Geplaatst op: 02-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vrijetijdssector grootverbruiker TVL

Vrijetijdssector grootverbruiker TVL

De Rijksoverheid heeft in het kader van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) tot nu toe 6,2 miljard euro aan ondernemers uitgekeerd. De horeca is grootverbruiker van de regeling evenals de sector cultuur, sport en recreatie. Niet zo verwonderlijk aangezien de vrijetijdssector veel maatregelen over zich heen heeft gehad. Inmiddels is de TVL beëindigd.

In de 16 maanden die de TVL heeft gelopen, werden ruim 351.000 aanvragen ingediend. Van de 6,2 miljard euro aan TVL-steun die tot nu toe is toegekend, ging het meeste naar horeca & hotels (1,9 miljard euro), de groot- en detailhandel (1 miljard euro)  en naar cultuur, sport en recreatie (760 miljoen euro). 

Bijna 100.000 aanvragen vanuit horeca

Voor de horeca zijn in de vijf subsidieperiodes 91.400 aanvragen voor steun ontvangen. Daarvan zijn er 84.959 gehonoreerd. In sport, cultuur en recreatie betrof het 38.867 aanvragen waarvan er 34.789 succesvol waren. Het afgelopen kwartaal (juni-september 2021) deden nog 15.074 horecabedrijven een aanvraag voor 153 miljoen euro. In de sector sport, cultuur en recreatie betrof het 7927 aanvragen voor 99 miljoen euro. 

Per 1 oktober 2021 is de regeling beëindigd. De aanvraagperiode voor de laatste TVL-tranche (derde kwartaal 2021) liep tot afgelopen vrijdag.  De totaalbedragen zullen daardoor de komende tijd nog oplopen. Dat hangt samen met de afhandeling van nog openstaande aanvragen. Van de in totaal 351.000 ingediende aanvragen zijn er maar zo’n 35.000 afgewezen. 

Nog subsidie voor nachtsluiting

Voor de horeca is het vierde kwartaal de Subsidie Vaste Lasten voor onder andere Nachtsluiting (VLN) beschikbaar. Ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 50% omzetverlies hebben en ook aan de overige voorwaarden voldoen, kunnen een VLN-subsidie aanvragen voor hun vaste bedrijfslasten. De VLN is vooral gericht op bedrijven die geraakt worden door de verplichte nachtsluiting van de horeca. Het kabinet trekt 180 miljoen euro uit voor deze regeling.

Link: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/beeindiging-tvl-totaal-62-miljard-toegekend
Trefwoorden: corona, crisis, beleid, steunmaatregelen, horeca, sport, recreatie, cultuur

||| Blogs |||

09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/01/22
Subsidie voor chloorvrij zwembad Nunspeet
De provincie Gelderland geeft € 245.000,00 subsidie aan het Clear Pool project van de gemeente ...
17/12/21
Vanaf 1 januari ruitervignet verplicht op Utrechtse Heuvelrug
In december 2020 tekenden de partijen een intentieovereenkomst, vandaag resulterend in een convenant voor de komende drie jaar voor het Ruitervignet dat verplicht wordt in 2022. Het nieuws krijgt meer impact omdat nog 6 terreinen zich aansloten.
16/12/21
Eindelijk....toerisme krijgt volwaardige plek in economisch beleid
Nederland krijgt na een ellenlange formatie een nieuwe regering. Het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ biedt voor de vrijetijdssector heel wat aanknopingspunten. Belangrijkste feit is wel dat toerisme een volwaardige plek krijgt in het economisch beleid. De regering gaat de culturele sector extra ondersteunen, er gaan miljarden naar het landelijk gebied, maar de uitstoot van de luchtvaart komt onder het vergrootglas.
13/12/21
De nieuwste trends in toerisme, recreatie en vrije tijd
Vandaag verschijnt de 40ste editie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd. Wat in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon met een dun boekje rond het toen nieuwe ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is in veertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig jaarboek voor de gehele toerisme- en vrijetijdssector met trends, data, ontwikkelingen en inspiratie.
29/11/21
Deventer krijgt Leisurestrip
Na jaren van praten en onderhandelen lijkt de Leisurestrip in Deventer weer een flinke stap dichterbij te komen. Deze zomer werden de kavels aan de Holterweg door de gemeente verkocht en nu presenteert architectenbureau Palazzo een voorlopig ontwerp van drie nieuwe gebouwen.
13/11/21
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door!
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door. Ook na de aanscherping van de coronamaatregelen is een vakbeurs, een zogenaamd doorstroomevenement, mogelijk. Ook NRIT is samen met HISWA-RECRON zeer actief op deze vakbeurs in Hardenberg.
03/11/21
Weer veel maatregelen voor vrijetijdssector
Met de oplopende besmettingen en ziekenhuisopnames ziet het Nederlandse kabinet zich weer geroepen tot maatregelen om de pandemie te beteugelen. En weer is de vrijetijdssector de klos.
02/11/21
Geen Woorden maar Slapen
EuroParcs haalt wel het maximale uit haar sponsoring van Feyenoord. Nu weer met een actie waar supporters kans maken op een nachtje slapen in de Kuip met als thema ‘Geen Woorden maar Slapen’. In een bijzondere commercial licht Jan Boskamp een tipje van de sluier op. Beide partijen zijn zo tevreden over de samenwerking dat het contract weer met een jaar is verlengd.