Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 06-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

D-reizen maakte al jaren verlies

D-reizen maakte al jaren verlies

De curatoren van D-reizen hebben hun eerste verslag gepubliceerd. Een document vol cijfers dat een interessant inkijkje biedt in het laatste jaar van het reisbedrijf. Een jaar met 29 miljoen euro verlies en slechts 26 miljoen euro omzet. Een jaar waar voor 43 miljoen euro aan vouchers werd uitgegeven. D-reizen laat 570.000 actieve klanten en 1.077 werknemers achter. De curatoren zijn nu op zoek naar kandidaten die het merk een doorstart willen geven. 

D-reizen vroeg op 6 april zelf het faillissement aan. Het bedrijf (D-RT) was een van de grootste reisretailers van Nederland en handelde onder namen als D-reizen, VakantieXperts, Travelshop en Zonvaart Reizen. 

Dramatische omzet

D-reizen heeft in 2020 slechts 25,8 miljoen euro omzet gerealiseerd. Dat staat in schril contrast met de omzet van ruim 500 miljoen euro in eerdere jaren. Het verlies liep daarmee op naar 29,2 miljoen euro in 2020. Het betreft hier overigens totale omzet; de omzet uit de commissie bedroeg in een normaal jaar 61 miljoen euro. In 2020 werd daarvan slechts 5 miljoen euro gerealiseerd. 

Jaren van verlies

Ten tijde van het faillissement had D-reizen 285 winkels en 1.077 werknemers. Helaas was de kas zo goed als leeg en stond er op de gezamenlijke rekeningen slechts 3 miljoen euro waarvan er vanwege bankgaranties maar een half miljoen beschikbaar was. In het eerste coronajaar heeft D-reizen al afscheid genomen van ruim 300 medewerkers. Opvallend is dat D-reizen in zowel 2018 als 2019 verliezen moest incasseren van elk 2,1 miljoen euro. In 2018 werd nog een omzet van 568,3 miljoen euro gerealiseerd, in 2019 liep die al terug naar 537,8 miljoen euro. 

Curatoren al eerder betrokken als stille bewindvoerders

Saillant detail is dat de huidige curatoren al eerder door de rechtbank waren aangesteld als zogenaamde stille bewindvoerders. In de periode 5 november 2020 tot en met 3 december 2020 hebben ze geprobeerd een regeling te treffen met de financiers van het bedrijf. Met name de Stichting Uniconsult en het Duitse moederbedrijf D-Raiffeisen Touristik Group GmbH. Toen dat niet bleek te lukken, zijn de werkzaamheden van de stille bewindvoerders (thans curatoren) per 3 december 2020 geëindigd. Ze hebben dus geen bemoeienis gehad met de verkoop van de naam D-reizen vlak voor het faillissement. Een transactie die door de curatoren inmiddels ongedaan is gemaakt.

Voor miljoenen aan vouchers uitgegeven

Volgens de curatoren viel het doek voor D-reizen nadat duidelijk werd dat het bedrijf slechts beperkt in aanmerking kwam voor financiering uit het voucherfonds. D-reizen had gerekend op 19 miljoen euro maar kon slechts aanspraak maken op 10 miljoen euro. Het bedrijf heeft 22.000 vouchers afgegeven met een SGR-garantie ter waarde van 43 miljoen euro. Daarnaast hebben 322 crediteuren nog een bedrag van 1,9 miljoen euro tegoed. De vorderingen van de Belastingdienst en UWV zijn nog niet bekend. 

Wie koopt D-reizen?

De waarde van D-reizen is beperkt. Het bedrijf bezit gaan onroerend goed. Alle winkels werden gehuurd. Alleen het klantenbestand met circa 570.000 actieve klanten is wat waard. De curatoren onderhandelen met diverse kandidaten over een doorstart. TUI is al afgehaakt. Naar verluid wordt nog gesproken met Prijsvrij Vakanties, Rewe Reizen en Hillman Travel. Die laatste partij onderhandelt ook rechtsreeks met de familie van den Broek over de huur van 50 voormalige winkels van D-reizen. Het bedrijf wil daar onder eigen naam reizen gaan verkopen. Ook Rewe is vooral geïnteresseerd in een beperkt aantal winkellocaties. 

Waar is het geld gebleven?

