Geplaatst op: 20-11-2021
Publicatie: R&T 2021-04

Mooier, beter, maar niet meer grootschaliger

Joost Frijlink: events krijgen ander karakter

Mooier, beter, maar niet meer grootschaliger
Ibizasfeer is bewust gemaakt, daar vragen ook zakelijke groepen naar

Op 5 oktober is evenementenlocatie Watergoed de host van het online event ‘Het nieuwe dagje uit’ en in maart 2022 vindt ook de fysieke vakdag daar plaats. Recreatie & Toerisme interviewde Watergoed-eigenaar Joost Frijlink over de effecten van corona en zijn visie op de toekomst. Frijlink is ondanks alles optimistisch: "Ik ben er nog altijd van overtuigd dat een uitje de grootste beloning is voor medewerkers en een veel groter effect heeft dan een geldbedrag.”

Na jarenlang te hebben gewerkt voor een buitensportbedrijf startte Joost Frijlink in 2003 als ondernemer met OMNIVENTS, waarbij hij zich met activiteiten als paintballen, quadrijden en adventure tochtjes op deels de kleinzakelijke markt en deels de particuliere markt van vriendengroepen en vrijgezellenfeestjes richtte. Voor de activiteiten huurde hij vanaf 2006 vaak een terrein in Valburg onder de rook van Nijmegen, naast de waterplas Slijk-Ewijk. Op het moment dat in 2009-2010 de evenementenmarkt instortte, besloot Frijlink ook een restaurant op het terrein te openen. In de jaren daarna ontwikkelde OMNIVENTS zich tot een horecabedrijf en ging de focus steeds meer op grootzakelijke groepen. "Onze locatie werd elk jaar steeds mooier. Daardoor gingen we de paintball-doelgroep steeds meer loslaten en werden we meer een locatie voor vergaderingen, congressen en zakelijke meetings. We merkten ook dat we meer werden gevonden met onze locatie – Watergoed, centraal gelegen – en met de bijbehorende uitstraling – ‘Ibiza’, ‘strand’ en ‘zoet water’ – dan met de zoekterm voor een activiteit.”

De dagrecreatie, ooit uit nood geboren vanwege een gebrek aan evenementen, kwam in de periode tot 2019 steeds meer onder druk te staan toen Frijlink zich met succes ging richten op de grootzakelijke markt. "Als je vaak volgeboekt bent met groepen en daardoor je restaurant moet sluiten voor de dagrecreanten komt die groep op een gegeven moment niet meer. Om dit te ondervangen willen we op hetzelfde terrein een nieuwe strandclub gaan openen, maar dan puur voor dagrecreatie. Aanvankelijk stond dat voor dit jaar gepland, maar we hebben het vanwege corona on hold gezet. We moeten namelijk eerst weten hoe we uit corona komen en dat zal pas op zijn vroegst in 2022 duidelijk zijn.”

Lessen uit corona

Tijdens de coronapandemie leerde Frijlink al snel een belangrijke les: "Als je geknipt en geschoren wordt, moet je vooral stil blijven zitten. Tegelijkertijd ben ik verdrietig en blij dat we vorig jaar de goede keuze hebben gemaakt om van een aantal medewerkers afscheid te nemen, want daardoor kregen we wat lucht. Het was eerlijk gezegd ook een gok: het had ook gekund dat je al die medewerkers in april 2021 weer nodig had gehad. En zo dachten veel collega-ondernemers in de branche ook: in 2021 komt het goed en in april 2021 heb ik de medewerkers weer nodig. Mijn onderbuikgevoel was anders: de winter 2020-2021 viel ook tegen en daarom wilde ik liever een kleinere groep die er volledig voor kon gaan dan een grotere groep die eigenlijk niet zoveel kan.” Inmiddels lijken de actuele ontwikkelingen, waarbij ook september 2021 wegvalt als evenementenmaand, de juistheid van de keuze van Frijlink te onderstrepen. "Ik ben nu – achteraf gezien – gelukkig over mijn keuze. Want momenteel doen we alleen kleinzakelijke groepen, het restaurant en mondjesmaat evenementen. Daarmee draaien we naar schatting zo’n 40 procent van de normale omzet.” Het is ondernemen met veel beperkingen: "Groepen boven de 750 kunnen sowieso niet en groepen tot 750 moet je buiten doen. Onder een luifel die aan vier kanten open is en met testen voor toegang. Als het vervolgens slecht weer is, wordt dat geen leuke bijeenkomst en overleggen we met de opdrachtgever over het toch maar afgelasten van het evenement.”

Probleem personeel

Het is lastig om aan personeel te komen. Frijlink: "In 2020 hadden we nog 140 oproepkrachten, nu zijn dat er 20. Als we vorig jaar in de personeelsappgroep bij een last minute binnengekomen groot evenement een oproep deden voor mensen die wilden werken, hadden we altijd wel genoeg aanmeldingen. Nu is dat veel moeilijker. We zullen dat bestand opnieuw moeten opbouwen. In die zin realiseren we ons nog maar half hoe groot de impact is geweest van een jaar coronamaatregelen. Alles op de automatische piloot voor elkaar krijgen, zoals voor corona, lukt niet meer. Stil zetten is namelijk relatief gemakkelijk, maar het allemaal weer op gang krijgen is een stuk moeilijker en het duurt ook veel langer.” Frijlink merkt het ook bij zijn leveranciers: "Ze hebben vanwege problemen met personeel en productie veel moeite om op tijd te leveren wat je vraagt.”

