Geplaatst op: 21-07-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Minder buitenlandse gasten voor Europese campings

Minder buitenlandse gasten voor Europese campings
Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Europese campings verwachten dit jaar minder buitenlandse gasten. Onduidelijkheid over de coronaregels en de kosten voor testen zijn de belangrijkste redenen voor de achterblijvende belangstelling. Wel verwachten de campings meer bezoek vanuit eigen land. Steeds meer campings faciliteren digital nomads. Dit blijkt uit het 2e jaarlijkse onderzoek van campingplatform JetCamp.com onder duizenden Europese campings en vakantieparken in Europa.

Minder boekingen voor Europese campings

Ongeveer de helft van de campings in Europa verwacht dit jaar minder boekingen dan het vorige corona jaar. Men mist, meer nog dan vorig jaar, de reguliere gasten uit Nederland (57%), België (48%), Duitsland (46%) en het Verenigd Koninkrijk (43%). Ook dit jaar wordt de bezetting opgekrikt door bezoekers uit eigen land, zo geeft de Italiaanse overheid vakantievouchers (bonus vacanze) van 500 euro uit waarmee gezinnen in eigen land op vakantie kunnen gaan. Ruim een derde (36%) van de respondenten verwacht een inhaalslag in september en oktober als de vaccinatiegraad hoger is, de Europese reis-app goed werkt en iedereen duidelijkheid heeft over de Europese reisregels. Meer dan 80% van de respondenten ziet een toename in het aantal digital nomads (remote workers) en heeft geïnvesteerd in betere en gratis Wifi.

57% heeft minder gasten uit Nederland en 48% minder vakantiegangers uit België

Meer dan de helft van campings en vakantieparken die aan de enquête deelnamen, noemden Nederland en België als landen met minder boekingen. Onduidelijkheid over de lokale corona-regels (benodigde type test, quarantaine, mondkapjesplicht) enerzijds en kosten van de benodigde tests (voor een gezin al snel een paar honderd euro) anderzijds worden als voornaamste redenen genoemd. De enquête werd afgelopen week gehouden, net voordat Nederland op de Europese Corona Kaart van de ECDC rood kleurde.  

Inhaalslag in september en oktober

36% van de ondervraagde respondenten verwacht een inhaalslag in september en oktober als de vaccinatiegraad hoger is, de 3e of 4e golf van besmettingen is afgenomen, de Europese reis-app (digital green pass) goed werkt en de reisregels duidelijk zijn en mogelijk versoepeld. Met name de campings die zicht richten op camperaars en stellen, en dus minder van schoolvakanties afhankelijk zijn, verwachten een goed najaar. "Het is bij ons heerlijk weer in september, met veel culinaire evenementen, perfect voor een weekend of weekje kamperen”, stelt een campingmanager aan de Chiemsee in Beieren, Zuid-Duitsland.

Meer glamping accommodaties en snelle en gratis Wifi

Door de toename van het aantal remote workers (digital nomads) geeft weer dan 80% van de respondenten aan te hebben geïnvesteerd in betere en gratis wifi. En zelfs 8% geeft aan in kantoorruimte, video-ruimte of bureaus te hebben geïnvesteerd. De staycation trend zet zich (noodgedwongen) door, hetgeen positief is voor de makers van glamping (safari) tenten en tiny houses. 37% van de respondenten heeft aan extra te investeren in glamping tenten en 23% doet dat in tiny hous

Trefwoorden: verblijsrecreati, campings, kampeerterreinen

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/07/21
Met een elektrisch aangedreven caravan over de Alpen
De elektrische auto is de schrik van elke caravanfabrikant. Een beperkt zeer trekgewicht met een lage actieradius zijn daarbij de grootste bedreigingen. Caravanfabrikant Dethleffs heeft daarom samen met moederbedrijf Erwin Hymer Group en toeleverancier ZF Friedrichshafen AG een elektrisch aangedreven caravan ontwikkeld.
23/07/21
Nog meer Nederlanders boeken in Nederland - dramatisch verlies door wegblijven buitenlandse gasten
De groeiende onzekerheid rondom de steeds wisselende reisadviezen houdt vakantiegangers in eigen land. Dat blijkt uit data van boekingsplatform BungalowSpecials.nl. Ondertussen tekent zich een forse verliespost af voor de vakantieparken door het missen van de buitenlandse gasten in de cruciale zomermaanden voor de toeristische sector.
21/07/21
Minder buitenlandse gasten voor Europese campings
Europese campings verwachten dit jaar minder buitenlandse gasten. Onduidelijkheid over de coronaregels en de kosten voor testen zijn de belangrijkste redenen voor de achterblijvende belangstelling. Wel verwachten de campings meer bezoek vanuit eigen land. Steeds meer campings faciliteren digital nomads.
19/07/21
TopParken verlengd contract voor duurzaam bedlinnen
Duurzaam ondernemen betekent dat je alle processen tegen het duurzame voetlicht moet houden. Ook je bedlinnen. TopParken doet dat al 12 jaar en hebben nu het contract met hun partner Blycolin weer verlengd.
14/07/21
EU-toerisme: -61%
Het toerisme in de Europese Unie is gedurende de pandemie ingestort. Het aantal nachten dat toeristen in logiesaccommodaties doorbrachten daalde tussen april 2020 en maart 2021 met maar liefst 61% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
14/07/21
Dramatische maand juli voor de reisbranche
Nadat in juni buitenlandse bestemmingen weer populairder werden dan vakanties in eigen land en het aantal boekingen op het niveau van 2019 zat, is de reisbranche in juli opnieuw ingestort. Vakantiegangers zoeken vooral weer naar bestemmingen in Nederland en het aantal boekingen is in een week tijd met 25 procent gedaald.
12/07/21
Exclusief voor leden
Trend forse stijging verkoop caravan en camper: mobiele accommodatie geeft veilig gevoel in pandemie
In de eerste helft van 2021 werden in Nederland exact 5.400 nieuwe caravans geregistreerd, oftewel ruim 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en het hoogste aantal sinds 2011 voor een eerste jaarhelft. De verkoop van caravans kende een aantal jaren een daling maar 2020 kwam de hernieuwde aandacht voor de sleurhut. Het negatieve sentiment rond de caravan lijkt omgeslagen. De populariteit stijgt dit jaar door.
12/07/21
Slapen bij de apen
Voor veel liefhebbers van apen wordt een droom werkelijkheid: slapen bij de apen in Apenheul. Het Apeldoornse dierenpark bestaat dit jaar 50 jaar en viert dat graag samen met de gasten.