De curatoren gaan onderzoeken hoe D-reizen is omgegaan met alle gelden die ze sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben ontvangen. Het gaat dan om vouchergelden, terugbetalingen van luchtvaartmaatschappijen en subsidies. De crediteuren hebben zich inmiddels verenigd in een schuldeisersocommissie. De commissie zal bestaan uit drie leden te vormen uit vertegenwoordigers van ANVR; Belastingdienst en vakbonden.

Trefwoorden: reisbranche, corona, crisis, faillissementen

CELTH



||| Nieuws |||

23/05/25
Wat leverde de campagne ‘Noord-Brabant. Dichterbij jou’ op?
Brabant Partners heeft drie jaar lang intensief campagne gevoerd in Nederland en de grensstreken van België en Duitsland, inspelend op de korte reisafstand: ‘Noord-Brabant. Dichterbij jou’. Wat heeft dat opgeleverd?
23/05/25
Wandelnet lanceert Nabijheidsanalysetool
Wandelnet heeft samen met Movares voor heel Nederland per wijk in beeld gebracht wat de looptijd (in minuten) is tot groen, blauw en wandelroutes. De zogenaamde Nabijheidsanalysetool.
23/05/25
Exclusief voor leden
Toerisme- en reissector roept Europarlementariërs op tot evenwichtige herziening van de Richtlijn Pakketreizen
Europese toerisme- en reissector verwelkomt de inspanningen van het Europees Parlement om de Richtlijn Pakketreizen (PTD) te herzien maar maakt zich wel zorgen over uitwerking daarvan.
23/05/25
Gemeenteraad Zaanstad stemt in met entree voor toeristen Zaanse Schans, toegang blijft gratis voor Zaankanters
De gemeenteraad van Zaanstad heeft ingestemd met het voorstel van het college van B&W om vanaf toeristenseizoen 2026 een verplichte entree in te voeren voor toeristen die de Zaanse Schans bezoeken. De maatregel is bedoeld om broodnodige investeringen in het erfgoed, de veiligheid en de leefbaarheid van het gebied mogelijk te maken.
23/05/25
Exclusief voor leden
Toeristische sector heeft grote impact op Nederlandse economie, werkgelegenheid en leefomgeving
De reis- en toerismesector van Nederland bevindt zich op een opmerkelijk groeipad en zal dit jaar naar verwachting volledig herstellen van de pandemie. Dat voorspelt de World Travel & Tourism Council (WTTC). Positief is dat veel inkomsten vanuit binnenlands toerisme komen en de sector veel banen creëert. Negatief is de hoge uitstoot en het gebruik van veel fossiele brandstoffen. Ook draagt de sector veel bij aan de overheidsfinanciën.
23/05/25
Brabant lanceert grootste kloosterroutenetwerk van de Benelux
Brabant heeft het grootste kloosterroutenetwerk van de Benelux gelanceerd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de kloostertuin Hof van Lof in Megen werd het kloosterfietsboekje gepresenteerd, met 25 nieuwe fietsroutes langs vijftig kloosters. De routes beslaan ruim 700 kilometer en vormen een uitbreiding op het bestaande Brabants Kloosterpad voor wandelaars.
22/05/25
easyJet blikt terug en gaat positief de zomer in
Luchtvaartmaatschappij easyJet verwacht een winstgroei voor het volledige boekjaar 2025. Dit is mede te danken aan een lichte verbetering van de resultaten in de winter en een toenemende vraag naar vluchten en vakanties in de komende zomer. easyJet Holidays gaat naar verwachting sterk groeien.
22/05/25
Geerte Udo nieuwe voorzitter Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme
Geerte Udo is per 1 augustus benoemd tot onafhankelijk voorzitter van de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme (LRRT). Udo brengt ruime ervaring mee uit het publiek-private domein, onder meer als voormalig directeur-bestuurder van amsterdam&partners.

||| Agenda |||

26/05/25
26/05/25 t/m 26-05-25: European Sustainable Tourism Mobility Forum 2025
De Breda University of Applied Sciences organiseert in samenwerking met het Ministerie van Infr...
27/05/25
27/05/25 t/m 27-05-25: HZ Changemaker Event
Op dinsdag 27 mei vindt het HZ Changemaker Event plaats. Dan wordt voor de tweede keer de HZ Changem...
05/06/25
05/06/25 t/m 05-06-25: Nationaal Congres Citymarketing
Hoe draagt city- en regiomarketing bij aan brede welvaart, leefbaarheid en de binding met inwoners? ...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...