"Meer behoefte aan culturele activiteiten, zoals bijvoorbeeld een kookworkshop, een schilderworkshop of een graffitiworkshop”

Minder outdoor

Frijlink heeft de laatste jaren met zijn bedrijf de keuze gemaakt om minder outdoor te gaan. "We hebben ons eigenlijk ook nooit echt een outdoorbedrijf gevoeld. Het deel ‘outdoor’ is bovendien zakelijk gezien de afgelopen jaren zeker niet meer geworden.” Daarnaast ziet Frijlink dat de behoeften van de zakelijke doelgroep zijn veranderd: "Ze willen allereerst minder tijdschema’s. Ze willen vrijheid-blijheid en op een dag zelf bepalen wat ze willen doen. Terwijl het twintig jaar geleden zo was dat medewerkers van een bedrijf een week van tevoren de teamindeling ontvingen en het vervolgens op de dag zelf in verschillende shirtjes tegen elkaar opnamen. Waarna het winnende team aan het eind van de dag een bokaal ontving.”

Ook de behoefte aan type activiteiten is veranderd: "Mensen willen minder moe worden, minder vies worden en minder zweten. Ook merken we dat ze meer behoefte hebben aan culturele activiteiten, zoals bijvoorbeeld een kookworkshop, een schilderworkshop of een graffitiworkshop.”

Trend tot maatschappelijk verantwoord evenement

Bij de ‘traditionele’ activiteiten zoals paintball en quadrijden, die Watergoed nog altijd aanbiedt, merkt Frijlink een andere trend: "Het moet steeds meer maatschappelijk verantwoord. Met name bij corporates zien we dat daar duidelijk beleid op wordt gemaakt bij de keuze voor een uitje. En dat leidt er soms toe dat bijvoorbeeld quadrijden sneuvelt, omdat het te vervuilend is.” Of ‘maatschappelijk verantwoorde uitjes’ een trend is of een hype kan Frijlink nog niet zeggen: "Ik weet niet welke kant het opgaat.” Wel past het in een andere trend, die Frijlink ziet: "Er wordt bewuster over een uitje nagedacht: niet alleen over het maatschappelijk verantwoord karakter, maar ook over welk doel een organisatie er mee wil bereiken. En ook bijvoorbeeld over verzekeringen en groepsannuleringen. Organisaties willen met het eerste de kans op ongevallen minimaliseren, terwijl het tweede vanwege corona een standaard onderdeel van het pakket is geworden.”

Frijlinks geloof in het bestaansrecht van het personeelsuitje is echter onaangetast: "Ik ben er nog altijd van overtuigd dat een uitje de grootste beloning is voor medewerkers en een veel groter effect heeft dan een geldbedrag. Met zo’n uitje maak je als organisatie namelijk echt impact. Zeker als je bedenkt dat er een trend is dat kantoren deels gaan verdwijnen, dat mensen anders gaan werken en dat ze daardoor elkaar minder zullen gaan zien. Ons soort locaties is dan juist van belang omdat mensen elkaar willen blijven ontmoeten. Daarom is onze ambitie om een inspirerende locatie te zijn waar je elkaar live ontmoet: voor een feestje, om lekker te eten of om een activiteit te doen.”

Nieuwe dagje uit 5 oktober 2021

Corona heeft veel veranderd in de markt van dagrecreatie en attracties. Het is lastig maar er is veel mogelijk. Consumenten en zakelijke gasten zijn op zoek naar mogelijkheden. Zij willen er weer op uit, ontmoeten, samen plezier maken. Hoe is de markt veranderd en wat doen horeca, attracties en erfgoed om uit de crisis te klimmen?

3 sprekers (horeca, analist en erfgoed) en 3 films (attractieparken en Floriade).

Mis het niet en schrijf je nu in op
www.hetnieuwedagjeuit.nl

"Als je vaak volgeboekt bent met groepen en daardoor je restaurant moet sluiten voor de dagrecreanten komt die groep op een gegeven moment niet meer”

Trefwoorden: dagrecreatie, buitensport, Gelderland

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/01/22
Edwin Vlek over de horeca:
Werkgevers en werknemers in de horeca trekken ineens eensgezind op. Hun oproep aan het Kabinet: versoepelen want de rek is tot op het breekpunt uit. Als de horeca nu niet versoepelt zorgt de uitstroom van personeel voor grote problemen.
20/01/22
Versnelde doorontwikkeling door Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland
Eind 2021 kregen Ons Buiten (Oostkapelle) en Camping Olmenveld (Serooskerke) een lening via het Fond...
20/01/22
ANVR dringt bij de overheid aan op logische quarantaineregels
Na nu al twee jaar praktisch geen reizen uit te voeren naar bestemmingen buiten de EU vanwege afrade...
20/01/22
EuroParcs Group neemt campings in Zuid-Holland en Drenthe over
EuroParcs Group heeft deze maand jachthaven/camping Spijkerboor in Warmond, Zuid-Holland en camping ...
20/01/22
Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.
20/01/22
Exclusief voor leden
15% zzp'ers duikt onder sociaal minimum
De zzp'ers in de culturele, horeca en reissector hebben het zwaar. Over de hele breedte denken de zelfstandigen zonder personeel om te stoppen.
20/01/22
Wat heeft MarketingOost in 2021 qua marketing bereikt?
MarketingOost deelt haar resultaten van de marketing in 2021. Hoe hebben ze gescoord op de eigen website, in publicaties van derden en op socials?
19/01/22
Openings- en herstelplan voor culturele sector
Op woensdag 19 januari 2022 wordt het openings- en herstelplan van de Taskforce culturele en creatieve sector bekend gemaakt.