Geplaatst op: 27-05-2021
Auteur: Redactie
NRIT Media
Uitgever: NRIT Media

Vier Airborne wandelroutes houden oorlogsherinnering levend

Vier Airborne wandelroutes houden oorlogsherinnering levend

In de maand dat Nederland zijn oorlogsslachtoffers herdenkt en de bevrijding viert, zijn in samenwerking met de Airborne Region vier speciale Airborne wandelroutes uitgebracht. De routes lopen door de gemeenten Overbetuwe, Renkum, Ede en Arnhem en sluiten aan op de Liberation Route Europe hikingtrail. Ze vertellen het verhaal van Operatie Market Garden/Slag om Arnhem. De routes met bijbehorende historische informatie zijn gepubliceerd op een speciale website, in een aantal korte video’s en op een minimap.

 

Bas van Es, Merkleider Visit Arnhem Nijmegen: "Arnhem en omgeving waren in 1944 en 1945 het centrum van het wereldtoneel. Hier werd een hevige strijd tegen de Duitse bezetter gevoerd. Wie nu de regio bezoekt, ziet dat nog steeds veel aan die tijd herinnert. Wij willen graag die verhalen blijven vertellen en daarmee de herinneringen levend houden. De vier wandelroutes zijn zodanig gekozen dat je op die plekken komt waar Operatie Market Garden zich heeft afgespeeld.”

 
Wandelen langs monumenten en oorlogsresten

De speciale Airborne wandelroutes belichten de lokale geschiedenis van Operatie Market Garden. Ze vertellen verhalen over de oorlogsstrijd en nemen de wandelaar mee langs monumenten, bezienswaardigheden en resten uit de oorlog. Je loopt over de plek van het strijdtoneel, leest en hoort de indrukwekkende verhalen uit die tijd en je realiseert je dat de vrijheid die we nu kennen, niet vanzelfsprekend is. De routes staan op visitarnhem.com/airborne. De route in gemeente Overbetuwe, vanuit Driel, krijgt deze zomer ook routebebording.

 

Minimap en video

De minimap presenteert de vier routes. Elke route heeft een kaart met een korte beschrijving van bezienswaardigheden en horeca onderweg en verwijzing naar de online omgeving met de downloadbare routes. De minimap krijgt vier taalversies: Nederlands, Duits, Engels en Pools. Deze is vanaf juli gratis verkrijgbaar bij accommodaties, VVV’s en oorlogsmusea in de vier gemeenten. Elke route krijgt bovendien een eigen korte impressie-video. De vier video’s worden vanaf begin juni gedeeld via social media.

 

Over de Airborne Region

In de gemeenten Overbetuwe, Renkum, Ede en Arnhem speelde Operatie Market Garden, die voornamelijk bestond uit parachutisten en luchtlandingen, een grote rol. De naam Airborne representeert deze parachutisten en luchtlandingen. Daarom heet de regio waarin de vier gemeenten zich bevinden de Airborne Region. In elke Airborne gemeente is een wandelroute uitgelicht waarmee je in de voetsporen van de geallieerde militairen treedt.

Trefwoorden: Airborne, Airborne wandelroutes

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/06/21
Pilot met 5 waterfietsen in Schiedam
Van sup, fluisterboot naar sloep, Schiedam ziet graag meer gasten op het water. De gemeente start een pilot met de verhuur van 5 waterfietsen.
22/06/21
Volgend jaar werkloosheid terug op lage peil voor de pandemie
De economie herstelt zich snel nu het aantal besmettingen afneemt en de vaccinatiegraad toeneemt. De economie groeit in 2021 en 2022 met ruim 3% per jaar. De werkloosheid blijft in 2022 beperkt tot 4,1%, vrijwel gelijk aan het gemiddelde in 2017-2019, voor de crisis. Voor de gastvrijheidsindustrie zit er een minpunt aan. Volgend jaar daalt waarschijnlijk de koopkracht met 0,3%.
21/06/21
Kleine VR ride door Amsterdam (+ video)
Vliegen tussen de duiven op de Dam, met hoge snelheid onder het Rijksmuseum door en zigzaggen tussen de bootjes op de Amstel. Bezoekers kunnen vanaf woensdag 26 juni de Amsterdam VR Ride, onderdeel van A’DAM VR Game Park met als opstappunt A’DAM Lookout, plaatsnemen in deze virtuele achtbaan.
21/06/21
Nederland weer open op 1,5 meter
Nu het met de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de goede kant opgaat en 9 miljoen mensen (deels) zijn gevaccineerd, kan Nederland weer grotendeels open. Het kabinet heeft voor zaterdag 26 juni stap vier van het openingsplan aangekondigd.
18/06/21
Kunstenaar ‘live’ op straat
Zwolle heeft een bijzondere kunstroute met augmented reality gemaakt. In AR(t)TOUR038 vertellen de kunstenaars zelf alles over hun kunstwerk. Zwolle spreekt van een wereldprimeur.
17/06/21
Nieuwe LF-icoonroute: de Waterlinieroute
Het Landelijk Fietsplatform opent vandaag een nieuwe LF-icoonroute: de Waterlinieroute. Deze 410 kilometer lange route van Edam naar Bergen op Zoom wordt ook gefietst door Waterliniefietsers Laura Maat en Irene Maaskant die op social media verslag gaan doen van hun belevenissen. De opening past naadloos in het themajaar Ode aan het Landschap.
16/06/21
Hoofdgebouw Beekse Bergen door brand verwoest
Op woensdagochtend is brand ontstaan in het hoofdgebouw van het vakantiepark van Beekse Bergen. Er z...
15/06/21
Stormbaan voor kinderen bij Slot Loevestein
Slot Loevestein heeft een nieuwe avontuurlijke speelplek voor kinderen. Deze is gebaseerd op de rijke geschiedenis van het kasteel. De boekenkist van Hugo de Groot speelt een hoofdrol in de speelplek die het uiterlijk van een militaire stormbaan heeft gekregen.