Geplaatst op: 18-06-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kunstenaar ‘live’ op straat

Kunstenaar ‘live’ op straat

Zwolle heeft een bijzondere kunstroute met augmented reality gemaakt. In AR(t)TOUR038 vertellen de kunstenaars zelf alles over hun kunstwerk. Zwolle spreekt van een wereldprimeur. 

Initiatiefnemer is Danielle ter Haar van Pink Unicorn. Haar nieuwsgierigheid naar het verhaal achter kunstwerken was hierin leidend. Voor de AR(t)TOUR038 heeft ze partners gezocht en gevonden in; Het Fonds voor Communicatie Innovatie, Markantus, Het Academiehuis, CIBAP, PROTO en de gemeente Zwolle. Haar ambitie is dat elke stad ter wereld met haar hulp straks een eigen AR(t)TOUR kan hebben. 

Kunstenaar ‘live’ op straat

Tijdens de gratis AR(t)TOUR038 kun je met je telefoon een virtuele kunstenaar oproepen. Dat is niet zomaar een kunstenaar, maar de kunstenaar zelf, die jou één op één vertelt over het kunstwerk waar je voor staat of verteld jou iets over hem/haarzelf. Deze kunstenaar, waaronder Herman Brood, zal voor jou verschijnen middels Augmented Reality. Je kunt nu naast elk van deze kunstwerken de kunstenaar zelf in Augmented Reality plaatsen via de gratis app Fectar (www.fectar.com) en luisteren naar zijn/haar verhaal. Je scant hiervoor met de app de QR code die je vindt naast het kunstwerk. 

Met de AR(t)TOUR038 ben je vrij om te gaan en staan waar je wil, je hoeft geen gids te volgen en kunt de tour alleen doen, met een groep of met je gezin. Met deze eigentijdse technologie ben je in staat om je stad op een nieuwe manier te ontdekken en wordt de kunst en de kunstenaar dichter bij de beschouwer gebracht. 

Arttour

Speciale kinderactiviteit 

Ook is er een fysieke plattegrond, en speciaal voor kinderen een plattegrond in kleurplaat met potloden, op te halen bij het Zwolse balletjeshuis en kunnen zij tijdens of na de route de plattegrond inkleuren óf op de achterkant zelf een kunstwerk maken. Hiermee kunnen zij bij het naastgelegen Wijnhuis een borrelplank voor het hele gezin winnen. 

Trefwoorden: cultuur, dagrecreatie, kunst, routes, Overijssel

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/08/21
Nederlandse stranden schoner
Nederlandse stranden zijn dit jaar weer schoner dan vorig jaar. Opvallende conclusie is dat horecaondernemers op het strand koplopers zijn op het gebied van natuurlijke disposables; er werden nauwelijks plastics gevonden.
26/07/21
Samenwerking Routebureau Veluwe wordt omgezet naar stichting
Op 10 juni jl. heeft de VeluweAlliantie ingestemd met het oprichten van de Stichting RouteBureau Veluwe (RBV). Het bureau gaat vooral met de 7000 km aan meest kenmerkende paden aan de slag.
22/07/21
Maritiem Museum in de zomer langer open
Nu de zomer begonnen is, pakken attractieparken de succesformule op van langere openingstijden. Dit wordt ook door de musea gezien. Het Maritiem Museum is tot en met eind augustus tot 20.00 open en biedt met het nieuwe Leuvepaviljoen een complete buitenprogrammering.
16/07/21
Recreatieve druk Rottemeren verlagen door speciale fietsroute voor wielrenners
Het is heel druk rond de Rottemeren. Daarom is er met en voor de wielrenners nu een alternatieve route ontwikkeld: de WielerRotte. Dit wordt gefinancierd door het recreatieschap.
13/07/21
17 beherende en recreatieve organisaties vragen om betere toegankelijkheid landelijk gebied
17 organisaties* roepen het nieuwe Kabinet op om de landelijke gebieden beter toegankelijk te maken voor recreanten. In het afgelopen coronajaar is gebleken hoe belangrijk het is om erop uit te gaan. De druk op stedelijk groen was dan ook groot en soms moesten delen van beschermde natuurgebieden worden afgesloten. Formateur Hamers heeft recreatie meegenomen in het advies.
13/07/21
Na gemist seizoen richt SnowWorld zicht op zomerskiën
Door de lockdown zag SnowWorld zich afgelopen winter genoodzaakt al haar vestigingen te sluiten. Meer dan een miljoen Nederlandse wintersportfans konden niet op wintersport en dat gemis merkt SnowWorld nu. De vraag naar activiteiten op de sneeuw is groter dan in een normale zomer.
08/07/21
Geluksgevoel centraal in zomercampagne Marketing Groningen
Dit gevoel wordt gevangen in twaalf campagnefoto’s die dat gevoel proberen te vangen. Voor de campagne zijn drie nieuwe routes ontwikkeld langs pareltjes in de provincie Groningen.
08/07/21
Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie
Op twee locaties zat de ontwikkeling van woningbouw en industrie te dicht op de waterlinie. Dit is in de planfase tegengehouden en nu is het afwachten of de UNESCO dit als een voldoende oplossing ziet voor de nominatie.