Geplaatst op: 16-09-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Friesland maakt big data inzichtelijk en bruikbaar

Friesland maakt big data inzichtelijk en bruikbaar

Deze zomer hebben ze bij DataFryslân niet stilgezeten. Ze hebben een mooie zomerserie gemaakt rond de klantreis van toeristen naar Friesland, waarbij ze gebruik hebben gemaakt van verschillende (big)bronnen. Met het dashboard Toere Troch Fryslân heeft DataFryslân een manier ontwikkeld om de ‘reis’ van de bezoekers aan Fryslân in beeld te brengen. De afgelopen zomer passeerden een aantal items uit het door DataFryslân ontwikkelde dashboard de revue, om te laten zien waar welke informatie vandaan kan komen, wat je daarmee kunt en hoe slimme, nieuwe manieren zijn gevonden om uit verschillende, soms onverwachte databronnen nieuwe informatie te genereren.

Voor DataFryslân is Toerisme & Recreatie een van de speerpunten in het onderzoeksprogramma. Programmaleider Jasper Heslinga en het team van data scientists legt de focus bij dit thema op de customer journey: "We willen het hele traject van een bezoek aan Fryslân weten”, zegt Heslinga. "Hoe beslissen mensen dat ze naar Fryslân willen gaan, hoe oriënteren ze zich op hun verblijf, hoe en waar boeken ze hun reis, hoe ziet hun verblijf in Fryslân eruit en hoe en waar beoordelen ze hun bezoek na afloop.”

Data inzichtelijk maken

Dat vraagt om veel data. Maar door een aantal bestaande databronnen rondom toerisme op een rij te zetten en die aan te vullen met een reeks online bronnen heeft het team van DataFryslân geprobeerd om op een eenvoudige en toegankelijke manier een overzicht te krijgen en inzicht te geven in een aantal kennisvragen rondom toerisme in Fryslân.

Dashboard Toere Troch Fryslân

Zo ontstond het dashboard Toere Troch Fryslân. Heslinga: "Met dat dashboard willen we laten zien dat we heel veel informatie hebben ontsloten waar tot op heden weinig tot niets mee werd gedaan, denk aan bronnen als Tripadvisor of Airbnb. Kijk, binnen de toerismebranche zelf is er natuurlijk ook een schat aan data beschikbaar, maar die is versnipperd. Vaak weten partijen in die sector vooral alles van hun eigen klant. Maar een totaalbeeld is er niet: stel dat je wilt weten hoe er door bezoekers wordt gesproken over de kwaliteit van hotels in gemeente x, dan kun je lang zoeken. In dit dashboard kun je op gemeenteniveau klikken en vind je aan de hand van reviews hoe de hotels in die gemeente scoren.”  

Werk in uitvoering

Toere Troch Fryslân is geen afgerond project dat álle vragen beantwoordt. Het is werk in uitvoering, een etalage boordevol mogelijkheden. De volgende stap? "We hebben veel werk verzet, maar is er nog genoeg te doen om de kwaliteit van de data nóg meer te verbeteren en er nog meer uit te kunnen halen. Daar hebben we simpelweg tijd voor nodig en liefst ook partners die met ons optrekken – dat is immers waar DataFryslân voor staat: samenwerken om iets te maken waar Fryslân baat bij heeft”, zegt Heslinga. "Het dashboard zoals het er nu staat moet je zien als een proof of concept, als demonstratie van wat er kan”, zegt Heslinga.  

Potentie laten zien

Om de potentie van het dashboard te laten zien, liet DataFryslân de afgelopen zomer een aantal items uit het dashboard de revue passeren, om te laten zien waar welke informatie vandaan kan komen, wat je daarmee kunt en hoe slimme, nieuwe manieren zijn gevonden om uit verschillende, soms onverwachte databronnen nieuwe informatie te genereren. Gemist? Lees ze hier terug:

'Fryslân door de ogen van bezoekers'
Intro: https://lnkd.in/dsb8zs3J
'Verre vrienden en goede buren: Wie bezoekt Fryslân'
Deel 1: https://lnkd.in/dGcsApHq
'Google als vakantiegids: wat willen we weten over Fryslân?'
Deel 2: https://lnkd.in/deZcNQif
'Pitten bij particulieren: Airbnb in Fryslân'
Deel 3: https://lnkd.in/dJT-NXDe
'Hoe houdt Fryslân zijn gasten bezig?'
Deel 4: https://lnkd.in/dBZBBXgX
'Fryslân op de foto'
Deel 5: https://lnkd.in/d-7Ggsjw
'Hoe brengen bezoekers Fryslân onder woorden?'
Deel 6: https://lnkd.in/dZ7zstEG
'De beste van de klas: Fryslân op rapport'
Deel 7: https://lnkd.in/dqwg92cD

Topics:Onderzoek
Trefwoorden: onderzoek, data, big data, Friesland

||| Blogs |||

14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/10/21
Fletcher Hotels neemt twee hotels over op Rotterdam The Hague Airport
Fletcher Hotels heeft een overeenstemming bereikt over de overname van twee hotels op de luchthaven ...
15/10/21
Vier maanden Groninger bruggen Noord-Willemskanaal dicht
Alle Groninger bruggen over het Noord-Willemskanaal blijven vanaf maandag 18 oktober 2021 vier maanden dicht voor de recreatievaart. Dit komt door werkzaamheden op en rond het kanaal bij de Julianabrug. Voor de beroepsvaart worden de bruggen wel bediend maar dan met aangepaste tijden.
14/10/21
Provincie werkt mee aan mooie en veilige dijken op trajecten Salmsteke-Schoonhoven en Wijk bij Duurstede-Amerongen
Provincie Utrecht heeft als partner de plannen voor de ontwikkelingen op het dijktraject Salmsteke-S...
14/10/21
Exclusief voor leden
Jorrit Hendriks en Laurens Taekema richten platform Ecohuisje op
Op de website Ecohuisje.nl worden louter duurzame accommodaties getoond, van tiny house tot luxe vil...
14/10/21
Exclusief voor leden
Plaatsen valse reviews verboden vanaf 2022
De regels voor online reviews worden fors aangescherpt. “Er is online nog een wereld te winnen als het gaat om het volledig en duidelijk informeren van de consument," meldt minister Blok. Bij recreatie en reizen zijn reviews van groot belang omdat er onderwerpen in staan die een aanbieder niet of anders verwoord.
14/10/21
Verfijning van strategie nodig voor de internationale bezoekerseconomie
Albert Postma (NHL Stenden en betrokken bij kennisinstelling CELTH) mocht bij de Tourism Committtee van de OECD zijn visie geven over de strategieën voor de internationale bezoekerseconomie om uit het dal van de pandemie te klimmen. In Nederland lijkt alles weer richting de strategie ‘business as usual’ te gaan. Internationaal gezien lukt dat niet. De lage vaccinatiegraad is het spaak in het wiel voor de ontwikkeling. Hoe zet je dan wel de strategie op
14/10/21
Bijna 350000 bezoekers op de `kampeer & Caravan Jaarbeurs
Op zondagmiddag 9 oktober, 17 uur, klonk het eindsein van de van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs,...
13/10/21
Limburg haakt aan op 10.000 km hike Liberation Route
Limburg is volop bezig met de voorbereidingen voor de Liberation Route Europe Hiking Trail, melden de DMO's in Limburg. Mede dankzij een bijdrage van het vfonds, Provincie Limburg en alle Limburgse gemeenten wordt Limburg onderdeel van deze bekende internationale wandelroute. Deze route van maar liefst 10.000 kilometer neemt de wandelaar mee van Londen naar Berlijn in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45.