Geplaatst op: 24-11-2021
Auteur: NRIT redactie

Zo kunnen we onze steden groener maken

Zo kunnen we onze steden groener maken
Veel kansen om steden groener te maken.
Volgens de Verenigde Naties woonde in 2018 55 procent van de wereldbevolking in steden, en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 60 procent in 2030. Door de sterke concentratie van inwoners dragen steden enorm bij aan de algemene niveaus van vervuiling en CO2-uitstoot, maar biedt ook de mogelijkheid om veranderingen door te voeren die een brede en diepe impact kunnen hebben. Steden kunnen bijvoorbeeld groene initiatieven nemen door zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke gebouwen. Vervolgens kunnen inwoners ervoor kiezen om deze opgewekte duurzame energie te gebruiken. Daarnaast helpen de onderstaande manieren ook om Nederlandse steden groener te maken. 

Efficiënt openbaar vervoer 

Of het nu gaat om hightech of bescheiden, vervoersoplossingen waarmee mensen zich snel en gemakkelijk zonder auto kunnen verplaatsen, zijn een essentieel onderdeel van een groene stad. De meest duurzame transitsystemen maken gebruik van schone technologieën en verminderen de CO2-uitstoot. Sommige steden hebben goed georganiseerde metrosystemen, terwijl andere alleen busbanen hebben. De beste openbaarvervoersystemen voldoen aan de behoeften van de bevolking met betrouwbare service en handige routes.

Opvallende groene gebouwen

Showcase-ontwikkelingen die de grootste, hoogste en groenste gebouwen willen zijn, kunnen soms worden gezien als "window dressing" voor overheden en bedrijven die op zoek zijn naar groene geloofwaardigheid. Maar zolang ze niet allemaal het werk van een stad zijn, bieden prominente, opvallende milieuvriendelijke structuren zeer zichtbare symbolen van groene intenties en vestigen ze de aandacht op de nieuwste technologieën.

Kwalitatieve openbare ruimtes

Te midden van alle wolkenkrabbers en drukke wegen heeft een goede groene stad plekken die op menselijke maat zijn gebouwd of gerenoveerd, plekken waar mensen veilig kunnen wandelen en gezellig samenkomen. Of het nu de High Line van New York is, een oude spoorwegverbinding die is omgebouwd tot een loopbrug of een populair winkelgebied voor voetgangers in Kopenhagen, zulke plaatsen stimuleren niet alleen het te voet verkennen, maar verminderen ook de behoefte aan grote privéwoningen door gemeenschappelijke ruimte te creëren voor mensen om van te genieten.

Slim energiebeleid

Het kopen van hernieuwbare energie en het verplicht stellen van efficiëntiemaatregelen zijn twee manieren waarop een stad haar economische slagkracht kan gebruiken om een markt voor groenere producten op te bouwen en tegelijkertijd haar eigen milieu-impact en vaak ook de bedrijfskosten)te verlagen, bijvoorbeeld met een energievergelijker. Dankzij het geavanceerde afvalprogramma van Noorwegen kan het afval van de stad bijvoorbeeld worden verbrand en omgezet worden in energie om de stad te verwarmen. Ook veel Nederlandse steden proberen hier al gebruik van te maken.

Veel groene parken

Parken zijn de 'longen van de stad', zei architect Frederic Law Olmsted ooit over Central Park in New York. Van de 500 jaar oude Giardino della Guastella in Milaan tot het Stadtpark van Wenen, parken bieden zowel een plek voor gekwelde stadsbewoners om diep adem te halen, te ontspannen en contact te maken met de natuur, als een verkoelende tegenhanger van het hitte-eilandeffect gecreëerd door al dat asfalt. Het openbaar groen verbetert de leefbaarheid van stedelingen en dient bovendien als buffer tegen overstromingen.

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/12/21
Overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de EU niet aan te passen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Het verschil dat in de adviezen wordt gemaakt tussen landen binnen en buiten de EU is niet onrechtmatig. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald.
03/12/21
HISWA-RECRON eert leden
HISWA-RECRON heeft tijdens haar Algemene Ledenvergadering drie leden in het zonnetje gezet. Vice-voorzitter Cees Slager werd benoemd tot Erelid, Jos de Punder en Eric van der Wansem tot Lid van Verdienste.
03/12/21
Vakantiebeurs weer afgelast
De Vakantiebeurs, die van 12 tot en met 16 januari 2022 zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, is afgelast. Ook de vakdag op 11 januari gaat niet door. Het Travel Congress gaat wel door maar in een online editie.
02/12/21
Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in
Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen.
02/12/21
“Het beantwoorden van reviews beïnvloedt verkoopcijfers”
Bijna iedereen leest wel eens reviews op het internet. Die reacties (en de manier waarop een onderne...
02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...