Geplaatst op: 26-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Center Parcs komt met eerste premium-park in Belgisch Limburg

Center Parcs komt met eerste premium-park in Belgisch Limburg

Center Parcs heeft in Belgisch Limburg haar 28ste vakantiepark in Europa geopend. Het park wordt als een apart premium-merk in de markt gezet: ‘Terhills Resort by Center Parcs’. Het park is van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en wordt beheerd door Center Parcs. Terhills is een groene ontwikkeling van een oud mijnbouwgebied naast Nationaal park de Hoge Kempen. Er is zo’n 100 miljoen euro geïnvesteerd in het park dat 250 luxe cottages omvat. Terhills Resort zal aan zo’n 200 mensen werk bieden. De eerste gasten worden 28 mei verwacht. 

Herontwikkeling van steenkool- en grindwinning

Terhills heeft een lange geschiedenis. Wat vroeger een steenkool- en grindwinningsgebied was, heeft nu plaatsgemaakt voor een groen vakantiepark, direct aan het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanaf de jaren ‘90 hebben eerst Center Parcs, en daarna LRM, het gebied volledig gerevitaliseerd waardoor de natuur haar gang kon gaan. Het nieuwe Terhills Resort by Center Parcs wordt samen met Terhills Cablepark, Elaisa Wellness, het Terhills Hotel en Maasmechelen Village het kloppend hart van een nieuw toeristisch centrum in Belgisch Limburg. Terhills Resort is een project van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, dat beheerd wordt door Center Parcs. Het Terhills-gebied is circa 365ha groot.

Volgens Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke getuigt de herbestemming van de voormalige mijnsites van veel durf en creativiteit: "Maar ook van goed ondernemerschap om een verwaarloosde mijnsite zo te transformeren in een moderne, duurzame toeristische trekpleister. Niet alleen werd bijna de helft van de gesaneerde site herbestemd als natuurgebied, ook in het vakantiepark zelf staat duurzaamheid en ecologie centraal.”

CenterParcsTerhills

Woensdagmorgen ontving General Manager Frank Van Ouytsel(r) van het park de sleutel van Franck Gervais, CEO Groupe Pierre & Vacances Center Parcs en Olivier Garaialde, CEO Center Parcs Europe. 

Eigen identiteit binnen Center Parcs

Terhills is geen typisch Center Parcs-park. Er is gekozen voor een eigen identiteit binnen het aanbod van Center Parcs. Terhills Resort telt 250 cottages die zorgen voor een premium vakantiebeleving. De vrijstaande accommodaties zijn voorzien van een stijlvolle inrichting, voor twee tot twaalf personen. De ruime woonkamer overloopt in een groot terras met BBQ. De slaapkamers hebben elk een eigen badkamer. De cottages zijn beschikbaar in twee luxeniveaus: VIP en Exclusive. Deels beschikken ze zelfs over een eigen steiger en de Exclusive cottages hebben allen een eigen buitensauna en buitendouche. Er is nog ruimte om cottages aan het park toe te voegen

CenterParcsTerhills


Frank van Ouytsel, General Manager van Terhills Resort: "Wij kijken enorm uit naar de komst van de eerste gasten op 28 mei. Het is een ongelofelijk mooi resort, eentje van de buitencategorie op misschien wel de mooiste plek van België. Kwaliteit is het ultieme uitgangspunt. Deze zie je dan ook overal terug op het resort. Persoonlijke aandacht gecombineerd met individuele ontspanning in een ongedwongen en servicegerichte omgeving is wat onze gasten gaan ervaren. De locatie brengt je letterlijk en figuurlijk dichterbij de natuur, en voor een actievere invulling van de dag biedt het park en de omgeving meer dan genoeg beleving. Een plek waar je echt de tijd hebt voor jezelf en je dierbaren.”

Oriëntatie op de omgeving

Groot verschil met andere Center Parcs-parken is de oriëntatie op de omgeving. Hier draait alles om de harmonie tussen mens en natuur. Dat kan door te genieten op het strand of een bootje te huren om vanaf je cottage over het prachtige meer te varen. Ook wandelen in de bossen van het Nationaal Park of het deelnemen aan een van de natuurgeoriënteerde workshops passen goed bij de kernwaarden van het resort. De omgeving nodigt je uit om te shoppen (Maasmechelen Village), te relaxen in de wellness (Elaisa Wellness), of te waterskiën (Terhills Cablepark).

Volgens gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed en voorzitter van Toerisme Limburg Igor Philtjens pastTerhills Resort past perfect in de Limburgse toeristische ontwikkelingsstrategie. "Door een sterk partnerschap tussen provincie, gemeenten, Toerisme Limburg, toeristische ondernemers en vele andere stakeholders is de Limburgse vrijetijdseconomie uitgegroeid tot een echt economisch speerpunt. Meer dan 10% van de Limburgse werkgelegenheid wordt in de sector gecreëerd. Dat deze investering nieuwe jobs creëert in het Maasland heeft een grote meerwaarde omdat deze regio nog steeds een zekere achterstand heeft inzake ondernemerschap en werkgelegenheid. Terhills Resort is bovendien een perfecte opstap om het ruime toeristisch aanbod in onze provincie te verkennen. Het resort krijgt zo een onthaalfunctie voor Vlaamse en vooral de Nederlandse en Duitse gasten die we met de bestemmingspromotie van Toerisme Limburg trachten te bereiken.”

