Geplaatst op: 03-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Bioscopen moeten zich meer onderscheiden van thuisbioscoop

Bioscopen moeten zich meer onderscheiden van thuisbioscoop
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De Nederlandse bioscoopbranche zal pas in 2023 weer op het niveau van 2019 zitten. Maar dat zal niet vanzelf gaan nu veel meer mensen het gemak van streamingsdiensten hebben ervaren. Bioscopen doen er goed aan onderscheidend te blijven door in te zetten op sfeer, service en beleving in beeld en geluid.

Ticketomzet nog steeds in de min

Na een zware periode krabbelt de ticketomzet van de Nederlandse bioscopen weer op. Maar tot en met week 42 staat de omzet nog op -17% ten opzichte van 2020. Dit heeft te maken met de enorme omzetderving door de verplichte sluiting in de eerste vijf maanden van 2021. Het is de verwachting dat dit verlies in de rest van 2021 niet meer goed gemaakt wordt. ABN AMRO prognosticeert dat de branche pas in 2023 weer op het niveau van 2019 zit. Uit een analyse van de pinomzet ziet ABN-AMRO deze ontwikkeling ook. Gaan we een periode verder terug en vergelijken we 2020 met 2019, dan hebben Nederlandse bioscopen uit de tickets 56% minder omgezet. In internationaal perspectief deed Nederland het nog niet zo slecht want in andere Europese landen lag dat rond de -70%.

OmzetBioscopen

Nederlanders keken veel vanaf de bank

De verplichte sluiting van bioscopen en andere culturele evenementen had als gevolg dat mensen tijdens de crisis vaker thuis vanaf de bank films keken. De CBS data geven aan dat 46 procent van de personen van 12 jaar of ouder een film of serie via een streamingdienst of als download kocht in het eerste kwartaal van 2021. In 2020 was dit percentage nog 42 procent.

Bioscoopwindow korter

Bedreiging voor de branche is de beperking van de zogenaamde bioscoopwindow waar nieuwe films exclusief in bioscopen worden vertoond. Tijdens de pandemie beleefden veel films hun premiere online. Het is de verwachting dat deze bioscoopwindow blijft maar wellicht wel korter wordt. 

Inzetten op sfeer, service en beleving

Bioscopen doen er volgens de experts van ABN-AMRO goed aan in te zetten op sfeer, service en beleving in beeld en geluid; dus juist op de elementen waar het de consument thuis op de bank aan ontbreekt. Ook inspelen op de vraag naar luxe bijvoorbeeld met verstelbare ligstoelen (recliners) en goede cateringsmogelijkheden voor, tijdens en na de film, werkt goed. Ook andere vormen van content zijn interessant voor bioscopen, zoals samen sportwedstrijden, concert, opera, ballet of een serie op het grote scherm kijken. 

Link: https://www.abnamro.nl/nl/media/stand-van-de-leisure-oktober-2021_tcm16-131600.pdf
Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, bioscopen

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/01/22
Dierentuinen Libéma kunnen woensdag al open
Nederland gaat waarschijnlijk deze week weer open. Vrijetijdsbedrijven staan te springen om hun gasten weer te ontvangen. Zo ook Libéma. Directeur Dirk Lips legt uit hoe en waarom dat veilig kan.
24/01/22
Efteling bouwt hotel en haalt Spookslot weg
Efteling wil graag meer verblijfsbezoekers en bouwt vlak naast de hoofdingang een nieuw hotel. Daarnaast wordt het oude spookslot weggehaald en ontstaat een themagebied. De invulling van het themagebied is nog niet bekendgemaakt.
21/01/22
Geert Dijks: Kabinet open recreatie op land en water
HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, doet een dringende oproep aan het kabinet: open snel de bedrijven in de watersport en recreatie.
11/01/22
Europa-Park lanceert eigen streaming platform VEEJOY
Gisteren sloot Europa-Park de poorten voor het winterseizoen, maar vanaf nu zijn de verhalen van Dui...
31/12/21
De Wereld van Sindbad opent op 1 januari 2022.
De Wereld van Sindbad in attractiepark de Efteling, met de attracties Sirocco en Archipel, opent op zaterdag 1 januari 2022.
30/12/21
Respons van vrijetijdsbedrijven op sociale media weer lager
Hoe reageren vrijetijdsbedrijven op vragen van consumenten op sociale media? De Breda University of Applied Sciences nam de proef op de som.
17/12/21
Gigantische metamorfose voor waterbaan Toverland
Attractiepark Toverland investeert in een enorme opknapbeurt voor waterbaan Expedition Zork. De boom...
16/12/21
Bioscopenketen Pathé springt in op kans vervroegde kerstvakantie
De meeste scholen sluiten vrijdag 17 december het jaar af. Na de persconferentie over de coronamaatregelen van afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de scholen bijna een week langer met kersvakantie gaan. Pathé ziet daarin een kans en schakelde snel extra programmering in voor films in de vroege ochtend en overdag.