Geplaatst op: 18-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Optimistisch Ryanair na dramatisch jaar

Optimistisch Ryanair na dramatisch jaar

Ryanair heeft een dramatisch jaar achter de rug. Het aantal passagiers in het op 31 maart 2021 afgesloten gebroken boekjaar daalde met 81% naar 27,5 miljoen. De omzet kelderde met eenzelfde percentage naar 1,6 miljard euro. Het bedrijf leed een verlies van 815 miljoen euro maar heeft nog 3,2 miljard euro in kas. Toch is Ryanair positief over de toekomst. 

Staatssteun flagcarriers verstoort de markt

Het bedrijf is niet te spreken over de extra steun die nationale luchtvaartmaatschappijen hebben gekregen. Volgens Ryanair verstoort die steun de Europese markt. Overigens heeft Ryanair zelf waar mogelijk ook een beroep gedaan op loonkostenondersteuning. Ryanair zet zelf in op kostenleiderschap. Senior management heeft flink moeten inleveren en de rest van het personeel ook maar wel significant minder. Ook met luchthavens zijn betere afspraken gemaakt over havenkosten. 

Optimistisch over de toekomst

Toch is Ryanair niet negatief over de nabije toekomst. Door diverse faillissementen is het aanbod op de Europese markt kleiner en zal Ryanair mede door de komst van 210 nieuwe zuinige Boeing 737-vliegtuigen haar marktaandeel kunnen vergroten. Dit vliegtuig heeft 4% meer passagierscapaciteit tegenover 16% minder brandstofverbruik en 40% minder geluid. Ryanair claimt dat elke passagier die overstapt van een reguliere luchtvaartmaatschappij naar hen de CO2-uitstoot met 50% verminderd. Daarnaast zet Ryanair in op duurzame brandstof en één Europees luchtruim waardoor efficiënter kan worden gevlogen. 

Flink herstel voorzien

De luchtvaartmaatschappij vestigt haar hoop op de vaccinatie van de bevolking en verwacht al deze zomer een flink herstel dat zich vanaf september zal doorzetten. In de periode april-juni worden 5 tot 6 miljoen passagiers verwacht. Voor heel het boekjaar 2021 wordt ingezet op 80 miljoen passagiers. De sterke groei aan boekingen sinds begin april bevestigen die verwachting. De komende vijf jaar verwacht Ryanair te groeien van 148 miljoen passagiers naar 200 miljoen. 

Link: https://corporate.ryanair.com/news/ryanair-reports-full-year-loss-of-e815m-as-traffic-falls-81-due-to-covid-19-travel-restrictions/?market=en
Trefwoorden: luchvaart, luchtvaartmaatschappijen, corona, crisis

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/06/21
Nederland weer open op 1,5 meter
Nu het met de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de goede kant opgaat en 9 miljoen mensen (deels) zijn gevaccineerd, kan Nederland weer grotendeels open. Het kabinet heeft voor zaterdag 26 juni stap vier van het openingsplan aangekondigd.
17/06/21
Exclusief voor leden
Vliegshop Natuur & Milieu aanklacht tegen te lage vliegprijzen
Met een pop-upstore in het centrum van Utrecht vraagt Natuur & Milieu donderdag 17 juni aandacht voor de veel te lage prijs van vliegtickets en de klimaatschade die dit oplevert. In de reiswinkel ‘Sheeptickets’ kunnen klanten een bestemming kiezen en zij krijgen dan te horen wat hun ticket eigenlijk zou moeten kosten.
16/06/21
ANVR regelt goedkope testen voor vakantiegangers
ANVR gaat Nederlandse vakantiegangers goedkope COVID-19 testen aanbieden. De koepel is daarvoor een samenwerking aangegaan met coronatest2travel.nl. Daarmee moet reizen deze zomer weer een stapje aantrekkelijker worden.
14/06/21
Nederlanders boeken massaal zomervakantie
Nederlanders staan in de startblokken voor een mooie zomervakantie. Zowel aanbieders van binnenlandse vakanties, als die van vliegtickets en bootverhuurders melden een overweldigende belangstelling voor hun vrijetijdsdiensten.
10/06/21
Europees Parlement stemt voor covidcertificaat
De verordeningen over het nieuwe Europees digitaal covidcertificaat werden in de plenaire vergadering aangenomen met 546 stemmen voor, 93 tegen en 51 onthoudingen (voor EU-onderdanen) en 553 voor, 91 tegen en 46 onthoudingen (voor niet-EU-onderdanen). Daarmee komt vrij reizen in de Europese Unie weer een stap dichterbij.
31/05/21
Wilt u echte verandering van de toerismesector? Pas dan op voor kameleons!
10 juni verdedigt Harald Buijtendijk aan de Wageningen Universiteit zijn proefschrift over innovatie en de Nederlandse reisbranche. Zijn proefschrift laat zien hoe innovatie verandering tegenhoudt. “Innovatie is verworden tot een sleets politiek spel van de gevestigde orde”.
26/05/21
Eindhoven Airport verwacht groei van 40% in zomermaanden 2021
Het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport trekt aan. Komende zomer wordt naar verwachting drukker dan de zomer van 2020. Dat is een redelijk eenvoudige aanname dat het aantal vluchten toeneemt door diverse Europese versoepelingen. Maar het vliegveld laat ook weten wat de verwachting is van de groei, iets meer dan 40% ten opzichte van de zomermaanden van 2020.
25/05/21
ANVR op bezoek bij Kabinetsinformateur Mariëtte Hamer
Martine de Knoop, bestuurslid ANVR en directeur van reisonderneming The Travel Club, heeft in een openhartig en goed gesprek met Mariëtte Hamer voor de korte termijn extra hulp gevraagd voor de reissector. Voor de reisbranche heeft ze 12 suggesties ingebracht voor het regeerakkoord en het verzoek voor een ministerie van Toerisme.