Geplaatst op: 19-05-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Evenementenbranche wacht met smart op garantiefonds

Evenementenbranche wacht met smart op garantiefonds
Photo by Jessey Bijl on Unsplash

Het in januari aangekondige evenementenfonds is nog steeds niet operationeel. Dat fonds moet de annuleringsverzekering voor organisatoren vervangen nu alle verzekeraars pandemie hebben uitgesloten. Het fonds ligt nu ter beoordeling bij de Europese Commissie. Voor veel evenementen is het nu al te laat omdat ze geen verplichtingen kunnen aangaan en de doorlooptijd tot het evenement lang is. Het regent dan ook voor het tweede jaar verplaatste evenementen. De VVEM vraagt aandacht voor het onrealistische beeld dat de sector weer ‘up and running’ is. 

Doorgaan evenementen nog geen zekerheid

Door de aankondiging van het garantiefonds in combinatie met de belofte dat ‘we weer open kunnen’, zijn er inmiddels festivals en andere evenementen aangekondigd voor de tweede helft van de zomer. Het doorgaan daarvan is echter nog altijd geen absolute zekerheid. De berichten in de media, aan de hand van de positieve resultaten van Fieldlab Evenementen, zijn hoopgevend. Daardoor is bij het grote publiek (en misschien ook wel bij de overheid) wellicht het beeld ontstaan dat wij als branche inmiddels weer ‘up and running’ zijn, of op zijn minst de weg terug hebben gevonden. Terwijl de harde werkelijkheid is dat wij nog altijd goeddeels stilstaan en we het als sector extreem moeilijk hebben. 

Branche tussen hoop en vrees

Als branche worden we volgens de VVEM continu tussen hoop en vrees heen en weer geslingerd. Enerzijds zijn er de hoopvolle berichten die vanuit Fieldlabs Evenementen komen, de berichten over de garantieregeling en de beloftes over ‘een mooie zomer’ die vanuit de overheid worden gedaan. Anderzijds zie je dat het aantal besmettingen niet zo snel afloopt als gehoopt, steeds meer evenementen toch maar weer een jaar doorschuiven en wordt onze branche in de recente persconferenties niet eens meer genoemd. Dit zorgt voor een verlammend gevoel bij de Nederlandse evenementenmakers, want wij zijn er nog lang niet!

Steunmaatregelen nog hard nodig

Door die onzekerheden voor de komende maanden en het komende half jaar, blijft VVEM vechten en aandacht vragen voor verbetering en verlenging van de steunmaatregelen voor groot en klein. Voor goede voorwaarden voor het garantiefonds en voor het besef dat onze branche niet zomaar weer volledig aanstaat en dat gezien de lange voorbereidingstijd van evenementen, het tweede verloren zomerseizoen alweer snel voorbij zal zijn. 

Trefwoorden: evenementen, festivals, corona, crisis, steunmaatregelen, garantiefonds

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/09/21
Nederland weer open maar met coronatoegangsbewijs
Nederland gaat op 25 september verder open maar wel met een coronatoegangsbewijs. De regering ruimt de 1,5 meter in voor het toegangsbewijs en dat vindt niet iedereen positief. Brancheorganisaties reageren negatief op deze versoepelingen.
10/09/21
Muziek luisteren in Limburgse heuvels
Wanderlöss is een team van muzikale beroepsliefhebbers met wortels in Zuid-Limburg. Ze willen hun favoriete muziek brengen naar de velden, de heuvels, de hoeven, de paden en de bossen uit hun jeugd. Wanderlöss vindt voor het eerst plaats op 2 en 3 oktober en de eerste namen zijn bekend gemaakt.
08/09/21
Evenementenorganisator spant toch kort geding aan tegen de Staat
Omdat de onzekerheid en onduidelijkheid door 'Den Haag' echter nog altijd niet zijn weggenomen en 402 Automotive en tal van betrokkenen daardoor ernstig worden geschaad, is besloten tot alsnog een kort geding, op 14 september om 14.00 uur.
06/09/21
Prikkelarm testbezoek in Sea Life krijgt vervolg
Op 2 juni j.l. heeft Sea Life een prikkelarm testevenement gehouden. Wegens de vele aanmeldingen en ...
01/09/21
Randy & Rosie van Attractie- & Vakantiepark Slagharen dragen winnend modeontwerp Design Challenge
Lucas ten Holder wint Design Challenge van Attractie- & Vakantiepark Slagharen. Een wedstrijd vo...
01/09/21
Eerste live vakbeurs voor horeca in september
Gastvrij Rotterdam 2021 vindt fysiek plaats van 20 t/m 22 september in Rotterdam Ahoy. Het gastronomische platform voor de professionele horeca biedt een compleet aanbod aan food en non-food producten en innovatieve oplossingen.
31/08/21
Camperbeurs in Hardenberg gaat door
Na anderhalf jaar noodgedwongen ‘corona-pauze’ gaat de Camperbeurs in Hardenberg weer door. De Camperbeurs vindt plaats op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 in Evenementenhal Hardenberg.
30/08/21
65.000 bezoekers voor Theaterfestival Boulevard
Met veel aandacht voor het niet doorgaan van grote evenementen en festivals vergeten we wel eens dat er met kleine en geplaceerde evenementen wel veel mogelijk is. Mooi voorbeeld is Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch dat met 120 voorstellingen 65.000 bezoekers ontving. De organisatie spreekt wel van een langgerekte oefening in wendbaarheid.