Geplaatst op: 16-06-2021
Auteur: Marc Gerlings

Wat doe je met restmateriaal van iconische Domtoren?

Wat doe je met restmateriaal van iconische Domtoren?
Wat doe je met het restmateriaal van de Domtoren? Foto: Utrecht Marketing.
Iedereen die een creatief doel voor het puin, gruis en de blokken van de Domtoren heeft kan dat vanaf vandaag indienen. Een jury beoordeelt de ingezonden ideeën en de winnende suggesties worden ook daadwerkelijk uitgevoerd. De Domtoren gaat circulair.

Elk idee, hoe wild, groot of klein ook, is welkom op vandomtotsteengoed.nl. Zo krijgt elk stukje steen dat vrijkomt tijdens de restauratie een nieuw leven, meldt de organisatie.

De organisatie koppelt de winnaars indien nodig aan Utrechtse makers. 16 september 2021 sluit de indienperiode waarna de jury de beste ideeën selecteert. De suggesties mogen echt alle kanten op gaan. Eerder geopperde ideeën zijn bijvoorbeeld vazen, een parkbank, een schaakspel van Dompuin en een tatoeage van Domgruis.

De jury bestaat uit circulaire experts, duurzaam erfgoeddeskundigen, creatievelingen en ondernemers. Ook wethouder Eelco Eerenberg, verantwoordelijk voor de Domtoren, beoordeelt de inzendingen. 

"Bij mij borrelt er gelijk van alles op wat je zou kunnen doen met de stenen van de Domtoren. Maar ik ben ervan overtuigd dat er zoveel meer mensen zijn die nog veel creatievere, innovatievere en gekkere dingen kunnen bedenken dan ik. Vooral die mensen daag en nodig ik uit om hun idee in te dienen. Met als doel om voor werkelijk iedereen die, net als ik, verliefd is op ons stadsicoon, een stukje Domtoren binnen handbereik te brengen.” 18 november 2021 maakt de jury tijdens een live event de winnaars bekend.

Lichtkunstproject

De ideeënwedstrijd maakt onderdeel uit van ‘Van Dom tot steengoed’ dat tot doel heeft het restmateriaal dat vrijkomt tijdens de restauratie een duurzame bestemming te geven en geld op te halen voor het lichtkunstproject ‘In Lumine Tuo’ zodat het icoon van de stad na het afronden van de restauratiewerkzaamheden weer straalt. Hiervoor hebben Stichting Utrechts EigenDom, die gelden werft voor extra restauratieprojecten van de Domtoren, en de circulaire doeners van Brokkenmákers de krachten gebundeld met de gemeente Utrecht en Utrecht Marketing.

Niets gaat verloren

Eind 2024 is volgens de planning het restmateriaal van de restauratie van de Domtoren verwerkt in allerlei Utrechtse producten en projecten in de stad. Ook wordt een exclusief aantal ornamenten (versieringselementen) geveild en verloot en worden stenen te koop aangeboden. Zo is het voor alle Utrechters mogelijk een stukje Domtoren in huis te halen. Passend bij de tijd van nu gaat er zo min mogelijk van het materiaal verloren en wordt de Domtoren op innovatieve wijze doorgegeven aan de volgende generatie
Topics:Beleid
Trefwoorden: erfgoed, circulair, Utrecht, icoon, beleid

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/08/21
Nederlandse luchtvaart krabbelt op
De Nederlandse luchtvaart krabbelt op maar zit nog ver van het niveau van 2019.
02/08/21
Veel mis met arbeidsomstandigheden bij schoonmaak vakantiehuisjes
De schoonmaak van vakantiehuisjes ligt onder vuur van de inspectie SZW. De inspectie onderzocht de arbeidsomstandigheden bij vijf vakantieparken en er was heel veel mis. Het risico is groot dat de branche nu meer aandacht van de inspectie krijgt. Exploitanten van vakantieparken moeten zich oo bij het uitbesteden van de schoonmaak zorgen gaan maken want ook zij kunnen aansprakelijk worden gesteld voor misstanden.
02/08/21
Evenementenseizoen vrijwel voorbij
Het evenementenseizoen is ook voor eendaagse festivals vrijwel voorbij. Vandaag maakte het Nederlandse kabinet bekend dat alleen onder strikte voorwaarden eendaagse evenementen zonder vaste zitplaatsen doorgang kunnen vinden. Voor evenementen met een vaste zitplaats is wel meer mogelijk. De Alliantie van Evenementenbouwers concludeert dat de overheid vandaag opnieuw een grote beperking oplegt aan de evenementen.
02/08/21
Dreigt een tweede verloren seizoen voor de internationale luchtvaart?
De internationale luchtvaart herstelt nog niet van corona. De passagiersaantallen blijven dramatisch achterlopen en IATA vreest voor een tweede verloren jaar.
01/08/21
Nederlandse stranden schoner
Nederlandse stranden zijn dit jaar weer schoner dan vorig jaar. Opvallende conclusie is dat horecaondernemers op het strand koplopers zijn op het gebied van natuurlijke disposables; er werden nauwelijks plastics gevonden.
30/07/21
Leidende tentoonstelling Fries Museum voor Arcadia bekend
De collectie Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komt volgend jaar naar Leeuwarden. Het Fries Museum maakt samen met het Rotterdamse museum een grote tentoonstelling over de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.
30/07/21
Exclusief voor leden
Pilot digitaal stoplicht systeem in horeca Dordrecht
Dordrecht krijgt de eerste pilot met een stoplichtsysteem voor de horeca. In een gratis app is dan te zien of er in een bepaalde horecagelegenheid voldoende plek is. Het initiatief wordt ondersteund vanuit de provincie Zuid-Holland.
29/07/21
Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen
Maandag neemt het Nederlandse kabinet waarschijnlijk een beslissing over het al of niet doorgaan van eendaagse festivals zonder vaste placering. Het kort geding is daarom aangehouden. Inmiddels is ook meer duidelijk over de recente uitbraken bij festivals en horeca. Vanwege de ontwikkelingen krijgen evenementen 40 miljoen euro extra aan steun.