Geplaatst op: 13-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Dierentuinen favoriet na lockdown onder Nederlandse jongeren

Dierentuinen favoriet na lockdown onder Nederlandse jongeren

Het bezoek aan een dierentuin is bij Nederlandse jongeren (4-18) na de lockdown favoriet. In de top 20 van dagattracties die jongeren na de lockdown willen bezoeken staan maar liefst 8 dierentuinen. Meest populair is een bezoek aan de Efteling. Dat blijkt uit onderzoek Hendrik Beerda Brand Consultancy in opdracht van Libéma onder 3.700 jongeren. 

In de wensenlijst van twintig favoriete uitstapjes waar jongeren van 4 tot 18 jaar straks weer naar toe willen staan acht dierenparken, goed voor 40 procent van het totaal. Attractieparken staan met 35 procent op plek twee. Leerzame attracties, zoals musea, staan op een derde plek met 15 procent en binnenspeeltuinen sluiten de rij met 10 procent. Dierentuinen zijn volgens jongeren vooral een gezellig, vriendelijk en speciaal uitstapje. Ook als het gaat om de kwaliteitsbeleving scoren dierentuinen bovengemiddeld. 

Top 5

De top 5 bestaat uit de Efteling, Monkey Town, Apenheul, Beekse Bergen en het Spoorwegmuseum. Bij alle leeftijdscategorieën scoren de dierenparken hoog. Ook Wildlands, het Dolfinarium, Burgers' Zoo, Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark Rhenen staan in de top twintig. Forse stijgers in de top 20 zijn Monkey Town (van 8 naar 2), Diergaarde Blijdorp (van 17 naar 7)  en het Anne Frank Huis (nieuw op 6). Nieuw zijn verder Burgers' Zoo, Dierenpark Amersfoort en Madurodam. Opvallend is verder het forse verlies van het Dolfinarium van positie 4 naar 12.

Bezoekintentie Nederlandse dagattracties onder jongeren, 2021
BezoekintentieDierentuinen ( ) Tussen haakjes de positie in 2019

"Voor kinderen en jongeren zijn dierentuinen fantastische plekken, waar ze dieren kunnen ontdekken en lekker in de buitenlucht kunnen spelen en genieten", vertelt Leentje Lips, divisiedirecteur bij Libéma. "Dierenparken hebben het karakter van een wandelpark, met een gereguleerde en gecontroleerde functie. Vorig jaar hebben we laten zien dat dierenparken ook zonder testbeleid een veilig en verantwoord dagje uit zijn, waar de coronaregels prima hand te haven zijn. We hopen dan ook snel de deuren weer te kunnen openen en deze kinderen, hun ouders en andere liefhebbers weer een mooie dag uit te bieden.”

Populariteit dierenparken gestegen 

In vergelijking met 2019 is de populariteit van dierenparken met 10 procentpunt gestegen, van 30 naar 40 procent van de favorieten in de top twintig. Op de top 20 wensenlijst komen nu ook acht dierenparken voor, waar dat er twee jaar eerder nog zes waren. Daarmee zijn ze van plek gewisseld met de attractieparken. In 2019 stonden die nog bovenaan met 35 procent. Musea gingen van 25 naar 15 procent op de wensenlijst van de jonge doelgroep. Binnenspeeltuinen bleven gelijk met 10 procent van de ranglijst.  

Trefwoorden: dagrecreatie, attractieparken, dierentuinen, musea, cultuur, jongeren, bezoek, bezoekintentie,

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/05/21
Studenten Thomas More ontwikkelen mee rolstoelvriendelijk belevingspad voor Prinsenpark
Voortaan kunnen rolstoelgebruikers en minder mobiele bezoekers nog meer genieten van een uitje in Pr...
07/05/21
Kamer steunt testen voor toegang
De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. V
07/05/21
183 Blauwe Vlaggen voor Nederland
De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend voor 127 jachthavens en 56 stranden.
03/05/21
Drukte in recreatiegebieden Noord-Holland
De gebieden van de vijf recreatieschappen van Recreatie Noord-Holland zijn in 2020 bovengemiddeld bezocht.
03/05/21
Zeeland ontwikkelt onderwaterlift voor toeristen
Duikers roemen al jaren de mooie onderwaterwereld van de Oosterschelde. Om deze onderwaterwereld voor iedereen toegankelijk te maken heeft het Zeeuwse ingenieursbureau Walhout Civil samen met twee ondernemers een onderwatergondel ontwikkeld.
03/05/21
Dagrecreatiesector moet nog wachten op openstelling
De voorgenomen versoepelingen van 11 mei gaan vooralsnog niet door. Dat betekent dat doorstroomlocaties buiten niet open kunnen.
29/04/21
Populair Ledig Erf wordt autoluw
Ledig Erf in Utrecht biedt een bioscoop, horeca en winkels. Het is een geliefde plek voor bezoekers van de stad. De gemeente peilde of deze straat en het plein autoluw gemaakt moest worden. Dat gebeurt dit jaar.
29/04/21
Gelukkig kunnen we wandelen
Het coronajaar leidde tot een groei in het wandelen. Daar speelt uitgeverij Kosmos op in met de nieuwe titel 'Gelukkig kunnen we wandelen' van Annabel Streets. Een wandelgids zonder bestemming.