Geplaatst op: 29-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen

Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Maandag neemt het Nederlandse kabinet waarschijnlijk een beslissing over het al of niet doorgaan van eendaagse festivals zonder vaste placering. Het kort geding is daarom aangehouden. Inmiddels is ook meer duidelijk over de recente uitbraken bij festivals en horeca. Vanwege de ontwikkelingen krijgen evenementen 40 miljoen euro extra aan steun. 

Het kabinet beslist waarschijnlijk maandag 2 augustus over het evenementenseizoen. Aan het Outbreak Management Team is advies gevraagd onder welke voorwaarden eendaagse evenementen doorgang kunnen vinden. Het aangespannen kort geding is aangehouden. Mocht het kabinet negatief beslissen, dan gaan de procedure verder. 

130 besmette personen op festival

Inmiddels is er ook meer duidelijk over de besmettingen op het Utrechtse festival Verknipt en de besmettingen in de discotheek in Enschede. Van de 20.000 bezoekers op het festival Verknipt bleken er naderhand 1.100 besmet. Volgens de GGD regio Utrecht liepen er op het festival naar schatting 130 besmette bezoekers rond die eerder bij feestjes en in de horeca besmet zijn geraakt. Deze casus toont aan hoe kwetsbaar het systeem van Testen voor Toegang is. Ten tijde van het festival mocht de test maximaal 40 uur oud zijn, dat is nu -conform de oorspronkelijke protocollen weer teruggebracht naar 24 uur. 

1 superspreader in discotheek

In Enschede is waarschijnlijk 1 persoon verantwoordelijk voor de bijna 200 besmettingen in discotheek Aspen. GGD-arts Sanne Mensink: "Op basis van alle onderzoeksgegevens vinden wij het waarschijnlijk dat er sprake is geweest van een zogeheten superspreader-event. Er zijn sterke aanwijzingen dat één SARS-CoV-2-besmettelijk persoon aanwezig is geweest en deze besmettingen heeft veroorzaakt. Door één aanwezig besmet persoon kunnen tientallen tot honderden andere personen besmet raken. Dit kon ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Belangrijke factoren die hebben bijgedragen, zijn de oprukkende -meer besmettelijke- deltavariant, het gedrag van mensen in de horeca -zoals luidkeels meezingen en hard praten, schreeuwen om boven muziek uit te komen- en onvoldoende ventilatie van de binnenruimte.”

40 miljoen euro extra aan steunmaatregelen

Voor de evenementensector is er nog wel een beetje goed nieuws. In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat laten weten dat de meer evenementen in aanmerking komen voor de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE). Het gaat dan in het bijzonder om evenementen die door het besluit van 9 juli werden verboden. Onder voorwaarden vallen eendaagse evenementen die gepland stonden voor de periode 10 juli tot en met 13 augustus ook onder deze regeling. Om te voorkomen dat evenementen de voorbereidingen staken voor evenementen in de periode 14 augustus - 3 september is de ATE ook tot die doelgroep verruimd. Evenementen moeten wel een vergunningsaanvraag laten zien van voor 9 juli.

Waar het de annulering van evenementen als gevolg van het op 9 juli aangekondigde verbod betreft, dekt de garantieregeling kosten die zijn gemaakt tot het moment van de persconferentie op 9 juli. Voor de meerdaagse evenementen met overnachting die per 26 juli verboden zijn tot 1 september, dekt de garantieregeling de kosten tot en met 26 juli. Bij een eventueel nieuw verbod, dekt de regeling kosten gemaakt tot het moment dat het verbod bekend wordt.  De regeling is primair gericht op het betalen van de variabele kosten aan toeleveranciers en is niet bestemd voor het terugbetalen van tickets of vaste kosten.

De geraamde kosten van de ATE stijgen door de in deze brief aangekondigde verlenging naar verwachting van € 80 miljoen naar € 120 miljoen.

Link: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2021Z14028&did=2021D29887
Trefwoorden: beleid, evenementen, corona, crisis, steunmaatregelen

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/09/21
Nederland weer open maar met coronatoegangsbewijs
Nederland gaat op 25 september verder open maar wel met een coronatoegangsbewijs. De regering ruimt de 1,5 meter in voor het toegangsbewijs en dat vindt niet iedereen positief. Brancheorganisaties reageren negatief op deze versoepelingen.
10/09/21
Muziek luisteren in Limburgse heuvels
Wanderlöss is een team van muzikale beroepsliefhebbers met wortels in Zuid-Limburg. Ze willen hun favoriete muziek brengen naar de velden, de heuvels, de hoeven, de paden en de bossen uit hun jeugd. Wanderlöss vindt voor het eerst plaats op 2 en 3 oktober en de eerste namen zijn bekend gemaakt.
08/09/21
Evenementenorganisator spant toch kort geding aan tegen de Staat
Omdat de onzekerheid en onduidelijkheid door 'Den Haag' echter nog altijd niet zijn weggenomen en 402 Automotive en tal van betrokkenen daardoor ernstig worden geschaad, is besloten tot alsnog een kort geding, op 14 september om 14.00 uur.
06/09/21
Prikkelarm testbezoek in Sea Life krijgt vervolg
Op 2 juni j.l. heeft Sea Life een prikkelarm testevenement gehouden. Wegens de vele aanmeldingen en ...
01/09/21
Randy & Rosie van Attractie- & Vakantiepark Slagharen dragen winnend modeontwerp Design Challenge
Lucas ten Holder wint Design Challenge van Attractie- & Vakantiepark Slagharen. Een wedstrijd vo...
01/09/21
Eerste live vakbeurs voor horeca in september
Gastvrij Rotterdam 2021 vindt fysiek plaats van 20 t/m 22 september in Rotterdam Ahoy. Het gastronomische platform voor de professionele horeca biedt een compleet aanbod aan food en non-food producten en innovatieve oplossingen.
31/08/21
Camperbeurs in Hardenberg gaat door
Na anderhalf jaar noodgedwongen ‘corona-pauze’ gaat de Camperbeurs in Hardenberg weer door. De Camperbeurs vindt plaats op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 in Evenementenhal Hardenberg.
30/08/21
65.000 bezoekers voor Theaterfestival Boulevard
Met veel aandacht voor het niet doorgaan van grote evenementen en festivals vergeten we wel eens dat er met kleine en geplaceerde evenementen wel veel mogelijk is. Mooi voorbeeld is Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch dat met 120 voorstellingen 65.000 bezoekers ontving. De organisatie spreekt wel van een langgerekte oefening in wendbaarheid.