Geplaatst op: 12-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Stormloop op buitenlandse vakanties na persconferentie

Stormloop op buitenlandse vakanties na persconferentie
Foto: Vacanze col Cuore / Yasmin Hargreaves

Na de persconferentie van dinsdagavond, waarin werd aangekondigd dat vanaf zaterdag het generieke reisadvies gaat vervallen, zien reisorganisaties een stormloop op buitenlandse vakanties. In de aanloop naar de persconferentie trokken de boekingen ook al aan.

Sunweb meldt direct na de persconferentie 50% meer boekingen en Corendon spreekt zelf van een vervijfvoudiging ten opzichte van vorige week. Vooral Spanje en Griekenland zijn populair. Gisterenavond waarschuwde Corendon topman Steven van der Heijden in OP1 voor schaarste aan vakanties en hogere prijzen in de zomervakantie. Omdat andere landen al eerder versoepelingen van het reisadvies aankondigden hebben de inkopers uit die landen op populaire bestemmingen hun slag al geslagen. 

Verdubbeling bij Zoover

In de afgelopen dagen zag reisbureau Zoover de boekingen al verdubbelen ten opzichte van vorige week. Die namen flink toe in aanloop naar de persconferentie. Dinsdagavond behaalde Zoover zelfs een nieuw record aan boekingen voor dit jaar, en ook vanochtend stromen nieuwe boekingen al binnen. De klantenservice van Zoover geeft aan dat er ontzettend veel vrolijke en opgeluchte bellers zijn die lang hebben gewacht om hun vakantie te boeken. Vooral de vliegvakantie bestemmingen Griekse en Spaanse eilanden nemen snel toe in populariteit, de autovakantiebestemmingen Frankrijk en Noord Italië waren al populair maar stijgen ook flink.

60% kiest voor buitenland

Eerder sprak Hanita van der Meer, Director PR & Communication van Belvilla, al de verwachting uit dat het aantal boekingen naar bestemmingen buiten Nederland nog fors zal toenemen: "Naast de aanstaande reisversoepelingen en het vakantiegeld dat deze maand wordt uitbetaald zijn de weersvoorspellingen voor de komende dagen bijzonder slecht. Er is dus meer dan genoeg tijd en gelegenheid om een vakantiehuis voor de zomer te boeken, zodat mensen iets hebben om naar uit te kijken.” Van de Nederlandse vakantiegangers kiest inmiddels 60% deze zomer voor een verblijf in het buitenland. Het populairste land buiten Nederland is voorlopig België (18%) gevolgd door Frankrijk (14%) en Oostenrijk (9%). Op de website van Belvilla wordt bovendien steeds meer gezocht naar landen buiten Nederland: zo is het aantal zoekopdrachten op vakantiehuizen in Spanje deze week met 44% gestegen ten opzichte van de week ervoor. Voor vakantiehuizen in Italië bedraagt deze toename 41%. 

Weer veel losse vliegtickets geboekt

Na de aangekondigde reisversoepelingen voor de zomer, zitten de boekingen voor vliegtickets in juli en augustus alweer bijna op hetzelfde niveau als van mei 2019. Dat blijkt uit data van Vliegtickets.nl. Het totaal aantal vliegtickets dat deze maand geboekt werd voor de zomerperiode (vertrekdatum juli of augustus) zit momenteel op 92% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De stijging in het aantal deze week geboekte vliegtickets voor de zomerperiode bedraagt daarnaast 85% ten opzichte van de week ervoor; bijna een verdubbeling dus. De vijf populairste bestemmingen voor de zomer bij Vliegtickets.nl zijn op dit moment Málaga, Ibiza, Barcelona, Alicante en Mallorca.

Run op glampingaccommodaties

Een kleinere aanbieder, Vacanze col Cuore, noteerde afgelopen weekend een record aan omzet en boekingen vanuit Nederland voor een verblijf op een van de Italiaanse resorts. Het Nederlands/Italiaans familiebedrijf van Loek van de Loo, dat acht vakantieparken omvat, waarvan zeven in Italië, ziet vooral grote vraag naar luxe en/of bijzondere glampingaccommodaties. Deze piek ontstond nadat zaterdag het nieuws naar buiten kwam over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Dit resulteerde in meer dan 600 boekingen voor een Italiaanse glampingvakantie. "Alleen al de aankondiging van een reisadvies over het buitenland, was waarschijnlijk het beslissende duwtje in de rug. Mensen staan te popelen om hun vakantie buiten Nederland vast te leggen," aldus Loek van de Loo, eigenaar en oprichter van Vacanze col Cuore. Volgens Van de Loo is de vraag naar juist luxe glampingconcepten te danken aan de hoge prioriteit die mensen geven aan hun vakantieplezier. "Lange tijd kon er niets. Nu het erop lijkt dat vakantiegangers eindelijk weer de teugels mogen laten vieren, willen ze ook de zekerheid hebben dat dit werkelijk hun droomvakantie wordt. Alles moet tot in detail kloppen." 

