Geplaatst op: 19-05-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Evenementenbranche wacht met smart op garantiefonds

Evenementenbranche wacht met smart op garantiefonds
Photo by Jessey Bijl on Unsplash

Het in januari aangekondige evenementenfonds is nog steeds niet operationeel. Dat fonds moet de annuleringsverzekering voor organisatoren vervangen nu alle verzekeraars pandemie hebben uitgesloten. Het fonds ligt nu ter beoordeling bij de Europese Commissie. Voor veel evenementen is het nu al te laat omdat ze geen verplichtingen kunnen aangaan en de doorlooptijd tot het evenement lang is. Het regent dan ook voor het tweede jaar verplaatste evenementen. De VVEM vraagt aandacht voor het onrealistische beeld dat de sector weer ‘up and running’ is. 

Doorgaan evenementen nog geen zekerheid

Door de aankondiging van het garantiefonds in combinatie met de belofte dat ‘we weer open kunnen’, zijn er inmiddels festivals en andere evenementen aangekondigd voor de tweede helft van de zomer. Het doorgaan daarvan is echter nog altijd geen absolute zekerheid. De berichten in de media, aan de hand van de positieve resultaten van Fieldlab Evenementen, zijn hoopgevend. Daardoor is bij het grote publiek (en misschien ook wel bij de overheid) wellicht het beeld ontstaan dat wij als branche inmiddels weer ‘up and running’ zijn, of op zijn minst de weg terug hebben gevonden. Terwijl de harde werkelijkheid is dat wij nog altijd goeddeels stilstaan en we het als sector extreem moeilijk hebben. 

Branche tussen hoop en vrees

Als branche worden we volgens de VVEM continu tussen hoop en vrees heen en weer geslingerd. Enerzijds zijn er de hoopvolle berichten die vanuit Fieldlabs Evenementen komen, de berichten over de garantieregeling en de beloftes over ‘een mooie zomer’ die vanuit de overheid worden gedaan. Anderzijds zie je dat het aantal besmettingen niet zo snel afloopt als gehoopt, steeds meer evenementen toch maar weer een jaar doorschuiven en wordt onze branche in de recente persconferenties niet eens meer genoemd. Dit zorgt voor een verlammend gevoel bij de Nederlandse evenementenmakers, want wij zijn er nog lang niet!

Steunmaatregelen nog hard nodig

Door die onzekerheden voor de komende maanden en het komende half jaar, blijft VVEM vechten en aandacht vragen voor verbetering en verlenging van de steunmaatregelen voor groot en klein. Voor goede voorwaarden voor het garantiefonds en voor het besef dat onze branche niet zomaar weer volledig aanstaat en dat gezien de lange voorbereidingstijd van evenementen, het tweede verloren zomerseizoen alweer snel voorbij zal zijn. 

Trefwoorden: evenementen, festivals, corona, crisis, steunmaatregelen, garantiefonds

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/06/21
Hoe optimaliseer je de overdracht van het vakantiepark?
Overdracht van vakantieparken is een groot onderwerp in de sector. Expert Klaas van Erp vertel er alles over bij de gratis online bijeenkomst Vakantiepark van de Toekomst 2021. Doe mee op dinsdag 29 juni, de start is om 12.30.
21/06/21
Nederland weer open op 1,5 meter
Nu het met de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de goede kant opgaat en 9 miljoen mensen (deels) zijn gevaccineerd, kan Nederland weer grotendeels open. Het kabinet heeft voor zaterdag 26 juni stap vier van het openingsplan aangekondigd.
14/06/21
Speelsteden EK verdienen fors minder aan voetbalfans
Het EK-voetbal levert de speelsteden niet de toeristische inkomsten op waar voor de pandemie op was gerekend. Toch vallen de opbrengsten niet tegen. Dat heeft Pitchinvasion in een economische impactstudie berekend.
10/06/21
Stromma trakteert De Regenboog Groep op een tochtje op de waterfiets
Stromma Nederland slaat haar handen ineen met De Regenboog Groep om Amsterdamse gezinnen die in (soc...
08/06/21
Avondvierdaagse succesvol na mindere start
Ook dit jaar organiseert Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) samen met partner eRoutes een digitale versie van de populaire Avond4daagse. Met behulp van een speciaal hiervoor aangepaste app lopen kinderen hun eigen routes op hun eigen moment. Dat zij daarmee in een behoefte voorzien, blijkt uit de ruim 55.000 deelnemers.
07/06/21
Dit zijn de winnaars van de Aad Struijs Persprijs 2021
De enige onafhankelijke en prestigieuze vakprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek bestaat ...
28/05/21
Vuelta start in Utrecht en Brabant
De Vuelta start in de provincie Utrecht en Noord-Brabant. Hoewel er op dit moment nog slechts in beperkte vorm evenementen met publiek kunnen plaatsvinden vanwege COVID-19, staan alle seinen op groen voor de start van de Spaanse Wielerronde ‘La Vuelta’ in 2022 in Nederland, meldt provincie Utrecht. Simone Richardson mag het project leiden.
26/05/21
Koningin Máxima Kinderbiënnale Groninger Museum
Koningin Máxima opent dinsdagochtend 1 juni de Kinderbiënnale in het Groninger Museum. De eerste Kinderbiënnale van Nederland is een interactieve expositie met werk van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Dertig kinderambassadeurs uit de provincie Groningen hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de kunstwerken en de inrichting van de tentoonstelling.