Geplaatst op: 06-05-2021
Auteur: NRIT redactie

Willekeur bij TONK regeling?

Willekeur bij TONK regeling?
Onduidelijkheid over toekennen TONK regeling maar reisondernemingen maken wel kosten.
De ANVR roept minister Koolmees van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om samen met de reissector nog eens te kijken naar de uitvoering ‘Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten’ (TONK regeling). Veel kleine, zelfstandige reisondernemers geven aan dat bij sommige gemeenten sprake lijkt van willekeur bij het al dan niet toekennen, terwijl Koolmees in de media liet weten dat "onbekendheid en schaamte” een rol kunnen spelen bij het te weinig gebruikmaken van deze regeling.
 
?Uit een recent gehouden enquête onder kleine ANVR-reisondernemers en zelfstandige reisagenten blijkt dat deze groep -nog steeds- tussen wal en schip valt en te weinig aanspraak kan maken op de TONK regeling. Er blijken grote verschillen te bestaan tussen gemeenten als het gaat om de criteria wat betreft eigen vermogen en woonlasten. Zo komt het zelfs voor dat bij dezelfde woonlasten de ene gemeente toekent en de andere gemeente weigert. Ook zijn afwijzingsgronden vaak onduidelijk of wordt helemaal geen reden gegeven voor het niet toekennen. 

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Ondanks dat de TONK juist bedoeld is voor kleine ondernemers lijken gemeenten ‘de hand op de knip’ te willen houden. Of, zo blijkt uit de gesprekken die wij met onze ondernemers hebben gehad, je moet heel vasthoudend zijn, doorzettingsvermogen hebben, blijven mailen en bellen met de gemeente om alsnog TONK te krijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Kosten

Vanaf het begin van de coronapandemie, maart 2020, hebben deze ondernemers vrijwel niets verkocht. Maar zij zijn wel druk bezig geweest om alle reizen die zij sinds september 2019 hadden verkocht, voor 2020 te annuleren of om te boeken naar later in dat jaar. Dit is kosteloos voor de consument, maar voor de reisondernemer niet kosteloos richting zijn leverancier. Vervolgens moesten deze reizen wederom worden geannuleerd of omgeboekt; tot wel 4 à 5 keer in de afgelopen 15 maanden dat nu de reissector praktisch volledig stilligt. Dat betekent dat deze ondernemers al sinds september 2019 het zonder of met lagere inkomsten moeten doen; en het eind is nog niet in zicht. Het gebruik kunnen maken van een regeling vindt de sector dan ook wel het minste.  

"Wij hebben op 17 februari jl. al met minister Koolmees gesproken, waarin hij duidelijk voor ogen had dat de reissector de zwaarst getroffen sector is en dat TONK mogelijk verlichting kan brengen voor de kleinere ondernemers. In april is hierover ook met staatssecretaris Keijzer gesproken. Helaas blijft tot op heden gewenst resultaat uit voor deze kleine ondernemers. Wij hebben daarom vandaag in een brief aan minister Koolmees hem nogmaals opgeroepen te komen met een oplossing”, aldus ANVR-voorzitter Oostdam. 
Trefwoorden: ANVR, ondernemer, TONK, reizen

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/06/21
Nederland weer open op 1,5 meter
Nu het met de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de goede kant opgaat en 9 miljoen mensen (deels) zijn gevaccineerd, kan Nederland weer grotendeels open. Het kabinet heeft voor zaterdag 26 juni stap vier van het openingsplan aangekondigd.
17/06/21
Exclusief voor leden
Vliegshop Natuur & Milieu aanklacht tegen te lage vliegprijzen
Met een pop-upstore in het centrum van Utrecht vraagt Natuur & Milieu donderdag 17 juni aandacht voor de veel te lage prijs van vliegtickets en de klimaatschade die dit oplevert. In de reiswinkel ‘Sheeptickets’ kunnen klanten een bestemming kiezen en zij krijgen dan te horen wat hun ticket eigenlijk zou moeten kosten.
16/06/21
ANVR regelt goedkope testen voor vakantiegangers
ANVR gaat Nederlandse vakantiegangers goedkope COVID-19 testen aanbieden. De koepel is daarvoor een samenwerking aangegaan met coronatest2travel.nl. Daarmee moet reizen deze zomer weer een stapje aantrekkelijker worden.
14/06/21
Nederlanders boeken massaal zomervakantie
Nederlanders staan in de startblokken voor een mooie zomervakantie. Zowel aanbieders van binnenlandse vakanties, als die van vliegtickets en bootverhuurders melden een overweldigende belangstelling voor hun vrijetijdsdiensten.
10/06/21
Europees Parlement stemt voor covidcertificaat
De verordeningen over het nieuwe Europees digitaal covidcertificaat werden in de plenaire vergadering aangenomen met 546 stemmen voor, 93 tegen en 51 onthoudingen (voor EU-onderdanen) en 553 voor, 91 tegen en 46 onthoudingen (voor niet-EU-onderdanen). Daarmee komt vrij reizen in de Europese Unie weer een stap dichterbij.
31/05/21
Wilt u echte verandering van de toerismesector? Pas dan op voor kameleons!
10 juni verdedigt Harald Buijtendijk aan de Wageningen Universiteit zijn proefschrift over innovatie en de Nederlandse reisbranche. Zijn proefschrift laat zien hoe innovatie verandering tegenhoudt. “Innovatie is verworden tot een sleets politiek spel van de gevestigde orde”.
26/05/21
Eindhoven Airport verwacht groei van 40% in zomermaanden 2021
Het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport trekt aan. Komende zomer wordt naar verwachting drukker dan de zomer van 2020. Dat is een redelijk eenvoudige aanname dat het aantal vluchten toeneemt door diverse Europese versoepelingen. Maar het vliegveld laat ook weten wat de verwachting is van de groei, iets meer dan 40% ten opzichte van de zomermaanden van 2020.
25/05/21
ANVR op bezoek bij Kabinetsinformateur Mariëtte Hamer
Martine de Knoop, bestuurslid ANVR en directeur van reisonderneming The Travel Club, heeft in een openhartig en goed gesprek met Mariëtte Hamer voor de korte termijn extra hulp gevraagd voor de reissector. Voor de reisbranche heeft ze 12 suggesties ingebracht voor het regeerakkoord en het verzoek voor een ministerie van Toerisme.