Geen Aqua Dome maar een Aqua Garden

Opvallend is het centrale gebouw, de Country Club met daarin alle voorzieningen zoals restaurant Terland en de Aqua Garden: een binnenzwembad met stroomversnelling, een kinderbad, een jacuzzi, en een infinity pool in open lucht. Vanwege de omvang het park, qua omvang niet te vergelijken met de reguliere Aqua Domes van Center Parcs. Het zwembad wordt opgesierd met vele tropische planten en bomen. De meeste bomen zijn 45 tot 150 jaar oud en zijn afkomstig uit Thailand, Cambodja en Laos. In de landen van herkomst was door onder andere stedenbouw geen plaats meer voor deze bomen. Rondom het gebouw een verwarmd terras en prachtig uitzicht op het meer. Verder in het centrale gebouw een Kids Club, een indoor speeltuin, een workshopruimte, een kleine supermarkt, Cycle Center en de receptie. 

CenterParcsTerhills

Duurzaamheid stond voorop

De cottages zijn gemaakt van duurzame materialen en ongeveer de helft van de energie van het resort wordt opgewekt door een drijvend zonnepark op de Terhills-site. De daken van de Country Club en Aqua Garden worden volledig groen en zorgen zo voor extra isolatie. Bij de bouw is samengewerkt met lokale aannemers en toeleveranciers. Tom Vanham, CEO LRM: "Terhills Resort, goed voor een investering van meer dan 100 miljoen euro, is een orgelpunt in een lang herbestemmingstraject van deze voormalige mijnsite. Het is de grootste investering in de geschiedenis van LRM. Van meet af aan lag de lat hoog, hebben we niet-evidente keuzes gemaakt en investeerden we fors in draagvlakcreatie bij alle betrokken stakeholders. Dit maakte de ontwikkeling van dit resort erg complex. Zo trokken we resoluut de kaart van duurzaamheid, wat zich vertaalt in houtskeletwoningen, investeringen in een drijvend zonnepanelenpark, zonnepanelen op het land en belangrijke investeringen in de verrijking van de biodiversiteit op deze site. De Terhills-site is één van de meest duurzame transformaties van het land. Op deze voormalige industriële mijnsite werd immers 219 hectare volledig gesaneerd: 100 ha werd teruggegeven aan de natuur, 119 ha blijft beschikbaar voor recreatieve en toeristische ontwikkelingen. Het is binnen dit kader dat het Terhills Resort wordt gerealiseerd.”

CenterParcsTerhills


Vlaams minister van Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir besluit: "Als mijnwerkersdochter vind ik het fantastisch dat deze industriële site een nieuwe toekomst heeft gekregen en uitgegroeid is tot een van de prachtigste plaatsen van West-Europa. Waar ooit afgezakt werd naar de ondergrond voor steenkool, staat nu een state-of-the-art vakantiepark dat grotendeels functioneert op groene energie, omringd door een groene, soortenrijke natuuroase. Samen met de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen zet het Terhills Resort Limburg op de kaart als unieke vakantiebestemming.”    

CenterParcsTerhills
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, belgie, vlaanderen

||| Blogs |||

18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/06/21
Vier ondernemers in de spotlight op Vakdag Het Vakantiepark van de Toekomst
Voor de online Vakdag het Vakantiepark van de Toekomst filmt het camerateam van NRIT bij vier ondernemers. We stellen vandaag de eerste twee inspirerende ondernemers aan je voor.
21/06/21
Hoe optimaliseer je de overdracht van het vakantiepark?
Overdracht van vakantieparken is een groot onderwerp in de sector. Expert Klaas van Erp vertel er alles over bij de gratis online bijeenkomst Vakantiepark van de Toekomst 2021. Doe mee op dinsdag 29 juni, de start is om 12.30.
21/06/21
Exclusief voor leden
Natuurkampeerterreinen voeren digitaliserings- en efficiencyslag door
De Groene Koepel maakt een efficiencyslag mee. De organisatie van het netwerk van Natuurkampeerterreinen heeft een nieuwe website. Gelijktijdig vindt de introductie plaats van nieuwe logo’s voor zowel de Natuurkampeerterreinen als de GroepsNatuurkampeerterreinen en Trekkershutten. Als laatste zijn de lidmaatschappen vereenvoudigd.
18/06/21
Exclusief voor leden
Vacansoleil actief op Spaanse markt
De Nederlandse campingspecialist Vacansoleil gaat voor het eerst vakanties verkopen aan Spaanse campingliefhebbers. Spanjaarden zijn fanatieke kampeerders en daarom ziet Vacansoleil groeikansen. “Spaanse vakantiegangers gaan graag in eigen land kamperen, maar ze reizen ook naar andere Zuid-Europese landen”, aldus commercieel directeur Jacky Lambert.
18/06/21
Vakantiepark De Twee Bruggen opent een interactief inspiratiepunt
Vakantiepark De Twee Bruggen heeft samen met Achterhoek Toerisme en de medewerking van Winterswijk Marketing achter de receptie van het park een inspiratiepunt ingericht.
17/06/21
Circulaire vakantieparken van trend naar realiteit
Circulariteit van vakantieparken is één van de grote drie ontwikkelingen die je ervaart bij de gratis online bijeenkomst Vakantiepark van de Toekomst 2021. Doe mee op dinsdag 29 juni, de start is om 12.30. Topspreker Wilbert Hermans (Center Parcs) gaat in op het maken van circulaire vakantieparken.
16/06/21
Hoofdgebouw Beekse Bergen door brand verwoest
Op woensdagochtend is brand ontstaan in het hoofdgebouw van het vakantiepark van Beekse Bergen. Er z...
15/06/21
Deze zomer weer veel Duitse toeristen
Duitse vakantiegangers boekten vorige week bijna dubbel zoveel vakantiehuizen in Nederland voor de zomervakantie als de week ervoor. Dat blijkt uit data van vakantiehuizenaanbieder Belvilla. Dat is positief nieuws voor de toeristische sector. Veel regio's bleken afgelopen jaar sterk afhankelijk van de Duitse bezoekers.