Geplaatst op: 09-04-2021
Auteur: Ton Vermeulen
Ton Vermeulen
Uitgever: NRIT

Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen

Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Dat meldt het CBS. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie ontvangen. Opmerkelijk is dat de reisbranche als zwaar getroffen sector, relatief weinig ondersteuning heeft aangevraagd. 

Horeca

De horeca ontving in totaal 2,8 miljard euro aan steun, 2 miljard euro aan ondersteuning voor loonkosten en een kleine 800 miljoen voor vaste lasten. Van alle sectoren kreeg de horeca de meeste steun voor vaste lasten. Binnen de horeca ging 72% van de steun naar eet- en drinkgelegenheden.

Reisbranche

De reisbranche ontving in totaal 330 miljoen euro aan ondersteuning waarvan het merendeel (292 miljoen euro) aan loonsteun. 

Cultuur, sport en recreatie

De sector cultuur, sport en recreatie ontving in totaal 1,1 miljard euro aan ondersteuning. Daarvan is het grootste deel loonkostenondersteuning (345 miljoen euro). Binnen deze sector ging de helft van de steun naar sport en recreatie.

Figuur 1: Aangevraagde steunmaatregelen naar deelsector van de vrijetijdseconomie, 2020
Steunmaatregelen2020
Bron: CBS

Reisbranche vraag relatief weinig steun

Zetten we de ondersteuning in perspectief van de bruto toegevoegde waarde van een sector dan blijkt dat met name de reisbranche heel weinig ondersteuning heeft aangevraagd. Slechts 5% van de bruto toegevoegde waarde is aan ondersteuning gevraagd. In de horeca is dat 18% en in cultuur, sport en recreatie 14%.

Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/14/17-6-miljard-euro-aan-loonkosten-en-vaste-lasten-vergoed-in-2020
Trefwoorden: beleid, horeca, reisbranche, sport, recreatie, cultuur, corona, crisis, steunmaatregelen, NOW, TVL

||| Blogs |||

09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/07/21
Recreatieve druk Rottemeren verlagen door speciale fietsroute voor wielrenners
Het is heel druk rond de Rottemeren. Daarom is er met en voor de wielrenners nu een alternatieve route ontwikkeld: de WielerRotte. Dit wordt gefinancierd door het recreatieschap.
16/07/21
TeamNL Olympic Festival wordt geopend door de koning
Het TeamNL Olympic Festival, dat van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 gehouden wordt op hét sportstrand van Den Haag (Scheveningen), inclusief de huldigingen van de Olympische sporters kan doorgaan.
13/07/21
Na gemist seizoen richt SnowWorld zicht op zomerskiën
Door de lockdown zag SnowWorld zich afgelopen winter genoodzaakt al haar vestigingen te sluiten. Meer dan een miljoen Nederlandse wintersportfans konden niet op wintersport en dat gemis merkt SnowWorld nu. De vraag naar activiteiten op de sneeuw is groter dan in een normale zomer.
28/06/21
Rotterdam The Hague Airport tot 2022 sponsor lokaal hardloopevenement
Rotterdam The Hague Airport blijft ook dit jaar hoofdsponsor van het hardloopevenement Bergse Plasloop. Al twee jaar eerder was de regionale luchthaven hoofdsponsor. Het heeft het nu verlengd voor dit jaar en voor 2022.
25/06/21
Exclusief voor leden
Flevoland komt met de 10 mooiste racefietsroutes
Speciaal voor de wielerliefhebbers hebben Sportservice Flevoland en Visit Flevoland, samen met de wielerclubs, de 10 mooiste racefietsroutes van de provincie gelanceerd. De fietsers zien de highlights van Flevoland, in groen, landschap en voormalige eilanden.
14/06/21
Speelsteden EK verdienen fors minder aan voetbalfans
Het EK-voetbal levert de speelsteden niet de toeristische inkomsten op waar voor de pandemie op was gerekend. Toch vallen de opbrengsten niet tegen. Dat heeft Pitchinvasion in een economische impactstudie berekend.
07/06/21
Beurs Bike Motion biedt online kick-off
Bike Motion ’21 organiseert op dinsdag 15 juni een online evenement voor fietsliefhebbers, waarbij In het Wiel de hosts in de studio zijn. Bike Motion, het fietsevent voor de sportievelingen die zich graag op de wielrenfiets, gravelbike of mountainbike in het zweet werken is compleet vernieuwd en zal op 29, 30 en 31 oktober 2021 veel fietsharten letterlijk en figuurlijk sneller laten kloppen.
28/05/21
Vuelta start in Utrecht en Brabant
De Vuelta start in de provincie Utrecht en Noord-Brabant. Hoewel er op dit moment nog slechts in beperkte vorm evenementen met publiek kunnen plaatsvinden vanwege COVID-19, staan alle seinen op groen voor de start van de Spaanse Wielerronde ‘La Vuelta’ in 2022 in Nederland, meldt provincie Utrecht. Simone Richardson mag het project leiden.