Geplaatst op: 22-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

10 speerpunten vertellen het verhaal van de Maas

10 speerpunten vertellen het verhaal van de Maas
Opening eerste Archeo Route Maaswerken. Foto: Limburg Marketing.
Langs de Limburgse Maas komen tien nieuwe speerpunten op plekken van grote archeologische betekenis. Het zijn opvallende markeringen in het landschap, letterlijk in de vorm van een speer. Ze vertellen samen één overkoepelend verhaal over ‘Leven langs de Maas’. In Beegden is op 21 oktober het eerste nieuwe speerpunt geopend. Daarmee krijgt de bestaande Archeo route een innovatieve opvolging.

De Archeo route Limburg vertelt de verhalen achter de archeologische vondsten in Limburg. Tot 1 oktober 2021 zijn in Limburg al 60 locaties actief. Voorbijgangers kunnen bij zo’n speer met behulp van hun mobiele telefoon in het verhaal van die plek duiken. De bijzondere historie daarvan wordt door middel van video en augmented reality virtueel tot leven gewekt. De tien nieuwe speerpunten in de Archeo Route Limburg zijn van Zuid- tot Noord-Limburg langs de Maas te vinden. De virtuele
vondsten van deze 10 Maaswerken locaties zijn live te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Limburg werd na de overstromingen in 1993 en 1995 afgelopen juli opnieuw getroffen door extreem hoogwater. De grilligheid van dit natuurfenomeen blijft een uitdaging voor de mensheid. Het bepaalt al eeuwen sterk het leven van de bewoners langs de rivier en voor een groot deel hoe het landschap in onze provincie eruit ziet. Daarom brengt de organisatie van het netwerk een ‘Ode aan de Maas’ in 2021 en 2022, tijdens talrijke initiatieven, waaronder dit nieuwe project ‘Leven langs de Maas’.

Verschil met eerdere speerpunten

Het verschil met de 59 eerder al geplaatste archeologische speerpunten is dat de tien nieuwe punten één samenhangend verhaal vertellen, namelijk dat van de Maas als levensader van Limburg, wat eeuwen voordat de provincie in zijn huidige vorm
bestond al zo was. Het archeologisch onderzoek is in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd vanuit het programma ‘De Maaswerken’. Dit moet meer ruimte aan de rivier bieden, in combinatie met dijkversterkingen. De oudste sporen van mensachtigen zijn in de buurt van de Maas gevonden, de eerste landbouwers van Nederland vestigden zich aan de Limburgse Maas en in de eeuwen daarna ontstonden daar dorpen en machtige steden.

Bert Mennings: "Verdieping van de verhalen"

"De archeologische vondsten zeggen veel over ons leven met de rivier en over de transformaties die we door de tijd hebben meegemaakt,” zegt directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum. "Het Limburgs Museum biedt verdieping bij die verhalen,” vertelt Mennings. "Wie de locatie van het speerpunt bezoekt, ziet en hoort via de app de Geschiedenis tot leven komen. In ons museum kun je ook de echte objecten zien en het grotere verhaal erachter ontdekken.”

Samenwerking

Het Maaswerken-project waaruit de tien locaties voortkomen, wordt gefinancierd door Rijkswaterstaat en de Provincie Limburg. Realisatie van het project ontstaat door een samenwerking van beide partijen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Limburgs Museum en Limburg Marketing. En dat in nauwe samenwerking met de gemeentes waar de tien locaties tot medio volgend jaar geplaatst zullen gaan worden. Dit zijn Maastricht, Meerssen, Stein, Maasgouw, Roermond, Leudal, Venlo, Bergen en Horst aan de Maas.
Trefwoorden: route, Maas, archeologie, museum, DMO

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/12/21
Longlist Wandelroute van het Jaar 2022
Wandelen is populairder dan ooit. Tijdens lockdowns trokken honderdduizenden Nederlanders, Belgen en...
08/12/21
Eurail introduceert nieuw distributieplatform voor Interrail Passen
Eurail, het bedrijf achter de Eurail en Interrail treinpassen, lanceert een nieuw distributieplatfor...
08/12/21
No Such Ventures investeert zes miljoen euro in camper deelplatform Goboony
Camper deelplatform Goboony heeft de kas goed gevuld tot bijna €10 miljoen met een nieuwe inves...
08/12/21
Nivon nieuwe eigenaar van Camping de Gronselenput in Wijlre
Al sinds 1936 is het stuk grond aan de voet van de Keutenberg in eigendom van de huidige Stichting P...
08/12/21
MarketingOost wil vrijetijdseconomie in coalitieakkoorden
Marketing Oost heeft een Visiedocument geschreven met als doel dat de vrijetijdseconomie een vaste plek krijgt in de coalitieakkoorden van alle Overijsselse gemeenten. Wat stelt deze Overijsselse DMO voor?
08/12/21
Toeristisch imago Groningen sterk verbeterd
Hoe heeft het toeristisch imago van Groningen zich de afgelopen jaren ontwikkeld? De provincie liet het uitzoeken met verrassende resultaten.
08/12/21
De nieuwe LF Waterlinieroute is genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2022!
De nieuwste LF-icoonroute, de LF Waterlinieroute, is genomineerd voor Fietsroute van het Jaar. De ro...
07/12/21
Enkele reistrends voor 2022
Met nog een kleine maand te gaan, klopt het jaar 2022 aan de deur. We zijn veel bezig met trends en ontwikkelingen. Een paar opvallende en ook vreemde trends zetten we alvast bij elkaar.