Geplaatst op: 28-09-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media

Een dementievriendelijke horeca is nodig om gasten met dementie te blijven ontvangen

Gratis training omgaan met dementie in de horeca

Een dementievriendelijke horeca is nodig om gasten met dementie te blijven ontvangen

Moeite hebben om de menukaart te begrijpen, drukte ervaren, niet altijd begrepen worden door het personeel… Voor mensen met dementie kan het bezoeken van een horecagelegenheid soms best lastig zijn. Ze bezoeken een horecagelegenheid eerder als het personeel kennis heeft over het omgaan met gasten met dementie, zo blijkt uit onderzoek van Samen dementievriendelijk. "Ik denk dat het belangrijk is voor medewerkers om minder zenuwachtig en verlegen om te gaan met mensen met dementie in je restaurant”, zegt meesterkok Ron Blaauw. Samen dementievriendelijk zet zich daarom in om de horeca dementievriendelijker te maken en biedt een gratis onlinetraining aan voor horecamedewerkers.


In Nederland leven zo’n 290.000 mensen met dementie. Vanwege de vergrijzing loopt dit aantal naar verwachting de komende jaren fors op, naar een half miljoen in 2050. Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met hun ziekte, waarvan 6,5 jaar gewoon thuis. Zij doen de dagelijkse boodschappen, gaan naar de kapper en drinken graag een kopje koffie buiten de deur.
Uit onderzoek onder ruim 300 mantelzorgers blijkt namelijk dat 2/3 van hun naasten met dementie nog horecagelegenheden bezoeken. 44% geeft aan dat zij dat eerder doen als het personeel getraind is in het omgaan met gasten met dementie. Meestal is het personeel echter niet op de hoogte van het feit dat mensen met dementie hun gelegenheid bezoeken. Hoe herken je dan dat iemand mogelijk dementie heeft? En hoe kun je hen op een goede manier ontvangen?


Ron Blaauw: "Zó kan het ook”

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk deel uitmaken van de samenleving. Dat is te zien in de tv-serie Restaurant Misverstand, die momenteel wekelijks te zien is op SBS6. Hierin worden 11 mensen met dementie gevolgd die als restaurantmedewerker aan de slag gaan, onder de bezielende leiding van meesterkok Ron Blaauw. Alle deelnemers zijn gedreven om te laten zien wat er ondanks hun ziekte allemaal nog wél kan. Ron Blaauw: "Ik denk dat het belangrijk is dat mensen met dementie moeten kunnen blijven meedraaien in de maatschappij. Met hulp en begeleiding is dat mogelijk”.


Dementievriendelijke horeca? Train personeel!

Vaker bezoeken mensen met dementie een horecagelegenheid als gast. Dan is het voor een horecamedewerker belangrijk om de chaos en verwarring in het hoofd van mensen met dementie te begrijpen. Dat is gelukkig eenvoudig te leren. Ron Blaauw: "Ik heb mijn medewerkers gevraagd om de onlinetraining ‘GOED omgaan met dementie in de horeca’ te volgen om een nog betere beleving voor mensen met dementie en onze medewerkers te creëren”.  In deze gratis online training leren medewerkers in 15 minuten de signalen van dementie te herkennen en beter om te gaan met gasten met dementie die horecagelegenheden bezoeken. "Het mooie is dat de training voor iedereen te doen is. Of je nu op een terras werkt, in een luxe restaurant of in een cafetaria: Iedereen kan het”, aldus Ron Blaauw.


De online training is voor iedereen die werkzaam is in de horeca gratis beschikbaar.

Link: https://www.samendementievriendelijk.nl/horeca
Topics:Horeca
Trefwoorden: Dementievriendelijke, dementie, gratis training

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/12/21
Johan Moerman is Officier in de Orde van de Oranje-Nassau
Koning Willem-Alexander heeft oud-directeur van Rotterdam Festivals Johan Moerman benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau.
28/11/21
Sector weer op slot, steunmaatregelen aangekondigd
Vrijdagavond heeft het Nederlandse kabinet nieuwe lockdownachtige maatregelen afgekondigd. Nederland gaat de facto om 17:00u op slot om het aantal bewegingen te beperken. Doel is het aantal besmettingen en daaruit voortvloeiende ziekenhuis- en ic-opnames te beperken. En weer is de vrijetijdssector de knop waar het kabinet aan draait. De oude steunmaatregelen worden weer opgetuigd.
26/11/21
Evenementensector voorziet ook in 2022 nog veel beperkingen
De evenementensector verwacht ook in 2022 nog het hele jaar met beperkingen te maken te hebben als gevolg van diverse corona maatregelen. Dat blijkt uit een recente quickscan binnen de totale branche waarvan onderzoeksbureau Respons vandaag de resultaten publiceert.
25/11/21
Overhandiging eerste tactiele prentenboek van sprookje De redders van Ruigrijk
Deze week is het allereerste tactiele exemplaar van het sprookje ‘De Redders van Ruigrijk’ overh...
13/11/21
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door!
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door. Ook na de aanscherping van de coronamaatregelen is een vakbeurs, een zogenaamd doorstroomevenement, mogelijk. Ook NRIT is samen met HISWA-RECRON zeer actief op deze vakbeurs in Hardenberg.
11/11/21
Van Gogh museum wint internationale publieksprijs Remarkable Venue Award
Gisteravond maakte Tiqets tijdens de Remarkable Venue Awards (RVAs), awardcerenomie op de Tourism In...
11/11/21
Hotel TwentySeven is chicste design hotel ter wereld
Hotel TwentySeven in Amsterdam is door de internationale organisatie Boutique Hotels verkozen tot he...
11/11/21
Groningen stimuleert bestaande en nieuwe evenementen
Alhoewel we vanwege de pandemie al twee jaar nauwelijks naar evenementen kunnen, heeft de provincie Groningen een nieuwe subsidieregeling voor evenementen in elkaar getimmerd. Er komt een regeling voor grote terugkerende evenementen en een regeling voor kleinschalige evenementen en arrangementen.