Geplaatst op: 27-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vakantiehuisjes vaak duurder dan verwacht

Vakantiehuisjes vaak duurder dan verwacht
Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Veel aanbieders van vakantiehuisjes hanteren onduidelijke prijzen, waardoor de huisjes duurder blijken dan verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Door bijkomende kosten te ‘verstoppen’, betalen klanten veel meer dan de lage prijs waarmee ze zijn gelokt. Vijf aanbieders doen het volgens de bond wel goed.

Aanbieders zijn wettelijk verplicht bij de beginprijs alle niet vermijdbare kosten te vermelden. Daarom moeten reserveringskosten en eindschoonmaak al in de totaalprijs worden opgenomen. Alleen prijzen en kosten die afhankelijk zijn van het aantal personen zoals een linnenpakket of toeristenbelasting mogen later worden toegevoegd. Maar het moet in één oogopslag wel duidelijk zijn dat die er nog bijkomen. Lees hier de richtlijnen van de Autoriteit Consument & Markt.

Uit diverse voorbeelden blijkt dat de kosten tot wel 12% tot 37% hoger kunnen zijn dan de initiële prijs waarmee consumenten worden gelokt. "Bijzonder klantonvriendelijk”, vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "Bedrijven spiegelen de prijzen veel te gunstig voor. Daardoor weten consumenten niet waar ze aan toe zijn en is het het veel te moeilijk voor ze om prijzen met elkaar te vergelijken. Bovendien het is ook nog eens tegen de wet, want die verplicht aanbieders om de vaste onvermijdbare kosten op te nemen in de eerste prijs die ze laten zien.”

Volgens de Consumentenbond laten vijf aanbieders zien hoe het wél moet. Vakantiepark Beekse Bergen (Libema), Topparken, Droomparken, De Leistert en Bungalow.net werken met all-in prijzen. Deze aanbieders maken direct duidelijk wat de totale kosten zijn. 

Link: https://www.consumentenbond.nl/test/auto-fiets-reizen/bijkomende-kosten-vakantieparken
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, prijzen, tarieven

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/06/21
Kleine kans op besmetting in vliegtuig
De kans dat je aan boord van een vliegtuig besmet raakt door het coronavirus is klein. Het dragen van mondkapjes verlaagt het risico. Dat blijkt uit onderzoek van NLR en RIVM.
23/06/21
Transavia deze zomer op 85%
Vanaf 21 juni zet luchtvaartmaatschappij Transavia aanzienlijk meer vluchten in. Die capaciteitsuitbreiding laat Transavia synchroon lopen met een actie om minder online te zijn.
23/06/21
Neurale netwerken vullen missende delen Nachtwacht aan
Voor het eerst in ruim 300 jaar is De Nachtwacht in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm te zien. In het verleden zijn er vier repen van het doek afgesneden. Het onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie weten te maken van die ontbrekende stukken.
23/06/21
De Nederlandse museumwereld is te wit
De Nederlandse museumwereld is te wit, meent het Haagse Museon. Wat personeel betreft, wat kunst betreft en wat bezoekers betreft. Het Museon probeert daar verandering in te brengen. Met een magazine en een podcastserie, die vanaf vandaag te zien en te horen zijn via de website van het museum.
23/06/21
Exclusief voor leden
Stip Reizen biedt Makro klanten reizen aan
Stip Reizen gaat samen met Makro Nederland vakanties aanbieden. Op 22 juni is de eerste papieren reisfolder op de mat gevallen bij de pashouders van de groothandel. Ook komt er een online versie beschikbaar. De touroperator wil met de samenwerking snel inspelen op de veranderende vraag vanuit de klanten. Fred Verlinden licht de samenwerking toe.
23/06/21
Weer handhaving op reclame in het buitengebied
De afschaling van coronamaatregelen laat zich ook zien in beleid en handhaving. Vanaf 1 juli 2021 gaat de handhaving in opdracht van de provincie Utrecht van start. Vanwege corona is in het voorjaar van 2021 en 2020 met de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht afgesproken dat zij enige tijd coulance betrachtte wat betreft reclameuitingen in het buitengebied.
23/06/21
Logis Hotels sponsor Tour de France 2021
Logis Hotels is partner van de 108e editie van de grootste wielerwedstrijd ter wereld - de Tour de France. Dankzij het uitgebreide netwerk van Logis hotels door heel Frankrijk, is er altijd wel een hotel in de buurt van een etapperit.
22/06/21
Exclusief voor leden
Staickheimerpad gaat op 2 juli open
Vanaf zaterdag 2 juli is er weer een nieuw Klompenpad open voor wandelaars. Het Staickheimerpad is een rondwandeling van zeventien kilometer door het heuvelachtige buitengebied van Stokkum. Wandelen over stuwwallen, door het Bergherbos, over glooiende akkers en door weilanden.