VakantieDiscounter: Vakantiegangers volgen reisadviezen

Ook bij de VakantieDiscounter werd de afgelopen week flink geboekt. Maar liefst 60% meer dan de week daarvoor. Na de aankondiging van het kabinet dat de Spaanse Balearen en de Griekse Egeïsche eilanden niet langer als hoogrisicogebieden worden gezien, zijn vooral de boekingen naar deze bestemmingen direct omhooggeschoten. "Voor de keuze van hun bestemming blijken Nederlanders de reisadviezen van de overheid op de voet te volgen. Het feit dat deze bestemmingen niet langer als hoogrisicogebied worden gezien, lijkt een voorteken te zijn van versoepelingen. De verwachting is dat dit de eerste stap is richting code geel of groen, zoals inmiddels ook bronnen uit Den Haag melden”, aldus Laura Vlaanderen, Teamlead Content Marketing bij dé VakantieDiscounter. 

De toename van 60% in het totaal aantal boekingen komt dan ook grotendeels voort uit een stijging van het aantal geboekte pakketreizen naar Spanje en Griekenland. Het aantal boekingen naar Griekse bestemmingen ging met 95% omhoog, maar de populairste vakantiebestemming voor Nederlanders blijft Spanje: de boekingen naar dit Zuid-Europese land namen de afgelopen week met maar liefst 129% toe. Turkije neemt in de lijst van meest geboekte bestemmingen bij de ?VakantieDiscounter de derde plaats in, gevolgd door Portugal, waarvoor de boekingen ook met 115% zijn gestegen in een week tijd. Nederland stond vorige week nog op de vijfde plek van populairste bestemmingen, maar is nu gezakt naar de tiende plek. 

Trefwoorden: vakanties, reisbranche, verblijfsrecreatie, kamperen

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/06/21
Nederland weer open op 1,5 meter
Nu het met de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de goede kant opgaat en 9 miljoen mensen (deels) zijn gevaccineerd, kan Nederland weer grotendeels open. Het kabinet heeft voor zaterdag 26 juni stap vier van het openingsplan aangekondigd.
17/06/21
Exclusief voor leden
Vliegshop Natuur & Milieu aanklacht tegen te lage vliegprijzen
Met een pop-upstore in het centrum van Utrecht vraagt Natuur & Milieu donderdag 17 juni aandacht voor de veel te lage prijs van vliegtickets en de klimaatschade die dit oplevert. In de reiswinkel ‘Sheeptickets’ kunnen klanten een bestemming kiezen en zij krijgen dan te horen wat hun ticket eigenlijk zou moeten kosten.
16/06/21
ANVR regelt goedkope testen voor vakantiegangers
ANVR gaat Nederlandse vakantiegangers goedkope COVID-19 testen aanbieden. De koepel is daarvoor een samenwerking aangegaan met coronatest2travel.nl. Daarmee moet reizen deze zomer weer een stapje aantrekkelijker worden.
14/06/21
Nederlanders boeken massaal zomervakantie
Nederlanders staan in de startblokken voor een mooie zomervakantie. Zowel aanbieders van binnenlandse vakanties, als die van vliegtickets en bootverhuurders melden een overweldigende belangstelling voor hun vrijetijdsdiensten.
10/06/21
Europees Parlement stemt voor covidcertificaat
De verordeningen over het nieuwe Europees digitaal covidcertificaat werden in de plenaire vergadering aangenomen met 546 stemmen voor, 93 tegen en 51 onthoudingen (voor EU-onderdanen) en 553 voor, 91 tegen en 46 onthoudingen (voor niet-EU-onderdanen). Daarmee komt vrij reizen in de Europese Unie weer een stap dichterbij.
31/05/21
Wilt u echte verandering van de toerismesector? Pas dan op voor kameleons!
10 juni verdedigt Harald Buijtendijk aan de Wageningen Universiteit zijn proefschrift over innovatie en de Nederlandse reisbranche. Zijn proefschrift laat zien hoe innovatie verandering tegenhoudt. “Innovatie is verworden tot een sleets politiek spel van de gevestigde orde”.
26/05/21
Eindhoven Airport verwacht groei van 40% in zomermaanden 2021
Het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport trekt aan. Komende zomer wordt naar verwachting drukker dan de zomer van 2020. Dat is een redelijk eenvoudige aanname dat het aantal vluchten toeneemt door diverse Europese versoepelingen. Maar het vliegveld laat ook weten wat de verwachting is van de groei, iets meer dan 40% ten opzichte van de zomermaanden van 2020.
25/05/21
ANVR op bezoek bij Kabinetsinformateur Mariëtte Hamer
Martine de Knoop, bestuurslid ANVR en directeur van reisonderneming The Travel Club, heeft in een openhartig en goed gesprek met Mariëtte Hamer voor de korte termijn extra hulp gevraagd voor de reissector. Voor de reisbranche heeft ze 12 suggesties ingebracht voor het regeerakkoord en het verzoek voor een ministerie van Toerisme.