Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 19-11-2021
Auteur: Guido Aerts
Breda University of Applied Sciences
Publicatie: R&T 2021-04

Klimaat eist plek op in strategische agenda recreatie

Klimaat eist plek op in strategische agenda recreatie
Guido Aerts, CELTH programmamanager, Breda University

Terugkijkend op een matige zomer voor wat betreft het weer, weinig zon en veel regen bij gematigde temperaturen, komen er verschillende beelden voorbij. Prominent daarbij de beelden van de overstromingen in Valkenburg en de directe omgeving bij onze buren in de Ardennen en de Eifel. Gelukkig waren er aan Nederlandse zijde geen dodelijke slachtoffers te betreuren maar de schade was immens. Andere beelden: de bosbranden in het zuiden van Europa en het westen van de Verenigde Staten en Canada. In Canada een lange periode met 50+ C op de thermometer.

Het weer lijkt steeds extremer te worden, heter, droger, natter. Hoewel er nog steeds een gepolitiseerd debat woedt over de vraag rondom de menselijke invloed op deze veranderingen is iedereen het er wel over eens dat we te maken hebben met klimaatverandering. In iets meer dan een halve eeuw is het klimaatdebat op een kritisch punt aangekomen. Volgens sommige geleerden zijn we inmiddels het "point of no return” al gepasseerd en zijn de ontwikkelingen onomkeerbaar. Dat wil niet zeggen niet beïnvloedbaar of te mitigeren.

Op 9 augustus 2021 werd een begin gemaakt met de publicatie van het zesde rapport (AR6) door het IPCC, het Intergovernmental Panel on Cimate Change. Het betrof daarbij het eerste deelrapport van drie met de titel: The Physical Science Basis of Climate Change. In bestuurlijke kringen sloeg het rapport in als een bom. Het IPCC kreeg, samen met Al Gore, in 2007 de Nobelprijs voor de vrede. Daarmee is een van de iconische namen in dit vraagstukken gevallen. De andere, meer recent, is wellicht Greta Thunberg bekend van een mondiale schoolstaking en haar zeilreis om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Het belangrijkst inzicht van de IPCC publicatie is dat nu wel duidelijk is dat niets doen geen optie meer is. Dit betekent dat iedereen en daarmee ook de recreatie- en toerisme sector zich moet bezinnen op de toekomst en de mogelijke te zetten stappen. De klimaatverandering lijkt zich te uiten in een opwarming van de aarde met desastreuze gevolgen voor de zeespiegel en in de vorm van extreem weer. Beide onderwerpen raken de sector direct. Het is niet ondenkbaar dat binnen een generatie allerhande exotische bestemmingen letterlijk onder water verdwijnen. Maar ook nationaal zal er moeten worden geanticipeerd. Zonder waterwerken zouden we naar het strand in Bergen op Zoom kunnen.

De kern van ieder beleid zal gevormd worden door een mix van fysieke, technische, oplossingen gecombineerd met gedragsverandering. De sector en de individuele ondernemers zullen in hun bestuurlijke, regionale setting moeten samenwerken om tot oplossingen te komen. Denk aan een versnelde energie-transitie, drainage systemen, groene daken, vergroening van de parkeerplaats, verplaatsen van campings en nog meer maatregelen. Wellicht komt de hele buitenrecreatie wel onder druk te staan en zou je als ondernemer alternatieven moeten hebben om bij extreem weer toch je gasten te kunnen ontvangen. Allemaal vragen die snel op tafel zullen komen. De sector, waarbij veel verschillende belangen en waarden een rol spelen, zal deze uitdaging aan moeten gaan. Als je geen onderdeel bent van de oplossing dan word je onderdeel van het probleem.

Trefwoorden: duurzaam toerisme

CELTH



||| Nieuws |||

08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.
04/07/25
Exclusief voor leden
ZooParc Overloon opent nieuw expeditiegebied Ngyuwe
ZooParc Overloon heeft vandaag het langverwachte expeditiegebied Ngyuwe geopend voor abonnementhouders. Dit nieuwe deel van het park staat volledig in het teken van Tropisch Afrika en is vanaf 11 juli toegankelijk voor alle bezoekers.
04/07/25
Nieuwe erfgoedroute-app brengt Limburgs verleden tot leven
Onder grote belangstelling is de gratis app Erfgoed Route Limburg gelanceerd. De app biedt wandelaars en fietsers een unieke manier om het erfgoed van Noord- en Midden-Limburg te beleven via audio- en videoverhalen op locatie.
04/07/25
Nieuw regionaal Limburgs congresbureau zet in op internationale kenniscongressen
Limburg krijgt een provinciebreed opererend congresbureau dat zich richt op het aantrekken van internationale meerdaagse congressen, met een focus op wetenschap en innovatie. Het vernieuwde bureau is een doorontwikkeling van het Maastricht Convention Bureau (MCB).
04/07/25
Nieuwe fietsroute rond het IJsselmeer met veerverbindingen
De veerverbindingen tussen Enkhuizen, Stavoren, Urk en Medemblik zijn voortaan onderdeel van de fiets- en wandelnetwerken van Noord-Holland, Friesland en Urk. Dit maakt het eenvoudiger om recreatieve routes over het IJsselmeer te plannen.
04/07/25
Nieuwe tool brengt toeristisch aanbod regio in kaart
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) heeft op 3 juli de Destination Data Monitor gelanceerd: een interactieve tool die inzicht geeft in het toeristisch aanbod per gemeente of regio.
04/07/25
Exclusief voor leden
Petitie: informeer passagiers over tromboserisico
De Trombosestichting is een petitie gestart om luchtvaartmaatschappijen te bewegen passagiers beter te informeren over het risico op trombose tijdens lange vluchten.