Geplaatst op: 11-10-2021

Mogelijk acties bij afhandeling vliegtuigen Schiphol

Mogelijk acties bij afhandeling vliegtuigen Schiphol
Acties dreigen bij de afhandeling van vliegtuigen op Schiphol.
Vakbond FNV dreigt met acties als de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van medewerkers in de afhandeling op luchthaven Schiphol niet snel structureel verbeteren.  Afgelopen zomer liep het personeelstekort zo hoog op dat er veel fouten gemaakt werden.

Dat laat de vakbond weten in een brief aan het ministerie van IenW, de Schiphol Group en de afhandelingsbedrijven op de luchthaven. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: ‘Wat de afhandelingsmedewerkers afgelopen zomer hebben moeten meemaken, oversteeg alle ervaringen in de voorafgaande jaren. Dat willen we nooit meer.’

Service aan passagiers geraakt

Deze zomer ging het op Schiphol aan alle kanten mis bij het afhandelen van vliegtuigen. Onervaren en onopgeleide medewerkers kregen door het personeelstekort de verantwoordelijkheid voor het beladen van vliegtuigen of boarden van honderden passagiers. Er ontstonden lange wachtrijen, koffers gingen niet mee en zelfs piloten en kantoorpersoneel moesten bijspringen. ‘Deze chaos is slecht voor de passagiers, voor de vliegveiligheid en natuurlijk voor al die medewerkers, die keihard moesten werken voor een minimumloon of stagevergoeding’, aldus Van Doesburg.

Drie eisen

In de brief stelt FNV drie eisen. Van de afhandelaars wil de vakbond een sector-cao, met daarin onder meer een minimum inkomen van 14 euro per uur en vaste contracten. De Schiphol Group moet sociale vestigingseisen opleggen, die afhandelingsbedrijven onder meer verplichten om te zorgen voor veilig werk. En van het ministerie eist FNV een beperking op het aantal afhandelingsbedrijven. Van Doesburg: ‘Dat zijn er nu maar liefst acht, die elkaar de tent uitvechten. Bij andere Europese luchthavens zijn dat er twee, soms drie.’

Acties

Als de aangeschreven organisaties de komende maanden niet tot afspraken komen over de eisen, stelt FNV acties in het vooruitzicht. Werkonderbrekingen worden daarbij niet uitgesloten. Volgens de vakbond weten de organisaties al jaren dat het systeem niet werkt en liet afgelopen zomer dat pijnlijk zien. ‘Het is niet voor het eerst dat we het hier over hebben. Voor ons is de maat vol. De tijd van pappen en nat houden is nu echt voorbij’, aldus Van Doesburg.
Trefwoorden: afhandeling, vliegtuig, laden, service, Schiphol

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  12/09/22
  Janken om personeel
  De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
  12/07/22
  Het roer om!?
  Het roer om!?
  12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
  Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
  28/04/22
  Geef toerisme een nieuwe toekomst
  Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
  31/03/22
  Build Back Better
  Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
  13/01/22
  Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
  Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  02/12/22
  Exclusief voor leden
  Belevingskaart Elst opgeleverd
  De Belevingskaart Elst en omgeving is gelanceerd op woensdag 23 november. Het is een handgetekende plattegrond waarop alles staat wat er te beleven is in Elst en omgeving. Het was Hester van Aalst van Stichting ‘Verbinden en Ontmoeten Elst’, die in de belevingskaart een gereedschap zag om mensen te verbinden en ontmoetingen te creëren in haar eigen dorp.
  02/12/22
  Meer subsidie voor agrarisch en religieus erfgoed Zuid-Holland
  De Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten 2013 van de provincie Zuid-Holland is vanaf 1 december 2022 op een aantal onderdelen verruimd en is er een extra subsidiemogelijkheid voor agrarisch erfgoed gecreëerd.
  02/12/22
  Utrechts Landschap nieuwe eigenaar van Harlanterrein bij Zeist
  Utrechts Landschap heeft vandaag het Harlanterrein bij Zeist aangekocht. Het perceel van 8 hectare l...
  02/12/22
  Exclusief voor leden
  Economie gestut maar wie betaalt de gewerkte uren
    Bank ING komt met waarschuwende woorden. Voorlopig doet de economie het goed met een arbe...
  01/12/22
  35 miljoenste rit OV-fiets
  Sinds spoorbedrijf NS in 2008 startte met de fietsverhuur, steeg elk jaar het aantal abonnementhouders en het aantal fietsritten. Dit jaar bereikt NS een mijlpaal: de 35 miljoenste OV-fietsrit.
  30/11/22
  Alle natte neuzen verzamelen voor het goede doel!
  The Big Walk, de grootste hondenwandeling van Nederland, zal komend jaar plaatsvinden op recreatiege...
  30/11/22
  Vernieuwing musea provincie Groningen
  Nieuwe museumzalen met moderne presentatietechnieken worden mogelijk voor museum Nienoord in Leek door een subsidie van de provincie Groningen. Bij veel mensen is het museum bekend als het Nationaal Rijtuigmuseum. Het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal verhuist en wordt meteen vernieuwd.
  30/11/22
  Flexibele aankomsten bij EuroParcs
  EuroParcs gaat in 2023 flexibele aankomsten van maandag tot en met zaterdag mogelijk maken. Ook het minimum aantal overnachtingen is teruggebracht van 3 naar 2 nachten.