Geplaatst op: 07-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kamer steunt testen voor toegang

Kamer steunt testen voor toegang
Afbeelding van Andreas Lischka via Pixabay

De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. Volgens Lips is gecontroleerde recreatie in de buitenlucht veilig. 

De regering wil met een wijziging van de Wet publieke gezondheid testen voor toegang mogelijk maken. Via een ministeriële regeling kan de regering dan testbewijzen inzetten voor toegang tot sport- en jeugdactiviteiten, culturele instellingen, evenementen, restaurants en overige horeca, een en ander met inbegrip van doorstroomlocaties. Daarnaast kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (ho) bij algemene maatregel van bestuur worden aangewezen om er met behulp van testbewijzen voor te zorgen dat aan meer studenten meer fysiek onderwijs gegeven kan worden

Tweedeling

In de Tweede Kamer zijn veel zorgen over een tweedeling van de samenleving. Om activiteiten te ondernemen moeten gezonde mensen zich laten testen wat indruist tegen de persoonlijke vrijheid. Minister De Jonge ziet dat heel anders en ziet de wet juist als een instrument om beperkingen op te heffen en vrijheden terug te geven.

Kosten lager dan verwacht

In het debat werd ook duidelijk dat de kosten van testen voor toegang waarschijnlijk lager zullen uitvallen. Bij het bepalen van het budget was uitgegaan van een kostprijs per test van 30 euro, die is nu al gezakt naar 15 tot 20 euro. Ook worden naar verwachting minder testen gebruikt. De Jonge verwacht dat testen voor toegang tussen de 500 tot 700 miljoen euro gaat kosten. De Kamer is tegen een eigen bijdrage van de deelnemers. In de wet staat die mogelijkheid en die wilde minister De Jonge graag behouden. 

Volgende week stemt de Tweede Kamer over de wetswijziging. De verwachting is dat er een meerderheid voor is. Daarna is de Eerste Kamer aan zet. De regeling kan naar verwachting begin juni ingezet worden. 

Weinig animo voor testen voor toegang

In de branche is niet veel animo voor het inzetten van testen voor toegang. Ook het publiek wil zich niet graag laten testen voor activiteiten die later ook nog kunnen worden ondernomen. Uit onderzoek van Libéma blijkt dat slechts 44% bereid is zich te laten testen voor een dagje uit. Als er dan ook nog voor de test moet worden betaald, daalt de bereidheid naar 21%. Dat er weinig animo is voor testen voor een dagje uit bleek wel toen De Efteling de pilot moest afblazen vanwege gebrek aan belangstelling. Van de ruim 90.000 abonnees wilden slechts 4.000 zich voor een dagje Efteling laten testen. 

Dierentuinen zonder testen open

Volgens Libémadirecteur Dirk Lips zijn doorstroomlocaties in de open lucht juist een deel van de oplossing en nadrukkelijk niet het probleem. In paginagrote advertenties in diverse dagbladen pleit Lips voor de openstelling van dierentuinen zonder testen vooraf. "Dierentuinen hebben in 2020 aangetoond dat -zonder testen vooraf- veilig en verantwoord bezoek mogelijk is. Bezoekersaantallen worden gereguleerd door middel van tijdsloten en spreiding is gecoördineerd door vaste looproutes. Crowdmanagers houden toezicht en spreken mensen aan om groepsvorming te voorkomen.” Tot slot meldt Lips dat dierentuinen volle parken en pleinen verantwoord kunnen ontlasten. 

Trefwoorden: attractieparken, dagrecreatie, cultuur, sport, corona

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/06/21
Kunstenaar ‘live’ op straat
Zwolle heeft een bijzondere kunstroute met augmented reality gemaakt. In AR(t)TOUR038 vertellen de kunstenaars zelf alles over hun kunstwerk. Zwolle spreekt van een wereldprimeur.
17/06/21
Nieuwe LF-icoonroute: de Waterlinieroute
Het Landelijk Fietsplatform opent vandaag een nieuwe LF-icoonroute: de Waterlinieroute. Deze 410 kilometer lange route van Edam naar Bergen op Zoom wordt ook gefietst door Waterliniefietsers Laura Maat en Irene Maaskant die op social media verslag gaan doen van hun belevenissen. De opening past naadloos in het themajaar Ode aan het Landschap.
16/06/21
Hoofdgebouw Beekse Bergen door brand verwoest
Op woensdagochtend is brand ontstaan in het hoofdgebouw van het vakantiepark van Beekse Bergen. Er z...
15/06/21
Stormbaan voor kinderen bij Slot Loevestein
Slot Loevestein heeft een nieuwe avontuurlijke speelplek voor kinderen. Deze is gebaseerd op de rijke geschiedenis van het kasteel. De boekenkist van Hugo de Groot speelt een hoofdrol in de speelplek die het uiterlijk van een militaire stormbaan heeft gekregen.
11/06/21
Biertje steunt NP Utrechtse Heuvelrug
Op initiatief van het RBT Heuvelrug & Vallei heeft de duurzame Utrechtse brouwerij De Leckere ee...
10/06/21
Ruiten Aa kronkelt weer zoals in 1900
De werkzaamheden aan het Groningse gebied Renneborg-Ter Walslage in Westerwolde zijn afgerond. De herinrichting van dit gebied is het laatste onderdeel van 30 jaar verbetering van het beekdal van het riviertje de Ruiten Aa, vanaf Ter Apel richting Blijham. Het beekdal is kronkeliger en gevarieerder geworden. Recreatie kreeg extra ruimte.
10/06/21
Stromma trakteert De Regenboog Groep op een tochtje op de waterfiets
Stromma Nederland slaat haar handen ineen met De Regenboog Groep om Amsterdamse gezinnen die in (soc...
09/06/21
Fietsen en energietransitie
Fietsen is populair. Tegelijkertijd zoekt de recreatiesector steeds meer naar mogelijkheden voor de energietransitie naar schone energie. In Maartensdijk kun je eind juli fietsen over een fietspad dat zonne-energie opwekt.