Geplaatst op: 03-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Bioscopen moeten zich meer onderscheiden van thuisbioscoop

Bioscopen moeten zich meer onderscheiden van thuisbioscoop
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De Nederlandse bioscoopbranche zal pas in 2023 weer op het niveau van 2019 zitten. Maar dat zal niet vanzelf gaan nu veel meer mensen het gemak van streamingsdiensten hebben ervaren. Bioscopen doen er goed aan onderscheidend te blijven door in te zetten op sfeer, service en beleving in beeld en geluid.

Ticketomzet nog steeds in de min

Na een zware periode krabbelt de ticketomzet van de Nederlandse bioscopen weer op. Maar tot en met week 42 staat de omzet nog op -17% ten opzichte van 2020. Dit heeft te maken met de enorme omzetderving door de verplichte sluiting in de eerste vijf maanden van 2021. Het is de verwachting dat dit verlies in de rest van 2021 niet meer goed gemaakt wordt. ABN AMRO prognosticeert dat de branche pas in 2023 weer op het niveau van 2019 zit. Uit een analyse van de pinomzet ziet ABN-AMRO deze ontwikkeling ook. Gaan we een periode verder terug en vergelijken we 2020 met 2019, dan hebben Nederlandse bioscopen uit de tickets 56% minder omgezet. In internationaal perspectief deed Nederland het nog niet zo slecht want in andere Europese landen lag dat rond de -70%.

OmzetBioscopen

Nederlanders keken veel vanaf de bank

De verplichte sluiting van bioscopen en andere culturele evenementen had als gevolg dat mensen tijdens de crisis vaker thuis vanaf de bank films keken. De CBS data geven aan dat 46 procent van de personen van 12 jaar of ouder een film of serie via een streamingdienst of als download kocht in het eerste kwartaal van 2021. In 2020 was dit percentage nog 42 procent.

Bioscoopwindow korter

Bedreiging voor de branche is de beperking van de zogenaamde bioscoopwindow waar nieuwe films exclusief in bioscopen worden vertoond. Tijdens de pandemie beleefden veel films hun premiere online. Het is de verwachting dat deze bioscoopwindow blijft maar wellicht wel korter wordt. 

Inzetten op sfeer, service en beleving

Bioscopen doen er volgens de experts van ABN-AMRO goed aan in te zetten op sfeer, service en beleving in beeld en geluid; dus juist op de elementen waar het de consument thuis op de bank aan ontbreekt. Ook inspelen op de vraag naar luxe bijvoorbeeld met verstelbare ligstoelen (recliners) en goede cateringsmogelijkheden voor, tijdens en na de film, werkt goed. Ook andere vormen van content zijn interessant voor bioscopen, zoals samen sportwedstrijden, concert, opera, ballet of een serie op het grote scherm kijken. 

Link: https://www.abnamro.nl/nl/media/stand-van-de-leisure-oktober-2021_tcm16-131600.pdf
Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, bioscopen

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

21/09/23
Exclusief voor leden
Zorgen om lager sportgedrag tijdens Nationale Sportweek
Meestal is de Nationale Sportweek het feest voor gemeenten om de sportinitiatieven te vieren maar nu zijn er zorgen over de terugval in het sportgedrag van de Nederlanders. Het lijkt een lastig te keren trend.
20/09/23
Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg
De wandelroutes en fietspaden op Park Vliegbasis Soesterberg hebben deze week een duidelijke bewegwijzering gekregen. Bovendien heeft het park aan de noordzijde een nieuwe toegang.
26/06/23
51 miljoen euro voor wijken Utrecht, Nieuwegein en Amersfoort
Een stevig deel van die 51 miljoen euro van het Rijk om de woonwijken te ontwikkelen gaat naar sport en recreatie. “Voldoende ruimte voor sport-, recreatie- en groenvoorzieningen is onmisbaar,” stelt de provincie.
12/04/23
Verkeersgedrag wielrenners onderzocht
Ellen Kemler, Senior onderzoeker en projectleider bij VeiligheidNL gaat in op het verkeersgedrag van wielrenners. Diverse regio’s en DMO’s zien graag wielrenners komen maar er zijn ook problemen in de wisselwerking met andere verkeersdeelnemers.
23/03/23
Exclusief voor leden
Sterkere verbinding recreatie en gezond bewegen opzetten
De Provincie Zuid-Holland ziet graag dat de inwoners goed gebruik maken van recreatie dicht bij huis. Dat wordt beleidsmatig gekoppeld aan het thema gezond bewegen. Om die koppeling een stimulans te geven is er €1 miljoen subsidie vrijgemaakt voor extra beweegaanbod.
07/03/23
Exclusief voor leden
Evenement gebruikt Museumpark Orientalis als start- en finishlocatie
Het gecombineerde sportevenement Zevenheuvelentrail en Zevenheuvelenhike gebruikt Museumpark Orientalis bij Nijmegen als start- en finishlocatie. Er is een korte en een lange trail. Op de trails wordt ook uitgevochten wie zich tot de Nederlandse Kampioenen trailrunning mogen laten kronen. Directeur Sietse Jager legt de verandering uit.
21/02/23
Exclusief voor leden
Horeca, cultuur en recreatie lange nasleep pandemie in bedrijfsresultaten
Iets meer dan 71 procent van de ondernemers denkt een positief bedrijfsresultaat te hebben geboekt voor 2022. Dat is bijna evenveel als een jaar geleden, toen bijna 71 procent van de ondernemers dit dacht voor 2021. Dat zijn mooie cijfers van CBS maar als je kijkt naar cultuur, horeca en recreatie dan is het herstel van de pandemie lastiger dan in andere sectoren.
14/02/23
Delft zoekt ideale plan voor leisure locatie
De gemeente Delft is begonnen met de zoektocht naar het beste plan voor de locatie met de naam veld 6.7. Dit is een kavel in het zuiden van Nieuw Delft, aan het toekomstige Van Leeuwenhoekpark. De gemeente wil hier graag een gebouw met een culturele of maatschappelijke functie voor de buurt.