Geplaatst op: 23-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Veel binnenlands toerisme in Vlaanderen

Veel binnenlands toerisme in Vlaanderen
Foto: Toerisme Vlaanderen

Niet alleen in Nederland is het binnenland in trek voor een najaarsvakantie. Ook in Vlaanderen zien ze dat. 

Vlaamse hotels en b&b’s hebben tijdens deze herfstvakantie 3% meer bezoekers mogen ontvangen dan tijdens dezelfde periode in 2019. Vooral de enorme stijging van binnenlandse boekingen (+61%) ligt aan de basis van deze positieve trend. Dat blijkt uit gegevens van het dataplatform Stardekk waar Toerisme Vlaanderen zicht heeft op de boekingen van meer dan 600 hotels, 242 b&b’s en 127 vakantiewoningen. 

Wel verschillen tussen bestemmingen

"De keuze om het voorbije anderhalf jaar ‘Vlaanderen Vakantieland’ actief te promoten bij de binnenlandse toerist, werpt duidelijk zijn vruchten af”, stelt Toerisme Vlaanderen. "Vooral de kunststeden kunnen op heel wat binnenlandse interesse rekenen (+ 73%). Al vinden binnenlandse toeristen ook de weg naar de groene regio’s (+ 64%) en ook de kust is een stuk aantrekkelijker dan voor de uitbraak van het coronavirus (+ 56%). Op een volledig herstel van de internationale reismarkt is het nog wachten tot 2024.”

Binnenlands en inkomend samen weten vooral de kust (+29%) en de groene regio’s (+11%) meer toeristen te lokken in vergelijking met de herfstvakantie van 2019. De kunststeden blijven het moeilijker hebben (-19%), ondanks de forse stijging van binnenlandse bezoekers. De kunststeden zijn voornamelijk afhankelijk van buitenlandse toeristen. En die blijven nog grotendeels weg, zeker uit de verder afgelegen herkomstmarkten.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, b&b's, gasten, overnachtingen, binnenlands toerisme, inkomend toerisme, België, Vlaanderen

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/01/22
Exclusief voor leden
15% zzp'ers duikt onder sociaal minimum
De zzp'ers in de culturele, horeca en reissector hebben het zwaar. Over de hele breedte denken de zelfstandigen zonder personeel om te stoppen.
16/01/22
ING: 2022 nog zwaar jaar voor de horeca
Hoe is het de Nederlandse horeca in 2021 vergaan en wat is het perspectief? ING gaat in haar nieuwste sectorupdate daarop in.
12/01/22
Genomineerden Foodservice Award 2022
De genomineerden voor de ‘Foodservice Award 2022’ verkiezing zijn bekend. Twintig foodservice bedrijven maken kans op een (categorie)prijs. Tijdens deze bijzondere editie, waarbij de meeste deelnemers (gedeeltelijk) gesloten zijn geweest, is er meer dan 21.000 keer gestemd.
07/01/22
KHN aan nieuwe kabinet: Horeca klaar voor verantwoorde heropening
De horeca kan per direct, maar anders uiterlijk 15 januari veilig open. Koninklijke Horeca Nederland...
03/01/22
Airbnb gaat toeristenbelasting voor vakantieverhuur innen en afdragen aan gemeente Den Haag
Vanaf 1 januari 2022 gaat Airbnb automatisch toeristenbelasting innen en afdragen aan de gemeente De...
30/12/21
Respons van vrijetijdsbedrijven op sociale media weer lager
Hoe reageren vrijetijdsbedrijven op vragen van consumenten op sociale media? De Breda University of Applied Sciences nam de proef op de som.
28/12/21
Partner voor Hotels for Trees
Blycolin wordt Founding Partner van Hotels for Trees. De internationale aanbieder in linnenservice voor de hospitality branche biedt de stichting financiële steun ten behoeve van de verdere Europese groei. Verder zal Blycolin het concept gaan promoten onder haar meer dan 2.000 hotelklanten.
21/12/21
Deliveroo bezorgers vallen onder cao
Maaltijdbezorgers van Deliveroo vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer, oordeelt de rechter in hoger beroep in een zaak die FNV tegen het bedrijf aanspande.