sprookje. "Met de realisatie van het tactiele prentenboek kunnen alle kinderen met of zonder communicatieve beperking samen het sprookje De Redders van Ruigrijk beleven in de klas. Deze uitgave heeft illustraties die je kunt voelen en bevat de tekst in braille. Het is belangrijk dat alle kinderen in de klas mee kunnen doen en daarom doneren we namens Stichting Natuurpark de Efteling de boekenpakketten”, vertelt Gerd Leers. 

 

Uiteindelijk worden er 250 boekenpakketten, met zowel tactiele als reguliere prentenboeken, gedoneerd aan basisscholen door het hele land. De basisscholen zijn geselecteerd door Stichting PrentenboekenPlus, tevens de ontwikkelaar van het tactiele prentenboek. 

 

Inclusief sprookje geschreven door Marc de Hond

Het verhaal over de hoofdpersonen Rutger, in een rolstoel, en Ella, slechtziend, is geschreven door Marc de Hond. Hij droomde van een inclusief sprookje speciaal voor de Efteling. Eerder dit jaar werd het sprookje gepubliceerd in de vorm van een voorleesboek, prentenboek en inclusieve video. De video werd gemaakt met audiodescriptie zodat het sprookje ook voor slechtziende of blinde kinderen te beleven is. Met de toevoeging van het tactiele prentenboek is het pakket compleet.

 

Tactiel prentenboek

Het tactiele prentenboek wordt gemaakt voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. Hierbij zijn de illustraties voelbaar en wordt de tekst zowel in drukletters als in braille weergegeven. Om ervoor te zorgen dat kinderen (in de klas) samen en tegelijk het sprookje kunnen beleven, worden de gewone en tactiele versies nauwkeurig op elkaar afgestemd. Het tactiele prentenboek wordt gerealiseerd door Stichting PrentenboekenPlus. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van inclusieve prentenboeken.

 

Het verhaal De redders van Ruigrijk

Er was eens een jongen met een grote droom. Rutger wilde de sterkste en stoerste ridder van het land worden. Maar Rutger kon niet lopen en zat in een rolstoel. Hij ging graag samen met zijn buurmeisje Ella, die niet kon zien, op pad. Samen oefenden ze om ridder te worden. Op een dag staan ze oog in oog met draak Naga die bewoners van Ruigrijk in z'n greep heeft. Samen gaan ze de strijd aan! Lukt het hen om iedereen te redden?

Trefwoorden: Tactiel, prentenboek, donatie, boekje Marc de Hond

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...