Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 16-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Toerisme in de EU halveerde in 2020

Toerisme in de EU halveerde in 2020
Photo by Riccardo Bresciani from Pexels

Het toerisme in de Europese Unie is in 2020 gehalveerd. Het aantal overnachtingen in logiesaccommodaties daalde met 52% naar 1,4 miljard. Nederland deed het relatief goed. Dat meldt het Europese statistische bureau Eurostat.

Het aantal overnachtingen van buitenlanders in de landen van de EU daalde met 68% maar ook binnenlandse overnachtingen zaten in de min (-38%). 

Eurostat

In alle landen van de EU daalde het aantal geregistreerde overnachtingen. Het sterkst in Cyprus (78%), Griekenland (-73%), Malta (-70%), Spanje (-69%) en Portugal (-61%). Het minst in Nederland (-30%), Denemarken (-32%), Zweden (-38%), Oostenrijk (-38%) en Finland (-38%). Nederland was het ‘beste jongetje van de klas’ dat relatief weinig inleverde op het binnenlands toerisme en ook de daling van het inkomend toerisme wist te beperken tot net onder de 60%. In veel landen stortte het inkomend toerisme volledig in met dalingen van 60% tot meer dan 80%.

Eurostat
Link: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210315-2?redirect=%2Feurostat%2F
Trefwoorden: toerisme, binnenlands toerism, inkomend toerisme, eu, Europese Unie, corona, crisis, onderzoek

CELTH



||| Nieuws |||

04/07/25
Toeristische bestedingen in Zuid-Limburg stijgen naar recordhoogte
Zuid-Limburg heeft in 2023 een indrukwekkende groei doorgemaakt als toeristische bestemming. Uit onderzoek in opdracht van Visit Zuid-Limburg blijkt dat toeristen en recreanten samen maar liefst €1,59 miljard uitgaven in de regio. Deze groei onderstreept het belang van toerisme als economische motor voor de regio.
26/06/25
Studenten Buas en WUR onderzoeken klimaatrisico’s in Montenegrijnse toerismesector
Toerismestudenten van Breda University of Applied Sciences (Buas) en Wageningen University & Research hebben onlangs drie weken lang veldonderzoek gedaan in Montenegro. Ze droegen bij aan het inzicht in hoe lokale gemeenschappen de toenemende klimaatrisico's in de toeristische sector ervaren. Dit onderzoek, onderdeel van het jaarlijkse International Field Practicum, richt zich op complexe duurzaamheidsvraagstukken.
20/06/25
Exclusief voor leden
Recreatief fietsen in de lift: ontspanning en gezondheid als belangrijkste drijfveren
Het recreatief fietsen in Nederland zit in de lift. Nederlanders maken jaarlijks in totaal 532 miljo...
18/06/25
Trend minder alcohol drinken
In de horeca is het al duidelijk zichtbaar, de non-alcoholische dranken worden vaker besteld. Die trend is nu ook zichtbaar in de CBS-cijfers. Het is een belangrijke trend die van invloed is op de horeca in toeristische bedrijven.
10/06/25
Exclusief voor leden
Maatregelen handbagage laat Nederlanders nadenken over vliegreis
Vliegmaatschappijen scherpen de handbagageregels verder aan, waardoor reizigers meer betalen voor ingecheckte bagage en minder kunnen meenemen. Als gevolg daarvan overweegt een grote groep Nederlanders (37%) met een ander vervoermiddel op vakantie te gaan in plaats van te vliegen.
04/06/25
Barbara Oomen bij afscheid: praktijkgericht onderzoek belangrijk voor de regio
Barbara Oomen nam op dinsdag 3 juni afscheid als voorzitter van het College van Bestuur van HZ University of Applied Sciences. Ze deed dat met studenten, collega’s en relaties uit het werkveld in het atrium van de HZ in Vlissingen.
04/06/25
Internationaal World Leisure Congress strijkt neer in Breda
Van 25 tot en met 28 augustus is Breda het toneel van het achttiende World Leisure Congress. Dit prestigieuze, tweejaarlijkse evenement brengt zo’n vijfhonderd academici en professionals uit de vrijetijdssector samen om te praten over het thema ‘Leisure for a Better Society’.
03/06/25
Collectief van toonaangevende horecapartners lanceert cruciaal onderzoek naar digitale toekomstbestendigheid sector
Vandaag start het eerste nationale Horeca 2.0 onderzoek. Het onderzoek komt op een kritiek moment voor een sector die kampt met een ongekende combinatie van personeelstekorten, stijgende kosten en veranderende consumenteneisen