Geplaatst op: 09-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
Ton Vermeulen
Uitgever: NRIT

Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen

Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Dat meldt het CBS. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie ontvangen. Opmerkelijk is dat de reisbranche als zwaar getroffen sector, relatief weinig ondersteuning heeft aangevraagd. 

Horeca

De horeca ontving in totaal 2,8 miljard euro aan steun, 2 miljard euro aan ondersteuning voor loonkosten en een kleine 800 miljoen voor vaste lasten. Van alle sectoren kreeg de horeca de meeste steun voor vaste lasten. Binnen de horeca ging 72% van de steun naar eet- en drinkgelegenheden.

Reisbranche

De reisbranche ontving in totaal 330 miljoen euro aan ondersteuning waarvan het merendeel (292 miljoen euro) aan loonsteun. 

Cultuur, sport en recreatie

De sector cultuur, sport en recreatie ontving in totaal 1,1 miljard euro aan ondersteuning. Daarvan is het grootste deel loonkostenondersteuning (345 miljoen euro). Binnen deze sector ging de helft van de steun naar sport en recreatie.

Figuur 1: Aangevraagde steunmaatregelen naar deelsector van de vrijetijdseconomie, 2020
Steunmaatregelen2020
Bron: CBS

Reisbranche vraag relatief weinig steun

Zetten we de ondersteuning in perspectief van de bruto toegevoegde waarde van een sector dan blijkt dat met name de reisbranche heel weinig ondersteuning heeft aangevraagd. Slechts 5% van de bruto toegevoegde waarde is aan ondersteuning gevraagd. In de horeca is dat 18% en in cultuur, sport en recreatie 14%.

Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/14/17-6-miljard-euro-aan-loonkosten-en-vaste-lasten-vergoed-in-2020
Trefwoorden: beleid, horeca, reisbranche, sport, recreatie, cultuur, corona, crisis, steunmaatregelen, NOW, TVL

||| Blogs |||

09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/05/21
Kamer steunt testen voor toegang
De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. V
05/05/21
Exclusief voor leden
Marketingactie: Thailand en OneFit bieden yogales
Een mooi voorbeeld van een destinatie die campagne en ervaring koppelt. Tourism Authority of Thailand (TAT) gaat een samenwerking aan met de Nederlandse fitnessorganisatie OneFit en zendt zaterdag 8 mei om 09:30 live vanuit het Six Senses Yao Noi Hotel nabij Phuket een yogales uit. Dr. Aneesh is ayurvedische arts, yogaleraar en meditatie-expert en neemt de deelnemers gedurende 45 minuten mee in een yogales.
03/05/21
Dagrecreatiesector moet nog wachten op openstelling
De voorgenomen versoepelingen van 11 mei gaan vooralsnog niet door. Dat betekent dat doorstroomlocaties buiten niet open kunnen.
14/04/21
Kabinet presenteert onzeker stappenplan
Ondanks de oplopende besmettingen en volle ziekenhuizen presenteerde het Nederlandse kabinet gisteren een openingsplan. Een plan dat de vrijetijdssector weer perspectief biedt. Helaas zonder zekerheden.
09/04/21
Exclusief voor leden
Rotterdam en Den Haag willen samen start Tour de France binnenhalen
Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.
09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
08/04/21
Pink Ribbon wandelingen van 7 naar 20 routes
Pink Ribbon, de organisatie in de strijd tegen borstkanker, vernieuwt in samenwerking met wandelknooppunt.be haar ‘De Roze Mars’-wandelingen en breidt het aantal routes in België uit van 7 tot 20. Met de 3de editie van De Roze Mars, haar online bewegingschallenge met het oog op een gezonde levensstijl, doopt Pink Ribbon de maand mei opnieuw om tot ‘stapmaand’.
06/04/21
April is pilotmaand voor de recreatie
De Rijksoverheid heeft alle pilots voor de cultuur-, sport- en recreatiesector online gezet. Deze pilots zijn toegankelijk voor mensen met een negatieve coronatest. In totaal worden er ruim 450 experimenten opgezet voor in 230.409 bezoekers. Welke bedrijven staan op de rol?