Geplaatst op: 19-11-2021
Auteur: Guido Aerts
Breda University of Applied Sciences
Publicatie: R&T 2021-04

Klimaat eist plek op in strategische agenda recreatie

Klimaat eist plek op in strategische agenda recreatie
Guido Aerts, CELTH programmamanager, Breda University

Terugkijkend op een matige zomer voor wat betreft het weer, weinig zon en veel regen bij gematigde temperaturen, komen er verschillende beelden voorbij. Prominent daarbij de beelden van de overstromingen in Valkenburg en de directe omgeving bij onze buren in de Ardennen en de Eifel. Gelukkig waren er aan Nederlandse zijde geen dodelijke slachtoffers te betreuren maar de schade was immens. Andere beelden: de bosbranden in het zuiden van Europa en het westen van de Verenigde Staten en Canada. In Canada een lange periode met 50+ C op de thermometer.

Het weer lijkt steeds extremer te worden, heter, droger, natter. Hoewel er nog steeds een gepolitiseerd debat woedt over de vraag rondom de menselijke invloed op deze veranderingen is iedereen het er wel over eens dat we te maken hebben met klimaatverandering. In iets meer dan een halve eeuw is het klimaatdebat op een kritisch punt aangekomen. Volgens sommige geleerden zijn we inmiddels het "point of no return” al gepasseerd en zijn de ontwikkelingen onomkeerbaar. Dat wil niet zeggen niet beïnvloedbaar of te mitigeren.

Op 9 augustus 2021 werd een begin gemaakt met de publicatie van het zesde rapport (AR6) door het IPCC, het Intergovernmental Panel on Cimate Change. Het betrof daarbij het eerste deelrapport van drie met de titel: The Physical Science Basis of Climate Change. In bestuurlijke kringen sloeg het rapport in als een bom. Het IPCC kreeg, samen met Al Gore, in 2007 de Nobelprijs voor de vrede. Daarmee is een van de iconische namen in dit vraagstukken gevallen. De andere, meer recent, is wellicht Greta Thunberg bekend van een mondiale schoolstaking en haar zeilreis om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Het belangrijkst inzicht van de IPCC publicatie is dat nu wel duidelijk is dat niets doen geen optie meer is. Dit betekent dat iedereen en daarmee ook de recreatie- en toerisme sector zich moet bezinnen op de toekomst en de mogelijke te zetten stappen. De klimaatverandering lijkt zich te uiten in een opwarming van de aarde met desastreuze gevolgen voor de zeespiegel en in de vorm van extreem weer. Beide onderwerpen raken de sector direct. Het is niet ondenkbaar dat binnen een generatie allerhande exotische bestemmingen letterlijk onder water verdwijnen. Maar ook nationaal zal er moeten worden geanticipeerd. Zonder waterwerken zouden we naar het strand in Bergen op Zoom kunnen.

De kern van ieder beleid zal gevormd worden door een mix van fysieke, technische, oplossingen gecombineerd met gedragsverandering. De sector en de individuele ondernemers zullen in hun bestuurlijke, regionale setting moeten samenwerken om tot oplossingen te komen. Denk aan een versnelde energie-transitie, drainage systemen, groene daken, vergroening van de parkeerplaats, verplaatsen van campings en nog meer maatregelen. Wellicht komt de hele buitenrecreatie wel onder druk te staan en zou je als ondernemer alternatieven moeten hebben om bij extreem weer toch je gasten te kunnen ontvangen. Allemaal vragen die snel op tafel zullen komen. De sector, waarbij veel verschillende belangen en waarden een rol spelen, zal deze uitdaging aan moeten gaan. Als je geen onderdeel bent van de oplossing dan word je onderdeel van het probleem.

Trefwoorden: duurzaam toerisme

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/12/21
Overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de EU niet aan te passen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Het verschil dat in de adviezen wordt gemaakt tussen landen binnen en buiten de EU is niet onrechtmatig. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald.
03/12/21
HISWA-RECRON eert leden
HISWA-RECRON heeft tijdens haar Algemene Ledenvergadering drie leden in het zonnetje gezet. Vice-voorzitter Cees Slager werd benoemd tot Erelid, Jos de Punder en Eric van der Wansem tot Lid van Verdienste.
03/12/21
Vakantiebeurs weer afgelast
De Vakantiebeurs, die van 12 tot en met 16 januari 2022 zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, is afgelast. Ook de vakdag op 11 januari gaat niet door. Het Travel Congress gaat wel door maar in een online editie.
02/12/21
Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in
Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen.
02/12/21
“Het beantwoorden van reviews beïnvloedt verkoopcijfers”
Bijna iedereen leest wel eens reviews op het internet. Die reacties (en de manier waarop een onderne...
02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...