Geplaatst op: 29-03-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Organisatoren van sportevenementen vrezen financiële klap

Organisatoren van sportevenementen vrezen financiële klap
Afbeelding van anncapictures via Pixabay

Door de coronapandemie worden er al een jaar geen of aangepaste sportevenementen gehouden. Organisatoren verwachten dat dit sporen zal nalaten in de sector. Ze vrezen afnemende sponsorbijdragen en verminderde publieke belangstelling. Slechts een kwart denkt dan hun evenement op de oorspronkelijke datum zal plaatsvinden. Dat blijkt uit een quickscan die het in evenementen gespecialiseerde onderzoeksbureau Respons deze maand uitvoerde.

Uit de database van Respons blijkt dat momenteel ruim 100 sportevenementen met 5.000 of meer bezoekers/deelnemers voor 2021 zijn geannuleerd. Daarmee zijn 1,9 miljoen bezoeken ‘verloren’ gegaan. Dertig sportevenementen hebben gekozen voor een online editie en/of een editie zonder fysieke bezoekers en tot en met maart hebben 130 sportevenementen gekozen voor verplaatsing naar een later tijdstip in 2021.

Aanslag op financiën

60% van de organisatoren denkt dat vooral de inkomsten van sponsoren zal afnemen. Dat kan het gevolg zijn van de afhankelijkheid van vooral het lokale MKB bedrijfsleven. Ook het houden van evenementen zonder toeschouwers is een aanslag op de financiën. Verder denken de respondenten dat er vooral door de corona beperkingen minder bezoekers en deelnemers zijn. Slechts een klein deel van de organisatoren verhoogt de prijzen voor deelnemers en toeschouwers.

InkomstenSportEvenementen

Data nog uitermate onzeker

Ruim een kwart van de respondenten verwacht dat hun event op de oorspronkelijke datum kan plaatsvinden. Tot en met 5 mei zijn grotere evenementen sowieso niet toegestaan met uitzondering van topsportevenementen. De Amstel Gold Race, Billie Jean King Cup en Korfballeague finale kiezen daarom noodgedwongen voor een editie zonder publiek. Voor de periode daarna zijn evenementen na 1 juli positiever dan ervoor. Verder verwachten de organisatoren nog het gehele jaar maatregelen te moeten toepassen. De sneltest, een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs kunnen op de meeste steun rekenen, zowel voor deelnemers als bezoekers.

Trefwoorden: sport, evenementen, sportevenementen, sponsoring

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/05/21
Koningsdag heeft positieve invloed op imago Eindhoven
Eindhoven was dit jaar gaststad voor Koningsdag 2021. Helaas zonder drommen feestvierders maar wel met live televisie en een hoofdrol voor de Koning en zijn gezin. Wat heeft de organisatie van deze dag de stad opgeleverd?
06/05/21
Eventplatform: Sneltesten alleen voor grote evenementen inzetten
Het Eventplatform vindt dat alleen bij grote evenementen sneltesten moeten worden ingezet. Deze moeten dan gratis verstrekt worden om een tweedeling in de samenleving te voorkomen. Doorstroomlocaties zoals attractieparken, musea en dierentuinen hebben een andere aanpak nodig dan festivals en sportwedstrijden.
04/05/21
OMT positief over Fieldlab Evenementen
In de volgende fase van het openstellingsplan kunnen zogenaamde Type III evenementen onder strikte voorwaarden weer plaatsvinden. Dat stelt het OMT in een advies aan het Nederlandse kabinet.
23/04/21
Nieuw festival van organisatie Crossing Border
Het klinkt raar maar de organisatie achter Crossing Border zet gewoon een nieuw festival op. Het 'scream LOUDER' festival vindt plaats op 10 juli in Den Haag. Het brengt literatuur, spoken word en muziek samen.
22/04/21
Koning bezoekt organisatie Eurovisie Songfestival
Koning Willem-Alexander heeft vanmorgen een werkbezoek gebracht aan de organisatie van het Eurovisie Songfestival (ESF) dat op dinsdag 18 mei van start gaat in Rotterdam Ahoy.
20/04/21
Streep door grote Fieldlabs Evenementen
De twee grote Fieldlabexperimenten zijn geschrapt. Die in Breda gaat definitief door en die in Lichtenvoorde wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat bleek gisteren na een verhitte discussie in de samenleving waarover we eerder berichtten.
19/04/21
538 Oranjedag Festival: 1 miljoen aanmeldingen versus 340 duizend tegenstanders
Het Fieldlab experiment met een festival in Breda maakt de tweedeling in de maatschappij ten aanzien van strenge coronamaatregelen en de wens om meer vrijheden pijnlijk duidelijk.
14/04/21
Japan doet mee aan Floriade
Na de crisis vorige week over de vraag om weer extra geld, kon Floriade Expo 2022 wel goed nieuws gebruiken. Dat is er, Japan stuurde de bevestiging in.