Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 21-05-2021
Auteur: Marc Gerlings

Amsterdam heeft parkconciërges

Nieuwe vorm van toezicht op populaire parken

Amsterdam heeft parkconciërges
Vondelpark.
Voor veel mensen is een park een plek om vrienden te ontmoeten, te wandelen, sporten, spelen of de hond uit te laten. Gemeente Amsterdam ziet de druk op de parken toenemen. 'We willen goed zorgen voor die gedeelde achtertuin en hebben daarom in 7 parken een parkconciërge aangesteld. Die weten alles over het park, zien wat er nodig is en zijn een aanspreekpunt voor de mensen die het park bezoeken.'

Je vindt parkconciërges in het Oosterpark, het Noorderpark, het Westerpark, het Rembrandtpark, het Vondelpark, het Amstelpark, het Nelson Mandelapark en het nieuwe park op de Gaasperdammertunnel.

Functie: Vraagbaak en aanspreekpunt

De parkconciërges zijn het gezicht van het park. Hij of zij is regelmatig in het park te zien. Een soort boswachter, maar dan van een ieniemienie bos. Net als een boswachter kent de parkconciërge het park op zijn of haar duimpje en de geschiedenis ervan. Dat is leuk voor wie een vraag heeft over het park of het groen. Voor de vrijwilligers en de mensen die iets in het park willen organiseren is het handig om een aanspreekpunt te hebben.

Signaleren en controleren

Naast de functie als vraagbaak en centraal aanspreekpunt heeft de parkconciërge ook een taak als beheerder. Hij of zij houdt in de gaten dat het park opgeruimd is en de bankjes, speeltoestellen en alle andere parkinrichting schoon en heel zijn. Als het nodig is spreekt de parkconciërge bezoekers aan op hun gedrag.

De eerste parkconciërge zijn in maart gestart en het team is nu compleet, meldt gemeente Amsterdam. Ze zijn herkenbaar aan de oranje jas met ‘Parkconciërge’ erop.
Trefwoorden: park, beleid, drukte, toezicht, recreatie

CELTH



||| Nieuws |||

16/07/25
Eerste podhotel van Nederland opent in hartje Den Haag
In het centrum van Den Haag is De Lola Podshotel officieel geopend, het eerste volwaardige podhotel van Nederland. Gevestigd in de voormalige Foodhallen aan de Haagsche Bluf, introduceert het hotel een innovatief slaapconcept met 80 compacte slaapunits.
10/07/25
Exclusief voor leden
Vrije consumptie stagneert, grote verschillen in vrijetijdssector
Nederlandse consumenten maken een pas op de plaats. Uit transactiedata van ING blijkt dat consumenten iets minder goederen en iets meer diensten kochten. Uit de vrijetijdssector komen wisselende resultaten naar voren.
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
08/07/25
Rustwat opnieuw verkozen tot leukste waterrasterras
Voor het tweede jaar op rij is Rustwat aan de Linge uitgeroepen tot ‘Het leukste terras aan het water’ in het Rivierengebied. Het terras wist opnieuw de meeste stemmen te verzamelen tijdens de jaarlijkse verkiezing van Stichting Bureau Toerisme.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
02/07/25
Exclusief voor leden
Starbucks met 180 zitplaatsen opent op Schiphol
Centraal gelegen in de vernieuwde Lounge 1 van Schiphol is geopend een grote Starbucks-locatie van 500 vierkante meter. De herontwikkeling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Schiphol, Avolta AG en Starbucks.
02/07/25
Exclusief voor leden
Forse impact van btw-verhoging op logiessector
De btw-verhoging op logies leidt tot een vraagafname tot 30%, een 8,5% lagere omzet uit toeristische overnachtingen en flinke gevolgen voor budgethotels en de logiessector in de grensstreek. Toch wil het kabinet de btw-verhoging niet terugdraaien.
02/07/25
Exclusief voor leden
Versnelling gebruik AI
Van chatbots en sociale media campagnes tot en met werkprocessen in de horeca, AI is niet meer weg te denken uit de sector leisure. Het gebruik van AI maakt een versnelling mee in onze maatschappij.