Geplaatst op: 26-08-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Sector stuurt noodkreet aan minister-president

Sector stuurt noodkreet aan minister-president
Afbeelding van Darko Djurin via Pixabay

Gastvrij Nederland heeft samen met andere brancheorganisaties in de gastvrijheidssector een noodkreet aan minister-president Rutte gestuurd. Ze maken zich grote zorgen om het stoppen van de steunmaatregelen na het derde kwartaal. De noodkreet wordt ingegeven door het feit dat veel bedrijven nog lang niet op hun normale niveau kunnen opereren door (internationale) maatregelen om de pandemie te beteugelen. Ook het feit dat het veelal om kapitaalintensieve bedrijven gaat verdiept de problematiek. Daarnaast maken de organisaties zich zorgen om het risico dat zonder maatregelen een deel van de toeristische- en congresinfrastructuur verdwijnt. Dat zou naast het grote persoonlijke leed kapitaalvernietiging betekenen.

De brief is ondertekend door CLC-Vecta, CBRB, HISWA RECRON, KNV, KHN, KVNR en het platform Gastvrij Nederland van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Grote problemen op microniveau

In de brief constateren de organisaties dat de Nederlandse economie op macroniveau inderdaad weer op volle toeren draait maar op microniveau is dat nog lang niet het geval. "Met dit schrijven vragen we uw nadrukkelijke aandacht voor een groep ondernemers die het zonder hulp en steun de komende maanden alsnog niet gaat redden. Die door de overheidsmaatregelen tot nu toe tot op het bot heeft ingeteerd op het eigen vermogen en voor wie stoppen óók geen optie is. Een groep met specifieke problemen die tot dusver onvoldoende zijn onderkend en het hart van onze toeristische- en congresinfrastructuur vormt”, schrijven de organisaties. 

Ondernemers hebben alles al gedaan

De bedrijven waarover wordt gesproken hebben hoge kapitaalslasten en een hoge mate van afhankelijkheid van binnen- en buitenlandse gasten. Het gaat onder andere om touringcarbedrijven, hotelketens, rondvaartbedrijven, locaties voor beurzen en congressen, evenementen, groepsaccommodaties en reisbedrijven. Dat met aanstaande verdere versoepelingen bijna alles weer kan in Nederland helpt deze bedrijven onvoldoende. "Natuurlijk begrijpen wij dat – zoals we vaker horen en lezen – ‘ondernemers niet volledig en eindeloos met overheidsgeld overeind kunnen worden gehouden’. Niet voor niets hebben wij zelf veel van ons eigen (privé) vermogen in onze bedrijven gestopt. En wees ervan overtuigd dat wij alles doen wat we kunnen om ons aan de huidige situatie aan te passen, om onze mooie bedrijven – vaak met een lange historie – van de ondergang te redden. Maar wij kunnen dat niet alleen én niet eenvoudig. In onze kapitaalintensieve bedrijven – zoals met een fors wagenpark, vloot, diverse hotelpanden of enorme vooruitbetaalde reissommen – hebben we weinig mogelijkheden om in de kosten te snijden. We hebben al mensen moeten laten gaan, maar in ons soort bedrijven zet alleen het inkrimpen van het personeelsbestand (te) weinig zoden aan dijk. En businessmodellen grondig aanpassen, dat kost tijd; meer tijd dan we nu krijgen doordat de steun aan het einde van het derde kwartaal stopt.

Maatwerk van overheid verwacht

De organisaties vragen minister-president Rutte om een gesprek en maatwerk. "Onze bedrijven zijn geen ‘dor hout’; wij zien en hebben volop perspectief”, schrijven ze in de noodkreet. "Wij hebben nu overcapaciteit, hetgeen veel kost.” Maar ze moeten ook erkennen dat ze net als iedereen niet weten wat het nieuwe normaal word. Maar ze willen niet met steeds beter zicht op onze toekomst vlak voor de eindstreep omvallen en de bedrijven aanpassen aan de realiteit. "Zonder steun om hopelijk tijdelijke overcapaciteit te financieren, redden wij het niet. Wij vragen de overheid ons bij te staan, om ook voor onze bedrijven toekomstperspectief te houden. Dat is met het steunbeleid voor de meeste andere bedrijven ook gelukt. Er is teveel opgebouwd aan vloot, hotelwezen, touringcarbedrijven, congresgebouwen en andere capaciteit om dat nu zonder meer kapot te laten gaan. Dat zou funest zijn voor onze uitstekende toeristische en congresinfrastructuur, die juist zo enorm belangrijk is voor de Nederlandse economie.”

Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, corona, crisis

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/05/22
Phoenix Awards naar Vacansoleil en Filmcafé
Vacansoleil Camping Holidays heeft tijdens de Big Improvement Day de award gewonnen voor onderneming die zich krachtig heeft hersteld na een moeilijke periode. Het laat ook zien hoe zwaar Vacansoleil leed tijdens de coronajaren. Ook in de tweede categorie won een bedrijf uit de vrijetijdseconomie, het Filmcafe.
18/05/22
Ondernemersvertrouwen neemt toe maar ruim 46% heeft zorgen om prijsstijgingen
Het is een bijzondere tijd met aan de ene kant stijgend ondernemersvertrouwen maar er zijn grote zorgen om prijsstijgingen voor materialen en dienstverlening.
18/05/22
Genomineerde accommodaties bij Bed & Breakfast Nederland voor 2022
Drie bed & breakfasts maken kans op de titel ‘Beste B&B van Nederland 2022. Er zijn nog 3 categorieën met genomineerde accommodaties.
13/05/22
Mooiste kasteel van Nederland een hostel?
De ANWB-verkiezing Allermooiste kasteel van Nederland nadert de ontknoping. Het kan zijn dat het mooiste kasteel een hostel is. De jury kijkt ook naar de verbinding met recreatie.
12/05/22
Neem een kijkje in het Romeins verleden
Ben je geïnteresseerd in erfgoed, neem dan een kijkje in het verleden met de vitrinekastjesroute. D...
12/05/22
Exclusief voor leden
Snel herstel horeca maar volledig herstel in 2023
Gedurende 2022 vindt er in de horeca een grote inhaalslag plaats met een verwachte volumegroei van 30% tot 35%. Ondanks de forse groei zal de horecasector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie, verwacht bank ING. Deze bank legt ook het gunstige verband tussen evenementen en volumegroei van de horeca.
11/05/22
Dormio start huizenverkoop Resort De Hondsrug
De verkoop van vakantiewoningen op het nieuwe Dormio Resort De Hondsrug is gestart. Het gaat om een 70-tal vakantiewoningen. Dormio bouwt verschillende woningen voor specifieke doelgroepen.
10/05/22
Flinke prijsstijgingen in vrijetijdssector
Het inflatiespook is weer helemaal terug. Wat betekent dat voor prijzen in de vrijetijdssector?