Geplaatst op: 13-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Geen sectorspecifieke hulp voor reisbranche

Geen sectorspecifieke hulp voor reisbranche
Photo by Element5 Digital from Pexels

De reisbranche kan sectorspecifieke hulp van de Rijksoverheid wel op zijn buik schrijven. Dat is kort en goed de conclusie van een gesprek tussen de branche en staatssecretaris Mona Keijzer van EZK. 

Aanleiding voor dit gesprek vormde een open brief van de reisbranche eind maart over de verlenging van de reisbeperkingen tot half mei. In de brief van de ANVR is verzocht om een gesprek over sectorspecifieke steun. Naast ANVR (Frank Oostdam en Walter Schut) werd ook door SGR (Erik Jan Reuver) deelgenomen. 

Alle voorstellen afgewezen

Zowel het doortrekken van de annuleringskostenregeling naar het tweede kwartaal van 2021 als de gevraagde aanpassing van de TVL-regeling voor kleine reisorganisaties zijn door de staatssecretaris resoluut afgewezen. Ook het besteden van een eventuele onderbenutting van het Voucherfonds aan de branche kon niet op veel enthousiasme rekenen. De branche mag daar wel ideeën voor aanleveren maar strenge budgetregels van het ministerie van Financiën staan creatieve ideeën waarschijnlijk in de weg. 

Door het kabinet wordt wel intensief gesproken over hulp aan de zwaar getroffen sectoren (detailhandel, reisbranche, horeca, evenementen). De moeilijke positie van de reisbranche is goed bekend bij haar en het kabinet en ook het gesprek met ANVR/SGR draagt daar aan bij. Zij is er echter vast van overtuigd dat de wereld er over 1-2 maanden echt anders uitziet, met (in ieder geval in Nederland) dalende besmettingen en een sterk stijgend aantal gevaccineerden die op reis willen en ook kunnen.

Teleurgesteld maar wel wijzer geworden

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Het was goed de positie van de reisbranche weer op het netvlies van de staatssecretaris te brengen. Dat kunnen we niet vaak genoeg doen. De branche behoort nadrukkelijk tot de zwaarst getroffen sectoren. Ondanks onze hartstochtelijke pleidooien gaat het kabinet niet over tot specifieke hulp voor de reisbranche. Op dit punt zijn we 'sadder but wiser'.  De reisbranche zal gebruik moeten maken van de algemene (generieke) steun welke door het kabinet wordt voorbereid. En we zullen ons natuurlijk blijven inspannen om ook in VNO/NCW-verband en binnen het platform Gastvrij Nederland continuering en waar mogelijk uitbreiding van de generieke steun (bijv. 100% NOW) tot eind van dit jaar te realiseren. Uiteraard gaan we met SGR nog wel een plan van aanpak maken wat betreft de naar 2021 doorgeschoven reizen die geannuleerd moeten worden. Ik wil echter op dit punt geen enkele valse hoop creëren".

Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, corona, crisis, steunmaatregelen, overheid

||| Blogs |||

30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/05/21
Diamond Award Health Safety voor KLM
KLM heeft de APEX Diamond Award Health Safety toegekend gekregen. Deze award is de hoogst haalbare status voor luchtvaartmaatschappijen op het gebied van Health Safety. KLM is de tweede Europese luchtvaartmaatschappij die deze Diamond-certificering ontvangt, na Virgin Atlantic.
07/05/21
Exclusief voor leden
Flight compensation: profitable or pitiful?
In de scriptie “Flight compensation: profitable or pitiful?” heeft NHL Stenden-studente de vraag naar vrijwillige bijdrage ter compensatie van de CO² uitstoot van vluchten onderzocht en de prijselasticiteit hiervan bepaalt. Zo blijkt vluchtcompensatie tamelijk prijsinelastisch, zowel voor Europese als intercontinentale vluchten, maar wel elastischer zodra het keerpunt van elasticiteit wordt overschreden. De prijzen die luchtvaartmaatschappijen hanteren voor CO²-compensatie voor vluchten zijn daardoor niet in overeenstemming met de prijselasticiteit van de vraag onder Nederlandse luchtreizigers.
06/05/21
Willekeur bij TONK regeling?
De ANVR roept minister Koolmees van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om samen met de reissector nog eens te kijken naar de uitvoering ‘Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten’ (TONK regeling). Veel kleine, zelfstandige reisondernemers geven aan dat bij sommige gemeenten sprake lijkt van willekeur bij het al dan niet toekennen, terwijl Koolmees in de media liet weten dat “onbekendheid en schaamte” een rol kunnen spelen bij het te weinig gebruikmaken van deze regeling.
06/05/21
D-reizen maakte al jaren verlies
De curatoren van D-reizen hebben hun eerste verslag gepubliceerd. Een document vol cijfers dat een interessant inkijkje biedt in het laatste jaar van het reisbedrijf
04/05/21
Hertz introduceert camperverhuur in Nederland
Hertz start per direct met het verhuren van campersAutoverhuurder Hertz verruimt het productaanbod m...
04/05/21
Nieuwe traptrip meerdaagse fietsroutes voor groeiende doelgroep
Uit marktonderzoek blijkt dat er bij (groot)stedelijke gezinnen veel belangstelling is voor een kort...
04/05/21
KLM vernieuwt volledig cabine-interieur van 14 Boeing 737-800’s
KLM is gestart met het volledig vernieuwen van de cabines van 14 Boeing 737-800 toestellen, voor zow...
04/05/21
Volgende week beslissing over buitenlandse vakanties
Volgende week komt er meer duidelijkheid over buitenlandse zomervakanties. Dat heeft demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid gezegd. De Europese Commissie wil op haar beurt ingeënte toeristen van buiten de EU weer toelaten.