Geplaatst op: 11-10-2021

Mogelijk acties bij afhandeling vliegtuigen Schiphol

Mogelijk acties bij afhandeling vliegtuigen Schiphol
Acties dreigen bij de afhandeling van vliegtuigen op Schiphol.
Vakbond FNV dreigt met acties als de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van medewerkers in de afhandeling op luchthaven Schiphol niet snel structureel verbeteren.  Afgelopen zomer liep het personeelstekort zo hoog op dat er veel fouten gemaakt werden.

Dat laat de vakbond weten in een brief aan het ministerie van IenW, de Schiphol Group en de afhandelingsbedrijven op de luchthaven. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: ‘Wat de afhandelingsmedewerkers afgelopen zomer hebben moeten meemaken, oversteeg alle ervaringen in de voorafgaande jaren. Dat willen we nooit meer.’

Service aan passagiers geraakt

Deze zomer ging het op Schiphol aan alle kanten mis bij het afhandelen van vliegtuigen. Onervaren en onopgeleide medewerkers kregen door het personeelstekort de verantwoordelijkheid voor het beladen van vliegtuigen of boarden van honderden passagiers. Er ontstonden lange wachtrijen, koffers gingen niet mee en zelfs piloten en kantoorpersoneel moesten bijspringen. ‘Deze chaos is slecht voor de passagiers, voor de vliegveiligheid en natuurlijk voor al die medewerkers, die keihard moesten werken voor een minimumloon of stagevergoeding’, aldus Van Doesburg.

Drie eisen

In de brief stelt FNV drie eisen. Van de afhandelaars wil de vakbond een sector-cao, met daarin onder meer een minimum inkomen van 14 euro per uur en vaste contracten. De Schiphol Group moet sociale vestigingseisen opleggen, die afhandelingsbedrijven onder meer verplichten om te zorgen voor veilig werk. En van het ministerie eist FNV een beperking op het aantal afhandelingsbedrijven. Van Doesburg: ‘Dat zijn er nu maar liefst acht, die elkaar de tent uitvechten. Bij andere Europese luchthavens zijn dat er twee, soms drie.’

Acties

Als de aangeschreven organisaties de komende maanden niet tot afspraken komen over de eisen, stelt FNV acties in het vooruitzicht. Werkonderbrekingen worden daarbij niet uitgesloten. Volgens de vakbond weten de organisaties al jaren dat het systeem niet werkt en liet afgelopen zomer dat pijnlijk zien. ‘Het is niet voor het eerst dat we het hier over hebben. Voor ons is de maat vol. De tijd van pappen en nat houden is nu echt voorbij’, aldus Van Doesburg.
Trefwoorden: afhandeling, vliegtuig, laden, service, Schiphol

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  14/10/21
  Varkens in nood op Lisboa Airport
  Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
  16/07/21
  Van duurzaam herstel naar een duurzame sector
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
  09/07/21
  Dromomania
  Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
  07/06/21
  Bezint eer ge begint!
  Bezint eer ge begint!
  07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
  De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
  02/05/21
  Pegasus of luchtfietserij?
  Pegasus of luchtfietserij?
  02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
  Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  15/10/21
  Fletcher Hotels neemt twee hotels over op Rotterdam The Hague Airport
  Fletcher Hotels heeft een overeenstemming bereikt over de overname van twee hotels op de luchthaven ...
  15/10/21
  Vier maanden Groninger bruggen Noord-Willemskanaal dicht
  Alle Groninger bruggen over het Noord-Willemskanaal blijven vanaf maandag 18 oktober 2021 vier maanden dicht voor de recreatievaart. Dit komt door werkzaamheden op en rond het kanaal bij de Julianabrug. Voor de beroepsvaart worden de bruggen wel bediend maar dan met aangepaste tijden.
  14/10/21
  Provincie werkt mee aan mooie en veilige dijken op trajecten Salmsteke-Schoonhoven en Wijk bij Duurstede-Amerongen
  Provincie Utrecht heeft als partner de plannen voor de ontwikkelingen op het dijktraject Salmsteke-S...
  14/10/21
  Exclusief voor leden
  Jorrit Hendriks en Laurens Taekema richten platform Ecohuisje op
  Op de website Ecohuisje.nl worden louter duurzame accommodaties getoond, van tiny house tot luxe vil...
  14/10/21
  Exclusief voor leden
  Plaatsen valse reviews verboden vanaf 2022
  De regels voor online reviews worden fors aangescherpt. “Er is online nog een wereld te winnen als het gaat om het volledig en duidelijk informeren van de consument," meldt minister Blok. Bij recreatie en reizen zijn reviews van groot belang omdat er onderwerpen in staan die een aanbieder niet of anders verwoord.
  14/10/21
  Verfijning van strategie nodig voor de internationale bezoekerseconomie
  Albert Postma (NHL Stenden en betrokken bij kennisinstelling CELTH) mocht bij de Tourism Committtee van de OECD zijn visie geven over de strategieën voor de internationale bezoekerseconomie om uit het dal van de pandemie te klimmen. In Nederland lijkt alles weer richting de strategie ‘business as usual’ te gaan. Internationaal gezien lukt dat niet. De lage vaccinatiegraad is het spaak in het wiel voor de ontwikkeling. Hoe zet je dan wel de strategie op
  14/10/21
  Bijna 350000 bezoekers op de `kampeer & Caravan Jaarbeurs
  Op zondagmiddag 9 oktober, 17 uur, klonk het eindsein van de van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs,...
  13/10/21
  Limburg haakt aan op 10.000 km hike Liberation Route
  Limburg is volop bezig met de voorbereidingen voor de Liberation Route Europe Hiking Trail, melden de DMO's in Limburg. Mede dankzij een bijdrage van het vfonds, Provincie Limburg en alle Limburgse gemeenten wordt Limburg onderdeel van deze bekende internationale wandelroute. Deze route van maar liefst 10.000 kilometer neemt de wandelaar mee van Londen naar Berlijn in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45.