Geplaatst op: 15-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Evementenorganisatoren willen gedegen onderzoek naar uitbraken

Evementenorganisatoren willen gedegen onderzoek naar uitbraken

De Alliantie van Evenementenbouwers vraagt de politiek niet te snel conclusies te trekken naar aanleiding van de berichtgeving rondom het Verknipt Festival in Utrecht. De alliantie pleit voor gedegen onderzoek en heeft zelf nog veel vragen.

Het RIVM heeft 14 juli een inventarisatie gepubliceerd van recente uitbraken bij evenementen. Van de 18 eventdagen in de buitenlucht met 5.000 of meer bezoekers onder het regime van Testen voor Toegang telden de GGD’s 7 clusters met in totaal 1.636 besmettingen tot nu toe.  

Veel uitbraken op goed georganiseerd evenement

Gelinkt aan het Utrechtse buitenfestival telde de GGD meer dan 900 besmettingen verdeeld over twee festivaldagen. Dat is opmerkelijk omdat volgens de gemeente Utrecht en de GGD de organisatie van het Verkniptfestival alle protocollen zorgvuldig heeft gevolgd. Zo is er onder andere streng gecontroleerd op QR-codes en ID-bewijzen, was er een gereguleerde in- en uitstroom, en was het dragen van een mondkapje in de pendelbussen verplicht. De organisatie werd door haar aanpak juist geprezen door de gemeente en de GGD. In West-Brabant zagen ze ook een uitbraak na het festival Ploegendienst maar daar is veel kritiek op de aanpak van de organisatie die QR-codes slecht controleerde en geen ID-check deed. Ook werden mensen in hoog tempo ‘naar binnen geduwd’. Iets wat de organisatie overigens ontkend.

Veel vragen

"Wij zitten dus met veel vragen over wat daar precies is gebeurd. Deze hoge besmettingscijfers staan haaks op de uitkomsten van de Fieldlab Evenementen, waar op 129.300 bezoekers 104 mogelijke besmettingen waren”, schrijft de alliantie in een verklaring. "En de cijfers stroken evenmin met vergelijkbare evenementen in hetzelfde weekend. Op het evenement Harmony of Hardcore bijvoorbeeld waren eveneens 10.000 bezoekers per dag aanwezig. Na afloop van dat festival lijken ongeveer 15 mensen besmet geraakt, een totaal ander cijfer dan bij het festival in Utrecht.”

Dansen met Janssen

De GGD Utrecht heeft aangegeven dat veel van de bezoekers van het Verknipt Festival die besmet zijn, het virus al bij zich droegen voordat ze op het festivalterrein waren. Bovendien vonden er op diverse plaatsen afterparties plaats. Ook wijst de GGD naar de ruimte die Testen voor Toegang biedt tussen een test en het daadwerkelijk naar een evenement gaan (40 uur voor aanvang) in plaats van de 24 uur die als advies uit het Fieldlab Evenementen-programma is gekomen. En het is niet bekend of het ‘Dansen met Janssen’-beleid van de overheid hier nog een rol speelde. De bekende ‘priknacht’ in de Jaarbeurs in Utrecht was bijvoorbeeld de avond voor dit festival, en de organisatie kon bij de controles van de QR-code niet vaststellen of iemand getest was of (bijvoorbeeld) een zeer recent gezette Janssen-prik had.

Geen overhaaste conclusies

"Wij roepen de politiek daarom op geen overhaaste conclusies te trekken, niet te sturen op incidenten, vooral nader onderzoek te laten doen en met de branche in gesprek te blijven over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Trefwoorden: evenementen, corona, crisis

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/07/21
Leidende tentoonstelling Fries Museum voor Arcadia bekend
De collectie Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komt volgend jaar naar Leeuwarden. Het Fries Museum maakt samen met het Rotterdamse museum een grote tentoonstelling over de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.
29/07/21
Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen
Maandag neemt het Nederlandse kabinet waarschijnlijk een beslissing over het al of niet doorgaan van eendaagse festivals zonder vaste placering. Het kort geding is daarom aangehouden. Inmiddels is ook meer duidelijk over de recente uitbraken bij festivals en horeca. Vanwege de ontwikkelingen krijgen evenementen 40 miljoen euro extra aan steun.
26/07/21
Doek valt voor meerdaagse evenementen
De Alliantie van Evenementenbouwers begrijpt het besluit van de Nederlandse regering om meerdaagse evenementen waar kan worden overnacht af te gelasten. Ze roept de regering wel op om snel een besluit te nemen over de andere evenementen.
26/07/21
Pop-up kunstinstallatie in Tilburg daagt mensen uit tot duurzamer leven
Duurzaam denken leidt niet altijd tot duurzaam doen. Velen weten niet waar te beginnen of onderschatten hun eigen bijdrage. Maar daar heeft Kevin van Welie iets moois op bedacht. Het is een installatie die Tilburg aan het denken zet.
22/07/21
Maritiem Museum in de zomer langer open
Nu de zomer begonnen is, pakken attractieparken de succesformule op van langere openingstijden. Dit wordt ook door de musea gezien. Het Maritiem Museum is tot en met eind augustus tot 20.00 open en biedt met het nieuwe Leuvepaviljoen een complete buitenprogrammering.
16/07/21
Verplaatsing vakbeurs Tuin & Park Expo naar 2023
De eerste editie van Tuin & Park Expo die gepland stond op 31 augustus en 1 september 2021 wordt verplaatst naar september 2023.
16/07/21
TeamNL Olympic Festival wordt geopend door de koning
Het TeamNL Olympic Festival, dat van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 gehouden wordt op hét sportstrand van Den Haag (Scheveningen), inclusief de huldigingen van de Olympische sporters kan doorgaan.
15/07/21
Evementenorganisatoren willen gedegen onderzoek naar uitbraken
De Alliantie van Evenementenbouwers vraagt de politiek niet te snel conclusies te trekken naar aanleiding van de berichtgeving rondom het Verknipt Festival in Utrecht. De alliantie pleit voor gedegen onderzoek en heeft zelf nog veel vragen.