Geplaatst op: 19-03-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Nieuw wandelnetwerk voor Zuid-Limburg

Nieuw wandelnetwerk voor Zuid-Limburg

Zuid Limburg krijgt een nieuw wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk bestaat niet meer uit routes maar net als bij het fietsknooppuntennetwerk uit genummerde knooppunten. ‘Knopen lopen’ wordt de nieuwe manier van wandelen in Zuid-Limburg en draagt bij aan het spreiden van wandelaars over het gebied. In het netwerk wordt door de provincie en de zestien gemeenten geïnvesteerd. In totaal gaat het om een netwerk van 1.800 kilometer lang. Donderdag 18 maart hebben de partijen de overeenkomst getekend. 

Uit onderzoek blijkt dat wandelen één van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen is. De Provincie Limburg gaf eerder al aan bereid te zijn in het nieuwe netwerk te investeren mits de zestien Zuid-Limburgse gemeenten dat ook deden. Voor de Zuid-Limburgse inwoners en gasten betekent dit dat de gekleurde paaltjesroutes het komende jaar geleidelijk vervangen gaan worden door ‘knopen’ oftewel nummerbordjes die het mogelijk maken om eigen routes samen te stellen. In het nieuwe netwerk wordt zo'n 1,5 miljoen euro geïnvesteerd. 

1.800 kilometer wandelen

Het netwerk van naar verwachting 1.800 kilometer zal aangelegd worden in de driehoek tussen Sittard-Geleen, Vaals en Eijsden-Margraten en zal nauw aansluiten op de reeds bestaande knooppunten-netwerken van Echt-Susteren, de Belgische Voerstreek en het Aachener wald. Ook toekomstige netwerken van Städteregion Aachen en Selfkant zullen in de nabije toekomst aangesloten worden.

Visit Zuid-Limburg is als projectleider en de grote promoter natuurlijk nauw betrokken bij dit prestigieuze project waarbij Zuid-Limburg in de picture wordt gezet als wandelparadijs van Nederland.

Knopen Lopen biedt voordelen voor inwoner, gast en ondernemer

Gedeputeerde Joost van den Akker is verheugd dat de Zuid-Limburgse gemeenten dit project samen op gaan pakken: "Het nieuwe netwerk gaat voor de Zuid-Limburgse vrijetijdseconomie een enorme boost opleveren. Daarnaast biedt het knopen lopen-systeem alle gelegenheid om toeristische spreiding te creëren en heel Zuid-Limburg te bewandelen. Het sluit ook mooi aan bij de bestaande netwerken elders in de provincie. Vergeet ook niet de bijkomende gezondheidsvoordelen omdat een goede wandelinfrastructuur, bijvoorbeeld vanuit de woonkernen, het laagdrempeliger maakt om te bewegen”.

10 Redenen voor een Zuid-Limburgs 'Knopen Lopen-wandelnetwerk'

Het knopen lopen-wandelnetwerk - dat in vele toeristische regio’s in Nederland (en België) al geïmplementeerd is - brengt grote voordelen met zich mee:

  • Gasten kennen het Knopen Lopen van ‘thuis’ en vragen er naar in Zuid-Limburg.
  • De wandelaar kan eenvoudig een eigen route op maat samenstellen.
  • Er kunnen grensoverschrijdende connecties met de routestructuren naar Echt-Susteren, Noord- en Midden-Limburg, Aken en de Voerstreek gecreëerd worden.
  • Ondernemers kunnen heel eenvoudig arrangementen aanbieden.
  • Eenvoudig digitaal aan te bieden en te promoten.
  • De consument kan zijn persoonlijke 'wandel-dichtheid' van de route realiseren.
  • Eenvoudige en nieuwe mogelijkheid tot thematisering.
  • Steden kunnen beter geëquipeerd worden.
  • De verwildering van informatieborden kan tegen gegaan worden.
  • Nationaal kan beter aangesloten worden op partners als Wandelnet en de ANWB.
Trefwoorden: dagrecreatie, wandelen, routes, wandelroutes, Limburg

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...